Recensie: Maan Roos Vis tijdschrift en win een abonnement!

De vakantie is (bijna) ten einde en het schooljaar gaat weer beginnen. Begint jouw kind dit jaar in groep 3? Lees dan vooral verder, dit blog is dan zeker interessant! Deze recensie gaat over het vernieuwde tijdschrift Maan Roos Vis.

mrvklein01
Het overgrote deel van groep 3 kinderen in Nederland leert lezen met de methode Veilig Leren Lezen van Uitgeverij Zwijsen. Deze methode bestaat uit twaalf kernen. Elk kern begint met een verhaal waarin zogeheten structureerwoorden in voorkomen; de nieuw te leren woorden uit die kern. Door het leren van de letters aangeboden in de kern leren de kinderen weer nieuwe woorden samen te stellen en zo begint langzaam maar zeker het leesproces op gang te komen. Voor veel kinderen een spannende en bijzondere gebeurtenis als ze beseffen dat ineens woorden kunnen lezen en herkennen. Ze blijven buiten op straat staan om een reclamebord te lezen en proberen de kop van de krant te lezen. Ik raad het ten volste aan om die enthousiasme van je kind te stimuleren. Het tijdschrift Maan Roos Vis loopt gelijk met wat je kind leert op school. Daarnaast is het tijdschrift zo samengesteld dat je kind alles zélf alles kan lezen en doen.

Klik op lees verder om meer te lezen …

De inhoud van het tijdschrift.

Maan Roos Vis heeft recentelijk een metamorfose ondergaan. Het tijdschrift is een ware glossy geworden en heeft maar liefst 36 pagina’s, 12 meer dan zijn voorganger. Daar staat tegenover dat Maan Roos Vis nu 10 x per jaar uitkomt i.p.v. 20 x per jaar in het verleden. Een ander belangrijk verschil is dat de nieuwe versie ook aandacht besteedt aan kinderen die al verder zijn. Met het pluskatern komen ze een groep kinderen tegemoet die al (snel) kunnen lezen. In het pluskatern staan extra moeilijke puzzels en grappige verhaaltjes om zelf te lezen. Is jouw kind hier nog niet aan toe? Geen punt, bewaar het tijdschrift een poosje en probeer het later in het jaar nog eens. Je zult zien dat het nu wel lukt.

De oefeningen in Maan Roos Vis kunnen door je kind zelfstandig worden gemaakt. Natuurlijk kunnen ze de instructie in het begin nog niet zelf lezen maar door de pictogrammen, die bij elke oefening staan, is het jouw kind snel duidelijk wat hij / zij moet doen. Deze picto’s komen uit Veilig Leren Lezen en krijgen ze op school aangeboden.

pictogrammen01

De Maan Roos Vis staat vol met gevarieerde oefeningen, spellen, knutselsuggesties, verhalen, strips, kleurplaten, moppen, taal- en rekenpuzzels, mooie platen van dieren, teken- en schrijfoefeningen, een voorleesverhaal, spellen en een pagina met oplossingen. De strip ‘Kik’ is zelf bekroond met een stripschappenning en krijgt zelfs mij aan het lachen!

mrvbinnenwerk03

Het tijdschrift maakt voornamelijk gebruik van foto’s die worden aangevuld of afgewisseld met tekeningen. Het geeft Maan Roos Vis een vrolijke en aantrekkelijke uitstraling. De oefeningen zijn afgestemd op het huidige niveau van je kind en zullen, gaandeweg het jaar, qua niveau steeds iets moeilijker worden. Het voorleesverhaal en de knutselopdracht geeft je als ouder de kans om iets samen met je kind te ondernemen. Bekijk ook eens samen de gemaakte opdrachten en bespreek ze met je kind. Je krijgt een goed beeld van de oefeningen die je kind op school ook doet, al zijn deze in opzet bewust speelser dan in de methode op school.

mrvbinnenwerk02

Juf Sanne zegt:

Maan Roos Vis is een tijdschrift waarmee je jouw kind met een gerust hart aan de gang kunt laten gaan. Het is uiterst leerzaam maar vooral ontzettend leuk voor kinderen die leren lezen. Een absolute verbetering in de nieuwe versie vind ik toch wel de pluspagina’s voor kinderen die snel kunnen lezen. Ook oogt het tijdschrift wat frisser door het gebruik van meer foto’s i.p.v. tekeningen. Ik ben zeer te spreken over Maan Roos Vis. Ik zou het als leerkracht aanraden en gebruiken voor mijn eigen kinderen.

Je sluit een abonnement af en ontvangt 10 nummers voor €25,-. In mijn mening een zeer goede koop voor wat je krijgt. Een boordevol tijdschrift met gevarieerde inhoud dat door leerkrachten wordt aanbevolen.

Zwijsen geeft prijzen weg op JufSanne.com! Je kunt een abonnement op Maan Roos Vis winnen of een magnetische letterdoos:

mrvabo01 magnetische_letterdoos02

Wil je kans maken op één van deze prijzen? Geef dan antwoord op de volgende vraag:

Wat biedt Zwijsen naast tijdschriften nog meer aan voor kinderen? (Je vindt het antwoord op de site van Zwijsen.)

Mail het antwoord voor 29 augustus aan Juf Sanne o.v.v. Zwijsen actie. Vergeet niet je adres te vermelden!

De winnaars zijn bekend! Nancy van der Heijden wint een abonnement op Maan Roos Vis en Monique Sauvé wint de magnetische letterdoos. Van harte gefeliciteerd!

Wil je een aantal pagina’s van Maan Roos Vis bekijken? Klik dan hier.

De site van Zwijsen Ouders biedt veel informatie voor ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd. Ook houden ze regelmatig leuke prijsvragen op Facebook en op Twitter kun je altijd terecht met vragen bij Susanne en Monique.