Veel nieuwe boektitels en een luisterboektip

Ik ben dol op boeken en zoek graag de leukste nieuwe titels voor je op. Deze keer aandacht voor boeken over beroepen, een boek voor kleuters die al zelf kunnen lezen, een zoekboek, een luisterboek én een voorleesboek. Ben ik wat vergeten? Vast wel! Dus lees maar gauw verder.

De zonnige zomer – Mack – Uitgeverij Clavis – ISBN: 9789044819311

zonnigezomerHet boek:

Wat gebeurt er in de zomer? Waarom staat de zon opeens zo hoog aan de hemel? En waarom blijft hij zo heerlijk lang schijnen? Waar komen al die groene blaadjes aan de bomen vandaan? En dat lekkere fruit? Houden alle dieren van de warmte in de zomer? Je komt het allemaal te weten in dit zomerboek boordevol weetjes en grappige vragen. Een informatief boek waarin dieren en de natuur in de zomer worden getoond in tekeningen en foto’s.

Lees verder om de overige boeken te ontdekken …

Juf Sanne zegt:

Ik ben dol op de boeken van Mack. De speelse afwisseling tussen foto’s en tekeningen zijn vrolijk, de teksten leerzaam en de extra opdrachten maken het boek een feestje voor een leerkracht. De afwisseling tussen informatie en opdracht is goed gebalanceerd waardoor de klas geboeid blijft. Daarnaast biedt het boek veel mogelijkheden om ontdeksituaties in de klas te brengen. Koop bijvoorbeeld eens een tomatenplant en maak een salade van de oogst. Plant zonnebloemzaadjes en meet elke week de groei. En zo zijn er nog genoeg ideeën te verzinnen met dit boek. Haal de zomer in je klas ook al laat het weer je in de steek. Dit boek vertelt kinderen alles over dieren, planten en alle wat groeit, bloeit en leeft in de zomer.


De kok – Liesbet Slegers – Uitgeverij Clavis – ISBN: 9789044819328

kok01

Het boek:

De kok maakt gezond en lekker eten klaar. Dat doet hij in een grote keuken, vaak in een restaurant. Iedere dag worden er verse groenten, vlees en vis geleverd. Alles wordt voorbereid en staat klaar. Als het restaurant dan opengaat, kan iedere klant kiezen uit de menukaart. De chef maakt samen met het hele keukenteam de gerechtjes klaar. Ieder heeft zijn taak, zodat het snel vooruit gaat. Alles wordt mooi op het bord gelegd, en het smaakt superlekker! Een smakelijk informatief boek op kleutermaat over de kok.


De vuilnisman – Liesbet Slegers – Uitgeverij Clavis – ISBN: 9789044815245

vuilnisman01

Het boek:

De vuilnisman haalt overal het vuil op met zijn grote vuilniswagen. In dit boek laat de vuilnisman je zien wat hij allemaal doet en wat er met het afval gebeurt. Een verhelderend informatief boek op kleutermaat over de vuilnisman. Dit boek kan in de kleuterklas gebruikt worden rond de thema’s afval, afvalverwerking en milieu.

Juf Sanne zegt:

De informatieve beroepenreeks van Liesbet Slegers is een absolute waardevolle aanvulling bij een project in een groep. Eerder verschenen al titels als: de bakker, de postbode, de piloot en de tandarts en nu is de serie uitgebreid met de titels ‘De vuilnisman’ en ‘De kok”. Liesbet Slegers legt op een voor kleuters begrijpelijke manier uit hoe een beroep wordt uitgeoefend en wat er allemaal bij komt kijken.

In ‘De vuilnisman’ wordt er ook nog nadruk gelegd op het milieu en de het recyclingsproces. En bij ‘De kok’ staan er nog leuke opdrachten met betrekking tot proeven. Gebruik ‘De kok’ bij thema voeding, restaurant of zintuigen en ‘De vuilnisman’ bij thema afval, vervoer of beroepen. Er zijn nog veel meer titels in de beroepenreeks: klik hier om een andere titel te vinden.


Grote Anna leert dansen – Kathleen Amant – Uitgeverij Clavis – ISBN: 9789044819298

groteannadansen01

Het boek:

Grote Anna gaat op balletles! Daar zal ze leren dansen als een echte ballerina. Anna heeft er veel zin in, maar het kriebelt ook een beetje in haar buik. Ze heeft een witte maillot aan met daarover een roze balletpakje. Anna draagt ook speciale balletschoentjes, zo kan ze later op haar tenen leren dansen.

Ballet is niet eenvoudig, maar juf Lore is een leuke juf en ze leert Anna en haar balletvriendjes heel veel. Ze oefenen samen heel hard en dan is het eindelijk zover: het balletgala! Nu kan Anna eindelijk dansen op een podium! Een speels en leerzaam boek over Grote Anna die op balletles gaat. Een perfecte voorbereiding voor wie wil leren dansen.

