Het vrolijke lente voorleesboek – Marianne Busser & Ron Schröder

Vrolijke lente voorleesboek, het Boek omslag Vrolijke lente voorleesboek, het
Marianne Busser & Ron Schröder
Van Holkema & Warendorf

Het boek: 

“Wie denkt er niet na een lange, sombere winter: wanneer begint toch die lente? Wij wel. En wat is er leuker of gezelliger dan een boek over de lente te kunnen gaan schrijven?” (quote van Marianne Busser en Ron Schröder uit woord vooraf van het vrolijke lente voorleesboek).

In deze vrolijke bundel staan versjes, liedjes en verhaaltjes over de lente. Verschillende bekende personages beleven nieuwe avonturen. Zo besluit egel te gaan werken als fotomodel, zijn de ettertjes (en hun tante) na de rommelmarkt nog steeds niets van hun rommel verlost en helpt het mannenkoor met tante Dina de vogels een handje door vogelnestjes te maken.

Juf Sanne zegt:

Tjonge jonge, wat ben ik toe aan de lente! Na het lezen van dit gezellige boek kom ik nog eens tot die conclusie. Het vrolijke lente voorleesboek staat boordevol versjes, liedjes en verhaaltjes over de lente of over gebeurtenissen tijdens de lentemaanden. De eerste plaat in het boek is uitermate geschikt om als kijkplaat te gebruiken en met kinderen te bespreken. Ik vind het zo leuk dat (bijna) alle personages uit het boek op deze plaat te vinden zijn. Dat wordt na elk verhaal of versje even terug bladeren naar de grote plaat.

Dit boek is zo ontzettend geschikt voor het gebruik in een kleutergroep of groep 3. Er staat voor elke gelegenheid wel iets in dat je kunt gebruiken. Van 1 april, tot moederdag en van de rommelmarkt tot Pasen. Het staat er allemaal in.

Bij het boek heb ik een aantal lessuggesties bedacht:

  • Knorrepotje roept: ‘t is lente:

Bekijk de plaat naast het versje van Knorrepotje goed en bespreek met de kinderen waaraan je wel kunt zien dat het lente is. Als ze goed hebben geluisterd naar het versje zullen ze niet zeggen: de bloemen en de kuikens, omdat deze niet echt zijn.

Weten de kinderen de namen van de nepbloemen die Knorrepotje heeft geplaatst?

lente02

 

  • Daan en Doortje doen een wedstrijd:

Daan en Doortje zijn op zoek naar een rups. Hun moeder vertelt hen dat de rups een pop en dan een vlinder wordt. Dit is werkelijk magisch voor jonge kinderen. Je kunt bij de Vlinderstichting een pakket bestellen zodat je in de klas rupsen tot vlinders kunt laten uitgroeien. Dit is echt een aanrader. Verzorging is niet moeilijk en het plezier enorm.

  • Een pakje voor Moederdag:

Een ontzettend schattig versje staat er in het boek. Dat verdient een ontzettend leuk cadeautje! Kijk vooral even op mijn pinterestpagina voor suggesties. Ook op de site van Ron en Marianne staan nog andere leuke liedjes (met begeleiding) versjes en verhaaltjes voor moederdag en vaderdag.

  • Benjamin in de boom:

Kersen tellen! Hoeveel van 2, 3 of meer zie je in de boom? Welke kersen hangen het hoogst, welke het laagst? Hoeveel vogels zie je in de boom? Hoeveel dieren zie je op de bladzijde? Kortom, een plaat om veel mee te doen.

  • Het kleine zaadje:

Kopieer de plaatjes uit het boek en knip deze los. Leg de plaatjes in een verkeerde volgorde neer. Lees het versje eerst een keer voor zodat ze het eerst helemaal een keer gehoord hebben. Laat de kinderen daarna de plaatjes bekijken. Liggen ze in de goede volgorde zoals het versje hen heeft verteld? Lees nu het versje regel voor regel voor en laat de kinderen de plaatjes in de goede volgorde leggen.

Het is natuurlijk ontzettend leuk om met de kinderen zelf ook een zaadje te planten. Maak foto’s van de fases en hang deze in de juiste volgorde op. Maak er een werkje van. Plastificeer de foto’s en gebruik deze keer op keer.

lente01

  • De bijen gaan op pad:

Wil je na aanleiding van dit versje over het thema Bijen gaan werken? Voor dit thema hebben we woordkaarten op de site en bij de lentepagina kun je een leuke knutsel vinden.