Het kerstverhaal – Marianne Busser & Ron Schröder

Kerstverhaal, het Boek omslag Kerstverhaal, het
Marianne Busser & Ron Schröder
Van Holkema & Warendorf

Het verhaal:

Heel lang geleden, in een land hier ver vandaan, woonden eens twee mensen die veel van elkaar hielden. Ze heetten Jozef en Maria. Ze waren erg gelukkig met elkaar. Jozef en Maria werden nog gelukkiger toen ze merkten dat ze een kindje zouden krijgen. Het zou een heel bijzonder kind zijn, een kind dat vrede zou brengen voor alle mensen …

Het klassieke kerstverhaal door Marianne Busser en Ron Schröder op een heldere manier naverteld, zodat het voor kinderen heel begrijpelijk is. Nu opnieuw uitgebracht met de bijzondere illustraties van Hanneke de Jager. Het ideale voorleesboek voor de kerst!

Juf Sanne zegt:

Al jaren gebruik ik dit boek om het kerstverhaal op een begrijpelijke manier uit te leggen aan de kinderen. Ik ben dol op dit boek en ben blij verrast dat er een nieuwe uitgave is. De tekeningen van Hanneke de Jager zijn kunstwerken, stuk voor stuk. Zij maakt gebruikt op bijzondere wijze gebruik van papier, stof en echte materialen waardoor het verhaal tot leven komt. Er valt op elke plaat zoveel te zien. Het leuke is dat de kerststal inclusief figuren gratis te downloaden zijn op de site van Hanneke de Jager. Hierdoor zijn de mogelijkheden eindeloos om na het voorlezen met het boek verder te gaan. Hier geef ik een aantal suggesties:

(Je kunt de suggesties hier in pdf downloaden)

Suggestie 1: Geef zoek- en kijkopdrachten per bladzijde

Bespreek elke bladzijde nog een keer na het voorlezen. Stel vragen n.a.v. het verhaal. Laat de kinderen daarnaast nog de platen goed bekijken om de volgende opdrachten te kunnen voltooien.

Ontmoet Jozef en Maria (blz 1 & 2)
Zoek de 7 dieren op de pagina.
Waar staan de meeste bomen in een rij naast elkaar?

Bij Jozef en Maria thuis (blz 3 & 4)
Zoek de baby op de pagina.
Wie staat er rechts op de pagina? En wie links?

Het slechte nieuws (blz 5 & 6)
Tel de stralen van de zon

Het plan van Jozef (blz 7 & 8)
Tel de sterren op de pagina
Zoek 2 dingen met de letter m

Op weg naar Bethlehem (blz 9 & 10)
Zoek de kar met 2 wielen
Waar staan de meeste huizen bij elkaar?

Op zoek naar een herberg (blz 11 & 12)
Zoek 8 mensen op deze bladzijde
Hoe kijken de dieren en Jozef en Maria? Blij, verdrietig of boos?

De oude stal (blz 13 & 14)
Naar welke kant wijst de herbergier? Waar wijst hij naar?
Hoeveel bomen tel je?

Wat zijn we moe! (blz 15 & 16)
Zoek de engel (staat op elke bladzijde) en zoek het witte vogeltje.
Welke dieren zijn nog wakker?

De geboorte van Jezus (blz 17 & 18)
Hoe kijken de dieren en Jozef en Maria? Blij, verdrietig, bang of boos? Bezoek van de herders (blz 19 & 20)

Hoeveel dieren hebben iets in hun bek?
Waar is het kindje Jezus?

Een bijzondere nacht (blz 21 & 22)
Op welke bladzijde staan meer sterren, op de linker of op de rechterbladzijde.
Hoeveel punten heeft de ster?
Zoek 3 dingen die beginnen met de letter s.

Suggestie 2: De kerststal van Hanneke de Jager

a Je kunt gratis de kerststal downloaden op de website van Hanneke de Jager. Gebruik deze om een ruimtelijke kerststal of eentje op het platte vlak te maken. Gebruik eventueel ook diverse materialen net zoals Hanneke:

b De ruimtelijke kerststal heb ik voorzien van dubbelzijdige klittenband en geplastificeerd. Voorzie de plekjes van cijfers en laat de kinderen elkaar opdrachten geven. Bv: “zet Jozef en Maria bij cijfer 5″. Of neem 2 dobbelstenen en laat de kinderen  het aantal stippen bij elkaar optellen. Dit bepaalt op welke plek in de doos het figuurtje komt.

Druk de kerststal meerdere keren af en knip ze uit. Maak er een telspel van.

Gebruik de figuren om zelf woordkaarten te maken en laat de kinderen stempelboekjes maken.

Gebruik de kerstfiguren om kerstkaarten te maken. Kijk op de site van Ron en Marianne en druk een aantal kerstgedichtjes af. Laat de kinderen deze op de kaart plakken en hun naam eronder zetten. Leer elk kind z’n eigen gedichtje aan.