Juf Sanne zegt:

Naast de Anna serie bestaat er nu ook Grote Anna. Natuurlijk is het hetzelfde meisje maar ze onderneemt nu ‘grote meisjes’ dingen. In dit boek gaat Anna voor het eerst naar balletles. In de Anna boeken besteed Kathleen Amant altijd aandacht aan het sociaal-emotionele gedeelte. Ze verplaatst zich daarbij goed in het kind en lijkt de gevoelens haarfijn te snappen. Kinderen ervaren het als fijn, ze worden begrepen en ervaren dat ze niet de enige met deze gevoelens. Daarnaast is er ook ruimte voor uitleg over de verschillende posities en materialen. Een leuke aanvulling in de grote Anna reeks met de herkenbare lieve tekeningen.


Ridder Wiebe – Ruth Wielockx – Uitgeverij Clavis – ISBN: 9789044816396
ridderwiebe
Het boek:
‘Weet je,’ droomt Flanel luidop, ‘als ik een ridder tegenkom, blijf ik voor altijd bij hem’. Daar schrikt Wiebe van. Hij hoopt dat Flanel nooit een ridder tegenkomt. Hij wil dat Flanel voor altijd bij hem blijft! Wiebe doet heel hard zijn best om Flanel ervan te overtuigen dat hij net zo stoer en sterk is als een ridder.

Juf Sanne zegt:

Ik was aangenaam verrast door dit leuke boek. Ridders en kastelen worden in principe bekeken als een onderwerp voor jongens maar dit boek is ook ontzettend leuk voor meisjes. Flanel en Wiebe vinden een echt ridderpaard in het bos. Het paard voert ze mee naar een heus ridderkasteel. Er is niemand thuis. Of toch wel? De halve pagina’s in het boek geeft een leuk effect. Op elke bladzijde valt er iets te ontdekken en iets te leren. De twee hoofdpersonages doorlopen het kasteel en bespreken alles wat ze tegenkomen. Daardoor komen we aardig wat te weten over ridders en kastelen. Maar je moet natuurlijk ook wel dapper zijn om ridder te worden. Is Wiebe wel zo dapper? Een boek over bang en dapper zijn, verliefd zijn en ridders en kastelen.


Van wie is die staart – Kerstin Zabransky – Uitgeverij Clavis, ISBN: 9789044818413

staart01

Aan een mooie boom in de wildernis groeien prachtige vruchten. Er hangt vandaag een heel bijzondere oranje vrucht aan de boom. Die willen de dieren wel eten, maar de vrucht valt, vliegt, botst en de dieren moeten erachteraan. Wie is het dier met die bijzondere staart die je op elke pagina weer ziet? Vele grote en kleine verhalen komen samen in dit prachtige zoekboek.

Juf Sanne zegt:

Wat een prachtige tekeningen, uiterst kunstig. En wat valt er veel te zien! Zelfs op de pagina’s waar je denkt dat er maar weinig te zien valt. Je wordt enorm verrast met dit prachtige boek. Het zoeken van de staart blijft de hoofdopdracht en dat is nog geen peulenschil. Zelfs ik heb de staart nog niet op elke bladzijde kunnen ontdekken. Een zoekboek waarin dieren de hoofdfiguren zijn. Ga maar weer lekker zitten met je kleine op de bank om weer uren te speuren en te ontdekken.


Superjuffie op safari – Janneke Schotveld – Van Holkema & Warendorf – ISBN: 9789000318469

superjuffiesafari

Het boek:
Juf Josje en haar klas zijn op schoolreisje naar Schiphol. Meester Snor gaat ook gezellig mee. Maar ze zijn er nog maar net of Superjuffie moet al in actie komen en een koffer vol baby-krokodillen redden. Om te zorgen dat ze daarna ongezien weer terug kan veranderen in juf Josje, duikt Superjuffie samen met een paar leerlingen een openstaande container in. Maar dan wordt de container dichtgegooid en in een vliegtuig gezet. Ze belanden bij een groep biologen midden in Afrika. Er is geen enkel contact met de buitenwereld meer en wat nog erger is: er zijn daar stropers actief en de olifanten lopen groot gevaar… De hulp van Superjuffie is noodzakelijk, maar heeft juf Josje wel genoeg krijtjes bij zich?

Juf Sanne zegt:

Hoera! Een nieuw boek over Superjuffie, de derde alweer! Zoals je hierboven hebt kunnen lezen staat Superjuffie weer een groot avontuur te wachten. In Afrika zijn er natuurlijk weer dieren in nood en maken we kennis met veel nieuwe personages en diersoorten. Het boek zit weer vol spanning en avontuur zoals een echt superjuffie boek betaamt. Absoluut een aanrader om voor te lezen in de klas. Annet Schaap maakte wederom de inmiddels herkenbare illustraties, allemaal zwart-wit met humor en uiterst complimenterend bij het boek. Aan te raden voor kinderen vanaf 7 jaar.


