26 letters en dan – Magda Jacobs

26 letters en dan Boek omslag 26 letters en dan
Magda Jacobs
Boek in Beeld

Een tijd geleden kreeg ik dit boek in mijn handen. Ik vond dat het tijd werd dat ik het eens met jullie deelde. “26 letters en dan” is een boek met een stukje theorie over taal / letters en het aanleren ervan. Maar vooral is het een boek met tips en suggesties om in de klas uit te voeren. Het is bedoeld voor iedereen die met kleuters werkt maar ook handig voor de leerkrachten van groep 3 of remedial teachers.

Wat ik heel prettig vind aan het boek is dat het boordevol goede tips staan om direct in je klas uit te voeren. Het zijn geen ingewikkelde oefeningen waar je veel voorbereidingen voor moet treffen maar juist zeer praktisch en theoretisch onderbouwd.

Naast het visuele en auditieve inoefenen van de letters komen de auteurs ook met tips om letters te oefenen met het lichaam en de handen. Dit met de gedachte in het achterhoofd dat kleuters aan een aantal basisvoorwaarden moeten voldoen om te kunnen lezen en schrijven. Deze basisvoorwaarden zijn: het visuele, het auditieve, het tactiele, het proprioceptieve (met het hele lichaam) en het emotionele. Belangrijk om te onthouden is het stimuleren van deze basisvoorwaarden ook door moet gaan als de kinderen daadwerkelijk leren lezen en schrijven.

Het boek 26 letters en dan kan je daarbij helpen. Het biedt je als leerkracht een handvat en zou dagelijks in een klas uitgevoerd kunnen worden.

Het puntje van kritiek is dat er een oefening is waar het alfabet wordt geoefend, en deze zijn ook nog in hoofdletters. Wij leren kleuters niet het alfabet aan maar gaan uit van klanken. Als ze de letter kunnen koppelen aan de klanken is dat een pluspunt maar geen vereiste.

Heb je auditief zwakke kinderen in de klas? Besef dan dat kleuters de letters / klanken op meerdere manieren moeten ervaren voordat ze rijp zijn voor de schrijf- en leesontwikkeling. 26 Letters en dan kan je daarbij helpen. Veel leesplezier!