Een taart voor kleine beer – Max Velthuijs

Taart voor kleine beer, een Boek omslag Taart voor kleine beer, een
Max Velthuijs
De vier windstreken

Waar gaat het over?
Kleine Beer is jarig en Varkentje bakt een chocoladetaart voor hem. Haas vindt dat je eerst moet proeven voor je iets weggeeft. En Eend is het daarmee eens. Zo komt het dat Kleine Beer een half opgegeten verjaardagstaart krijgt, maar hij is er toch heel gelukkig mee.

Juf Sanne zegt over dit boek …

De klassieker mag natuurlijk niet ontbreken in het lijstje van suggesties. Dit boek is een favoriet van mijn dochter, dat komt denk ik omdat taart ook een favoriet van haar is! Het proces van het maken van de taart wordt zo leuk beschreven dat je na het lezen van het boek direct zelf met het recept aan de slag wil! Zelf vind ik het een goede grap dat Varkentje een ham aan het drogen is in de keuken.

Lessuggesties n.a.v. het boek “Een taart voor kleine beer”
Dit boek is een goede aanleiding om eens over verdelen te praten. Je kan eerst een taart bakken met de kinderen of koop een taartbodem de je belegt met aardbeien of ander fruit. Een toefje slagroom zal niet misstaan. Neem een mes en snijdt de taart in 2 delen. Bespreek steeds de benaming van de stukjes. Vraag de kinderen hoeveel stukjes er gesneden moeten worden. Hoe komen ze er achter hoeveel er gesneden moet worden? Door het aantal kinderen te tellen! Waarschijnlijk is 1 taart niet genoeg van de klas. Je kan twee taarten laten maken door bijvoorbeeld de oudste en de jongste kleuters of de jongens en de meisjes. Wie heeft de lekkerste taart gebakken?

Je kan het boek ook laten naspelen. Maak met de kinderen kronen met de oren van Varken, Haas en Beer en de snavel van Eend. Kies steeds andere kinderen om het verhaal te laten uitspelen. Maak slingers in de klas en kies een dag om de verjaardag van kleine Beer te vieren. Maak met de kinderen een lijst wat je allemaal moet doen om de verjaardag voor te bereiden.