Ik wil geen kus – Hans en Monique Hagen & Philip Hopman – Uitgeverij Zwijsen – ISBN: 9789048710737

ikwilgeenkus

Het boek:

tok. een noot.
op de kop van mus.
pijn in je kop, mus?
nee. mus wil geen kus.
mus wil kaas.

De boekjes uit de serie ‘hee, ik lees!’ zijn speciaal gemaakt voor kleuters die al willen lezen. Ze zijn geschreven op AVI START-niveau. Dat betekent dat de woordjes kort en eenvoudig zijn en worden uitgesproken zoals je ze schrijft. De pagina’s zijn overzichtelijk en de illustraties helpen de tekst te verduidelijken.

Juf Sanne zegt:

Op een dag pakte mijn eigen kleuter (groep 1) een botje boekje en begon tot mijn grote verbazing te lezen. Wat leuk, wat gaaf! Ahhh, mijn kleuter leest! Wat nu? Het botje boekje wat hij had opgepakt stamt uit mijn eigen jeugd en deze worden niet meer gemaakt. Mijn dochter zit al in groep 3 en is veel verder met lezen dus ik zat echt even met mijn handen in het haar. Welke boekjes zou mijn zoontje kunnen lezen? Gelukkig bood Zwijsen ouders op Twitter mij hulp en ze wezen mij op de ‘hee, ik lees!’ serie.

Deze serie is speciaal ontworpen voor kleuters die al willen lezen. Het boek ‘ik wil geen kus’ heeft korte verhaaltjes met korte zinnen. Er zit humor in de verhalen wat het lezen erg leuk maakt. Toch pakt mijn zoontje af en toe de botjes nog, de teksten zijn korter met meer plaatjes en dat vindt hij net iets prettiger op dit moment. Geen nood, hij heeft nog alle tijd. Toch ben ik blij met het bestaan van deze reeks, ook beroepshalve. Ik kan ouders met een gerust hart wijzen op deze serie. Wil je zelf meer titels uit deze serie bekijken? Klik dan hier om naar de Zwijsen webwinkel te gaan.


Jij bent je brein luisterboek – Jan Paul Schutten & Dick Swaab – Uitgeverij Rubinstein – ISBN: 9789047614623

jijbentjebrein
Het luisterboek:
Hoe werkt je geheugen? Kun je je brein trainen zodat je hogere cijfers haalt? Verraden je hersenen of je verliefd bent of niet? En waarom gedraagt je grote broer of zus zich de laatste tijd zo vreemd?

De ontwikkeling van de hersenen, opmerkelijke hersenziekten en de oorsprong van ons gedrag: al deze thema’s komen uitgebreid aan bod in dit boek. Vol vaart en humor behandelen Dick Swaab en Jan Paul Schutten ook lastige onderwerpen als de vrije wil en het religieuze brein. Zo maken zij van Jij bent je brein een prachtige mix van alles wat je móét weten en alles wat je wílt weten over je hersenen.Jij bent je brein! Samen met Jan Paul Schutten heeft Dick Swaab deze kindereditie van zijn bestseller geschreven. Het luisterboek wordt voorgelezen door Jeroen Kramer die al vele (kinder)boeken voorlas. Hij doet dit samen met Roan Pronk (12) uit Voorburg en Bouwien Begeman (14) uit Nieuwe Pekela. Roan en Bouwien zijn ware voorlees kampioenen. In respectievelijk 2012 en 2011 wonnen ze de Nationale Voorleeswedstrijd van Stichting Lezen.

Juf Sanne zegt:

Ik vind het zo knap. Hoe je een moeilijk onderwerp op een ontzettend leuke manier interessant kunt maken zonder dat het saai wordt. Dat is in ‘Jij bent je brein’ uitstekend gelukt. De kennis van een wetenschapper en de kundigheid van één van de beste schrijvers van kinderboeken die Nederland op dit moment heeft brachten dit bijzondere boek. Met geluidseffecten en bijzonder grappige weetjes luister je 2,5 uur naar een ton aan informatie over het brein. Dit luisterboek is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar, zet de cd op in de klas en stel achteraf vragen. Maak een quiz die de hersens doen kraken, daag de kinderen uit tot het uitzoeken van verhalen over het brein. Het zal met dit fantastische luisterboek een feestje zijn om een klassenproject te beginnen. Wie weet, als we maar genoeg mailtjes schrijven komt er misschien wel een deel 2;-)