Gastrecensie: Na de pauze van Kris Flameng

Juf Maike schreef een mooie gastrecensie over het boek Na de pauze. Veel leesplezier!

nadepauze

Na de pauze – Kris Flameng – Uitgeverij Abimo – ISBN: 9789059328822

‘Juf, wat is dat, doen alsof?’ Met dit boek in handen kon ik mijn klas dat laten zien en ervaren. Het boek ‘Na de pauze’ geeft je allerlei mogelijkheden om te ‘doen alsof’. In de klas, op de naschoolse opvang en thuis. Want, zo staat het in het boek, met ‘spelen’ leer je je amuseren, jezelf ontdekken en zonder angst voor jezelf opkomen.

Het boek, ‘Na de pauze’

Het boek start met een theoretisch gedeelte over de begrippen ‘spel’ en ‘spelen’. Hier benoemen onderzoekers, filosofen en kunstenaars wat hun betekenis van spel en spelen is. Je leest over de geschiedenis van muziek en toneel waarin het draait om spelen. De begrippen theater, toneel en drama worden uitgelegd.

De doelen van spelen worden in dit onderdeel ook genoemd. Zo is spel bijvoorbeeld goed voor hun zintuigen en hun sociale en emotionele vaardigheden. Daarnaast trainen ze ook hun taal, motoriek en geheugen.

Ik vind dit deel interessant om te lezen. Drama en muziek werden al lang geleden voor het eerst beoefent en is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Door meer over de geschiedenis te lezen, kun je het beter plaatsen in deze tijd. De doelen van drama zijn op een duidelijke en overzichtelijke manier beschreven. Hierdoor kun je deze doelen goed inzetten bij je lessen, maar ook bijvoorbeeld bij je hulpplannen en/of groepsplannen.

Klik op lees verder om de rest van de recensie te zien …

De praktijk

Het tweede deel van het boek kun je lezen als een etalage. De lessen zijn altijd inzetbaar, je kunt ze op elk gewenst moment van de dag en in het jaar geven. Er staan tips bij wanneer je drama het beste kunt inzetten, bijvoorbeeld als waarnemingsmoment of als tussendoortje.

De lessen zijn opgedeeld in energizers, concentratiespel, vertrouwen, dramaspelletjes en werkvormen voor spelers en publiek.  Zo kun je in je voorbereiding snel en makkelijk opzoeken welke vorm van drama je wilt gebruiken. Ook kun je bijvoorbeeld de energizers er snel bij pakken als je even een tussendoortje nodig hebt, of een beloning kan geven.

Het eerste deel van de vormen van drama, de enerzigers, zijn goed in te zetten aan het begin van het schooljaar of bij een andere groepsverandering. Het kunnen ook opwarmers zijn voor het begin van je dramales.

In de concentratie spelen leren de kinderen intensief aandacht te vestigen op iets. Een belangrijk onderdeel om je schoolwerk goed te kunnen maken en dus goed te kunnen leren.

De werkvormen voor spelers en publiek zijn bedoeld om in het midden van je dramales te gebruiken. Hier worden tips gegeven hoe je het publiek betrokken houdt bij het spelen. De werkvormen kunnen op verschillende niveaus ingezet worden, je kunt ze aanpassen aan je eigen groep.

Aan het einde van het boek kun je lezen over poppenspel. Voor alle kinderen een leuke werkvorm, maar vooral voor jonge kinderen helemaal fantastisch.

Het ontspannen wordt benoemt. Hierin krijg je oefeningen om dit te bevorderen. Deze oefeningen kunnen ingezet worden na hard werken, als tussendoortje, maar ook als start van de dramales. Voor het beoefenen van drama is het belangrijk om ontspannen te zijn.

Een onderdeel is het opsmukken van festiviteiten. Hierin krijg je tips om een optreden te verzorgen met je groep. Je krijgt aan het einde van het boek tips hoe je de drama-activiteiten kunt beoordelen.

Juf Maike zegt:

Wat een fantastisch bronnenboek is dit om met spel en drama aan de slag te gaan! Door de theoretische onderbouwing aan het begin van het boek weet je waarom het geven van drama zo belangrijk is en hoe je het kunt inzetten bij de groep kinderen.

Ik speel veel met de kinderen en ken dan ook al een aantal werkvormen, maar heb nog lang niet alle opdrachten uit dit boek gedaan. Het geeft me handige tips en trics om nog meer met drama in de klas aan de slag te gaan en er mooie leermomenten uit te halen.

Om het boek goed te gebruiken moet je er even in duiken. Het heeft wel 190 pagina’s! Er zijn zoveel werkvormen en ze zijn allemaal heel leuk om te doen. Mijn tip is om het boek eerst eens goed door te lezen. Als je je lessen plant weet je dan welke kant je op wilt en kun je snel de benodigde lessen vinden.

Er staan duidelijke foto’s in van kinderen die met de werkvormen bezig zijn. Fijn om de werkvormen ook echt te zien. Je ziet meteen waar de werkvorm om draait en hoe je het moet uitvoeren.

Prettig om muziek te kunnen gebruiken bij een aantal werkvormen. Muziek kan drama mooi versterken.

Wat is drama breed en wat kun je de kinderen er veel mee leren! Mijn tip is dan ook om het boek ook te gebruiken bij de dagelijkse gang van zaken. Kijk eens of je het kunt inzetten bij je taalles, je rekenles, bij aardrijkskunde, etc. Je zult zien dat de kinderen gemotiveerd zijn en actief ermee aan de slag gaan.

Ik vind het boek vooral geschikt voor leerkrachten in de bovenbouw. Maar ook in de onder- en middenbouw is het te gebruiken als bronnenboek, als je sommige werkvormen overslaat of aanpast aan je groep.

Kleuters en ‘Na de pauze’

De kinderen doen enthousiast mee met de verschillende werkvormen. Niet alles is toepasbaar bij kleuters, maar vaak kun je de werkvorm wel aanpassen.

De kinderen vinden het uiteraard fijn om te spelen, ook met de juf. Ik zie de werkvormen nog wel eens terug komen in de huishoek of op het plein bij het buiten spelen, erg leuk om te zien!

Bij de onderbouw zul je vooral de verschillende werkvormen als losstaande lessen presenteren. Een les van meerdere onderdelen zal te veel en te vermoeiend zijn.

Ik krijg er veel ideeën door; bijvoorbeeld de bovenbouw poppenspel laten spelen voor de onderbouw. De bovenbouw studeert het in en speelt een voorstelling voor de onderbouw. Wat een mooie leermomenten zullen daar uit voort komen!

Win ‘Na de pauze’ op de site van juf Maike.

Ben je enthousiast geworden over het boek na het lezen van de recensie van juf Maike? Je kunt het boek op haar site winnen, www.jufmaike.nl! Beantwoord de vraag op haar site en maak kans op één van de vier exemplaren die door uitgeverij Abimo ter beschikking zijn gesteld.