Interview met Vivian den Hollander

De kinderboekenweek komt er weer aan met het thema ‘Klaar voor de start’. Vivian den Hollander schrijft veel boeken over diverse sporten en haar boeken zijn dus uitermate geschikt om te gebruiken. Speciaal voor JufSanne.com beantwoordde Vivian vragen van bezoekers en koos ze zelf de winnaars van haar boeken uit.

vivian02

Binnenkort begint de Kinderboekenweek weer met als thema ‘Klaar voor de start’. Wat vindt u van het thema van dit jaar?
“Een erg leuk thema, waar scholen veel mee kunnen, denk ik. Veel kinderen lezen graag over hun favoriete sport heb ik gemerkt. En daarnaast kan er extra aandacht worden gegeven aan bewegen. Ook belangrijk!”

kinderboekenweeklogo01

U heeft al diverse Kinderboekenweken meegemaakt. Hoe ervaart u ze?

“Het is een erg leuke, maar ook heel intensieve periode. Ik bezoek heel veel scholen en bibliotheken en ben meestal wel 3 weken iedere dag op stap. Maar het is bijzonder om te merken wat een schrijversbezoek doet met een klas! In ieder geval wordt er daarna volop gelezen!”

Lees verder om de rest van het interview te zien.

Welke boeken leest u zelf graag?

“Ik lees heel divers. Net las ik bijvoorbeeld Stoner en Pensionado’s. Ook lees ik graag kinderboeken natuurlijk! Pas herlas ik De gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren. Een erg mooi en indrukwekkend boek.”

U bent zelf ook juf geweest. Heeft u een tip voor leerkrachten?

“Lees zoveel mogelijk voor, echt elke dag. Ook als je les geeft in groep 7 en 8.”

Hoe kijkt u terug op uw tijd in het onderwijs en hoe kijkt u nu tegen het onderwijs aan?

“Ik vond het erg leuk om in het onderwijs te werken, en heb dat jaren met heel veel plezier gedaan. In mijn tijd waren er nog geen digiborden. Dat is dus een positieve verandering, want je kunt veel zaken visueel maken. Verder denk ik dat leerkrachten veel op hun bordje hebben met alle zorgplannen en grote groepen. Petje af!”

Eline Bouwman vroeg aan Vivian:

Ik ben een enorme fan van Vivian den Hollander. Met name omdat zij op zo’n toegankelijke manier schrijft, dat zelfs mijn 8 jarige allochtone voorleeskind, die overigens helemaal niet van lezen houdt, haar boeken verslindt. Ik vroeg me dan ook echt af hoe zij al die levendige personages verzint en of de karakters van de personages just her imagination zijn of ook voorkomen in haar dagelijkse leven? Mijn voorleeskind herkent zichzelf heel vaak in Bas van de Effies.

“Ha Eline! Dank je voor je compliment. Ik denk onbewust wellicht terug aan mijn zoon, die heel graag voetbalde. Veel dingen die Bas mee maakte, maakte hij dus ook mee. Ik merk dat De Effies bij heel veel lezers heel populair is. Wellicht ook omdat het best stoere boeken zijn. Eline, jij wint ‘Scoren met De Effies’!

scorenmeteffies01

 

Anne van Egmond vroeg: Als u zou kunnen ruilen van leven met en van de personen uit een van uw boeken, welk persoon zou dat dan zijn?

“Ik zou wel willen ruilen met Suzan uit de serie Supersticks. Hockeyen lijkt me een heel leuke sport. En als ik jong was, zou ik dat nu doen. En in Hockeyvrienden beleeft Suzan weer allerlei leuks. Maar het liefst ben ik Pip, die zo graag danst. Ken je Pip is hip?”

Marlijn van Kempen vroeg:  Ik denk dat iedere schrijver nog wel iets op het wensenlijstje heeft staan om te doen. Een ‘petproject’ noemen ze dat in het Engels. Zo één waar je misschien niet direct een uitgever voor kunt vinden, maar waar je zelf wel heel warm voor loopt. Geldt dat ook voor Vivian? En zo ja, wil ze daar iets over vertellen?  

“Ha Marlijn!  Ik zou het geweldig vinden als mijn boeken in het Engels werden vertaald! En verder hoop ik nog een keer een historisch boek te schrijven.”

De kinderen van de Roald Dahl school uit groep 1/2 B van juf Els vroegen:  Wil je een kopje thee komen drinken in onze huishoek met Lisa en Jimmy?

Geweldig, een huishoek met Jimmy en Lisa!  Als ik een keer in de buurt ben, kom ik langs! Beloofd. Jullie winnen ‘Kampioen op krukken’.

kampioenopkrukken01

Claudia wil graag weten: Zijn de personages uit uw verschillende boeken gebaseerd op bestaande personen of zijn ze uit uw schrijversduim gefantaseerd?

“Ha Claudia, het is eigenlijk een beetje een combinatie. Soms denk ik terug aan kinderen uit mijn klas, maar ook vaak verzin ik personages zoals Spekkie en Sproet.”

Eline Smit vraagt: U schrijft voornamelijk verhalen voor én over de kinderen in de onderbouw (groep 1 t/m 6). Waarom schrijft u juist alleen boeken, die gericht zijn op deze groep kinderen? Zou u bijvoorbeeld ook een boek over pubers willen schrijven of spreekt u dat totaal niet aan?

“Ha Eline. Wellicht omdat ik lang in de onderbouw werkt, kan ik me goed verplaatsen in deze doelgroep. Een puberboek is vaak een problemenboek. En dat spreekt me minder aan, hoewel ik wel eens een thriller voor oudere kinderen zou willen proberen.”

Lotte vroeg (en typte de vraag zelf): “Warom schrijf jij boeken over de roskam? En hou jij ook zo van paarden?”

“Ha Lotte, ik heb vroeger een tijdje op paardrijden gezeten, maar ik was niet zo goed. En niet verder vertellen: ik vond het ook een beetje eng. Maar als ik nu ga kijken op de manege vind ik dat superleuk! Lotte, jij wint Hockeyvrienden.hockeyvrienden01

We willen Vivian ontzettend bedanken voor het leuke interview en we wensen haar veel plezier tijdens de Kinderboekenweek.

Volgend interview met ??? Houd de site in de gaten! Over enkele dagen maken we bekend aan wie je binnenkort vragen mag stellen!