Recensie: Klankie in de praktijk

Vlak voor de zomervakantie beschreef ik het product ‘Klankie, de digitale letterdoos’ en vertelde ik je vooral over het product en de mogelijkheden. (Je kunt dit blog hier teruglezen.) Ook vertelde ik dat ik erg benieuwd was naar de ervaringen in de praktijk. We zijn nu een aantal maanden verder en ik vertel je graag over deze ervaringen met Klankie.treintje phpThumb_generated_thumbnail

Klankie in de praktijk

Klankie bestaat uit twee onderdelen. Het speciale toetsenbord, waar alle klanken op een aparte toets staan en bij indrukken fonetisch worden uitgesproken. En de klankie driver, een softwareprogramma waarmee kinderen de klanken kunnen oefenen. Daarnaast zorgt de driver er ook voor dat het toetsenbord ook werkt in andere softwareprogramma’s, bijvoorbeeld in Word, Sprint of Kurzweil.

Wij gaan aan de slag met natuurlijk het toetsenbord en het bijgeleverde programma. Vooraf heb ik voor de kinderen een eigen uniek leerling menu gecreëerd. In dit menu geef ik aan met welke klanken de kinderen gaan oefenen en welke oefeningen ze mogen uitvoeren. De oefeningen volgen in principe de leerlijn van Veilig Leren Lezen en de letters die per kern worden aangeboden maar hier kun je in het leerkrachtmenu verandering in aanbrengen.

Lees verder voor de rest van de recensie …

Er zijn veel leuke en gevarieerde oefeningen. De oefeningen worden auditief uitgelegd als de kinderen met de muis over de oefening bewegen en wanneer ze op de oefening klikken krijgen ze de volledige uitleg. Ook de picto’s geven duidelijkheid over de inhoud van de oefening. Eenmaal in de oefening hoeven de kinderen slechts op de spatiebalk te drukken om door de gaan naar de volgende opgave.
oefenvormen

Soorten oefeningen:

 1. Vrij typen: dat spreekt voor zich.
 2. Luister naar de klank en zoek op het toetsenbord de letter die je hoort.
 3. Je hoort en ziet een foto van een woord. Het kind typt het woord na. De foto verdwijnt zodra het kind begint met typen. Er zit wel een knop op de menubalk die het woord doet herhalen.
 4. Dictee; je hoort een woord en het kind typt dit woord.
 5. Luister naar het woord en kies de foto die bij het woord hoort.
 6. Kijk naar de foto en kies het woord dat erbij hoort.
 7. Verzin een woord met de klank die je hoort.
 8. Verzin een woord dat rijmt het woord dat je hoort.
 9. Typ het woord bij de foto met woordondersteuning.
 10. Ja of nee. Zit de klank in het woord?
 11. Zeg het getal dat je ziet hardop.
 12. Typ het getal dat je hoort.

woorden-bedenken-bij

Zodra de kinderen een toets indrukken krijgen ze direct feedback en horen ze of de juiste letter en klank hebben gevonden. In de praktijk werkt dit erg goed. Het is een fantastische manier om de kinderen zelfstandig aan het werk te zetten en ze hebben er bijzonder veel plezier in. Alle klanken en samengestelde klanken staan op het toetsenbord.

De ‘score’ wordt bijgehouden door een grappig beestje. Bij een fout kleurt het beest niet direct rood maar krijgt het kind nog een kans om zich te verbeteren. In het leerkrachtenmenu kun je wel teruglezen dat de eerste poging van het kind mislukte. Het beestje wordt steeds langer naarmate de kinderen meer oefeningen voltooien. Het grappige is dit het bijzonder motiverend werkt. De kinderen willen een zo lang mogelijke beest produceren dus zijn ze lekker bezig met de oefeningen.

raad-het-plaatje

Juf Sanne zegt:

De voordelen van Klankie zijn niet mis! Het toetsenbord biedt de letters die wij de kinderen aanleren, de klanken worden fonetisch uitgesproken, de driver werkt ook bij andere programma’s en als leerkracht heb je met het leerkrachtprogramma zelf de touwtjes in handen. Daarnaast zorgt de netwerkversie van Klankie ervoor dat de hele school aan de slag kan, dus niet alleen voor de lagere groepen interessant.

Het forum op de site van Klankie is ontzettend uitgebreid. Naast bijvoorbeeld de handleiding of technische tips kun je hier ook veel oefenbladen, lessuggesties en woordenlijsten vinden. Hiermee biedt de uitgever van Klankie een prachtige extra service. De kinderen zijn enthousiast, pikken het snel op werken bijzonder graag met het Klankie toetsenbord. Om al deze redenen die ik net noemde, concludeer ik daarom dat Klankie een prachtig product is en ik kan het je van harte aanbevelen. Meer informatie over Klankie kun je vinden op de website.