Leestips voor in de vakantie

De zomervakantie komt er zo langzamerhand weer aan. Hopelijk is het prachtig weer en kunnen lekker naar buiten. Zes weken lang even geen school en de tijd nemen om op adem te komen. Toch blijft het enorm belangrijk om wel aandacht te blijven besteden aan het (voor)lezen. Kinderen in groep 3 kunnen een enorme terugval maken in hun leesniveau als er geen aandacht aan wordt besteed. Op de site van Zwijsen kun je een een blog lezen over het belang van blijven lezen in de vakantie en geven ze goede tips. Hieronder heb ik een aantal eigen boeksuggesties verzameld. Ik wens je veel leesplezier!

Het woeste boek van Wolf en Hond – Sylvia Vanden Heede  – Uitgeverij Lannoo – ISBN: 9789401409308
woesteboekvanwolfenhond

Het boek

Drie boeken van Wolf en Hond in één bundel. Een dik en groot boek met Wolf  en Hond, Wolf, Hond en Kat en Hond bijt Wolf. Wolf is wild. Hond is tam. Wolf woont in het bos op de berg. Hond heeft een baas en een mand. Wolf is iets van plan. Hond weet van niets. Als dat maar goed gaat!
Nu in een groot formaat en een groot lettertype. Grappige en spannende verhalen en illustraties van het bekroonde duo Sylvia Vanden Heede en Marije Tolman. Wolf en Hond kreeg een Vlag en Wimpel.

Juf Sanne zegt

Schrijven voor beginnende lezers is een kunst. Sylvia Vanden Heede is eigenares van die kunst. Met bijzonder veel humor en spanning zet zij keer op keer boeken neer die niet saai zijn om te lezen. Natuurlijk kennen we de boeken van Vos en Haas, geweldige boeken voor beginnende lezers. Nu is er Het woeste boek van Wolf en Hond, een ongewoon stel. Fantastisch boek om het lezen op peil te houden tijdens de vakantie. Overzichtelijk geplaatste tekst en de prachtige illustraties zijn op bijna elke bladzijde terug te vinden. Stop dit boek gauw in je koffer!

Klik op lees verder om de andere suggesties te bekijken.

Piratenverhalen voor beginnende lezers – Julia Boehme & Eva Czerwenka – Deltas – ISBN: 9789044736984

piratenverhalen01

Het boek:

Ahoi, woeste zeerovers! Kapitein Brandewijn bevaart met zijn mannen de zeven wereldzeeën en heeft daarbij maar één doel: alles veroveren wat hij kan! Lola wil de gevaarlijkste piraat van de hele oceaan worden. Daarom gaat ze naar de piratenschool, waar ze ook leert hoe ze gemene bekken moet trekken. En zeerover Piet maakt een geheimzinnige kaart. Maar of je daarmee een echte schat kunt vinden?

Juf Sanne zegt:

Een veel gehoorde klacht is “ik krijg mijn kind moeilijk aan het lezen”. Een goede tip kan zijn om eens te zoeken naar boeken die binnen de interesses van het kind passen. Stoere verhalen of juist verhalen voor meisjes? Uitgeverij Deltas heeft voor deze kinderen diverse titels in het fonds zitten. Leesfeest zijn verhalen voor beginnende lezen. De boeken zijn rijk geïllustreerd en elk boek heeft vier eenvoudige verhalen. Naast het voorbeeld van de piratenverhalen zijn er ook nog: voetbalverhalen, ponyverhalen, prinsessenverhalen, zeemeerminverhalen en dolfijnenverhalen.

Spannende speurneusverhalen – Manfred Mai – Uitgeverij Deltas – ISBN: 9789044736762

spannendespeurneusverhalen01

Het boek:

Leon en Alex zijn verbijsterd! Iemand heeft geld uit het kantoor van het vakantiekamp gestolen. Natuurlijk gaan de jongens op zoek naar de dief! Ook Marie en Jonas hebben met een dief te maken en zetten de achtervolging in, terwijl Nele het kruimelspoor volgt en een verrassende ontdekking doet …

Juf Sanne zegt:

Naast de Leesfeest serie heeft Uitgeverij Deltas nog een andere serie voor kinderen vanaf 7 jaar genaamd ‘Lezen is te gek!’ In de boeken  zijn steeds acht korte verhalen verzameld.  Ook in deze serie zijn veel diverse titels opgenomen. Heb je een kind geïnteresseerd in ridders, voetbal, dieren of dino’s? Of toch liever pony’s en paarden, prinsessen of vriendenverhalen. De verhalen zijn kort en voorzien van veel illustraties.

Monsterjacht verhalenomnibus – Adam Blade – Uitgeverij Deltas – ISBN: 9789044731774
monsterjacht01

Het boek: 
Een gemene tovenaar heeft de magische monsters van Avantia betoverd. Alleen een echte held kan deze monsters bevrijden en voorkomen dat ze het land vernielen. Is Tom de held die Avantia nodig heeft? En kan hij de zes monsters uit de ban van de tovenaar halen? Lees de zes spannende avonturen van Tom met de vuurdraak, de zeeslang, de bergreus, de centaur, het sneeuwmonster en de vlammenvogel en ontdek of hij het land voorgoed kan redden!

Juf Sanne zegt:
Mijn dochter smult van voorlezen. Van Roald Dahl tot Jacques Vriens, van Arend van Dam tot Annie M.G. Schmidt. Het maakt haar niets uit, ze kan zich in ieder verhaal verplaatsen. Ik was erg benieuwd of dit spannende boek misschien een beetje te ver ging maar niets was minder waar.. Ze vindt het FANTASTISCH! Ze kruipt soms weg onder de dekens en vindt het erg spannend maar de verhalen zijn kort en telkens met goede afloop. Ze leeft enorm mee met de hoofdpersonen en gaat bijna met plezier naar bed zodat we haar kunnen voorlezen. Zelf oma was onder de indruk en wil het boek graag lenen als het uit is. Dit enorm spannende boek kan voorgelezen worden vanaf 7 jaar en goede lezers zouden het ook zelf kunnen lezen. Echt een goede tip voor stoere jongens en meiden!

Wie heeft de Mona Lisa gestolen? – Geronimo Stilton – Uitgeverij De Wakkere Muis – ISBN: 9789085921325
monalisa01

Het boek:
De Piratenkatten hebben een oeroud manuscript in poten gekregen, geschreven in een mysterieus pootschrift. Alleen een genie kan  het ontcijferen, een genie zoals… Leonardo da Vinci! De Piratenkatten besluiten terug te reizen in de tijd om hem te ontvoeren.  Zal het Geronimo lukken om een stokje te steken voor hun katzinnig afschuwelijke plan?

Het geheim van de sfinx – Geronimo Stilton – Uitgeverij De Wakkere Muis – ISBN: 9789085920502
geheimsfinx01

Het boek:
Professor Volt roept opnieuw onze hulp in omdat de piratenkatten weer bezig zijn. Dit keer hebben ze hun zinnen gezet op de beroemde Sfinx van Egypte. Ze reizen terug in de tijd om de farao die de Sfinx liet bouwen zo ver krijgen dat hij hem een kattenkop geeft! Stel je voor, een kattenkop! Als het nou nog een nobele muizensnuit was… Maar rommelen met de geschiedenis gaat zomaar niet. Gelukkig weten we die katten bijtijds te ontmaskeren.

Terug naar de ijstijd – Geronimo Stilton – Uitgeverij De Wakkere Muis – ISBN:9789085920724

terugnaardeijstijd01

Het boek:
Zoals jullie weten proberen de piratenkatten altijd met de geschiedenis te knoeien. Maar dit keer gaat er iets mis; in plaats van in Parijs terecht te komen, ten tijde van de ingebruikneming van de Eiffeltoren, belanden ze in de ijstijd! Er zit niets anders op dan hen te volgen en zo staan we binnen de kortste keren oog in oog met gi-ga-gantische mammoeten, sabeltandtijgers en andere ijstijdbewoners. Bovendien waart er een enorm monster over het ijs dat de holbewoners de stuipen op het lijf jaagt (en ons ook!)…

Juf Sanne zegt:
Van een leuk stripboek is niemand vies, toch? Vroeger haalden ouders de neus op voor stripverhalen en werd het niet als lezen gezien. Dat is het natuurlijk wel en het kan nou net motiverend zijn voor kinderen die niet graag lezen. De verhalen van Geronimo Stilton zijn mateloos populair. In de stripverhalenserie ‘Een reis door de tijd’ beleven Geronimo en zijn team spannende avonturen en leren de kinderen ook een beetje over het verleden. De heldere illustraties zijn mooi en niet standaard vormgegeven. Zo kan er ineens een hele pagina worden gewijd aan het opdoemen van een mammoet. Erg indrukwekkend. De stripboeken hebben een harde kaft en aan de binnenkant maak je kennis met team Stilton en team kattenpiraten. Handig, zo kun je de delen onafhankelijk van elkaar lezen. De drie genoemde titels zijn slechts een greep uit het assortiment, er zijn nog veel meer titels beschikbaar. Ook zijn er stripboeken rond Thea Stilton, de zus van Geronimo. Deze vallen zeer in de smaak bij de meiden.

De vrolijke guitenstreken van stoute Hendrik – Francesca Simon – Uitgeverij Deltas – ISBN: 9789044737905

stoutehendrik02

Het boek:
In dit boek vind je tien leuke verhalen over stoute Hendrik. Hij neemt wraak op zijn perfecte broertje Peter, maakt samen met Margriet Mopperpot de smerigste brij ter wereld, ontdekt hoe hij een leeswedstrijd kan winnen zonder te lezen, maakt een verschrikkelijke stinkbom, gaat logeren bij nieuwe Nick, zet zijn eigen verjaardagsfeestje op stelten en haalt nog een heleboel andere kwajongensstreken uit. Uren leesplezier verzekerd!

Juf Sanne zegt:

Heerlijk, die stoute verhalen. Ik vind Stoute Hendrik de moderne Pietje Bel. De verhalen zijn echt stout, grappig en voorzien van eveneens grappige tekeningen. Een heerlijk voorleesboek en geschikt om zelf te lezen vanaf 8 jaar.
Een superdik boek ideaal voor op vakantie maar zeker ook geschikt om voor te lezen in de klas. De Engelsen smullen al jaren van Stoute Hendrik, en terecht is mijn mening.

Ik wens je deze vakantie veel (voor)leesplezier!