Win: luisterboeken voor de hele school

De Week van het Luisterboek bestaat sinds 2005 en wordt sinds 2012 georganiseerd door de Stichting CPNB. In 2013 vindt de week plaats van maandag 22 april t/m zondag 28 april. Luisterboeken zijn de afgelopen jaren enorm in populariteit gestegen. Uitgeverij Rubinstein is wellicht de bekendste uitgeverij van luisterboeken en in de Week van het Luisterboek organiseren we samen met Rubinstein een geweldig leuke prijsvraag. Je kunt luisterboeken winnen voor de hele school winnen! Wil jij meedoen? Lees dan verder:

Groep 1: Zing mee met Nijntje en haar vriendjes.

Voor groep 1 selecteerde Rubinstein het luisterboek ‘Zing mee met Nijntje en haar vriendjes’.

nijntje01

Zing mee met Nijntje en haar vriendjes is een leuke cd met veel vrolijke en aanstekelijke liedjes. Er zijn twee liedjes die het meezingen zeker bevorderen door de herhaling die er in zit (nr. 3 Ken jij boris beer en nr.  6. Kom allemaal en ruim op). De onderwerpen zijn perfect voor de doelgroep, en sluiten prima aan op een aantal veelvoorkomende thema’s in de groepen 1 en 2. Zo zijn er liedjes over de speeltuin, de seizoenen, jarig zijn en muziek maken. De taal is rijk en veelzijdig wat de woordenschat al zingend uitbreidt. De zang en muziek zijn prettig om naar te luisteren, niet te schreeuwerig of te zweverig, precies goed. De liedjes worden afwisselend door kinderen en door een prettige vrouwenstem gezongen. Ze zijn niet eentonig en sommige liedjes swingen lekker!

Lees verder om de andere luisterboeken te zien en hoe je kunt winnen …

De cd is aan te raden voor groep 1 & 2 maar vooral voor de leeftijden 2 t/m 4 jaar, dus kinderdagverblijven en peuterspeelzalen zullen hier veel plezier van hebben.  Wel met de volgende kanttekening:  alle liedjes zijn zo rond de 3 minuten of langer, wat voor de doelgroep  lang is, zeker omdat ze de cd aanraden vanaf 2 jaar. Voor groep 2 kan dit natuurlijk wel al, maar dan blijft de vraag of deze leeftijdsgroep Nijntje nog wel leuk vinden. Toch denk ik dat de liedjes van deze cd leuk genoeg zijn om de kinderen toch enthousiast aan het zingen te krijgen.

Groep 2: De Gouden Boekjes van Toon Tellegen.

Toon Tellegen leest zijn eigen Gouden Boekjes voor. Hij wordt daarbij begeleid door sfeervolle en stemmige muziek.

goudenboekjes01

 

Groep 3: Het Muizenhuis luisterboek.

Het Muizenhuis van Karina Schaapman is een bijzonder project. Het Muizenhuis is bijna twee meter breed en drie meter hoog. Het telt meer dan honderd kamers. Daarnaast zijn er nog buitenruimtes, werkplaatsen en steegjes. Oftewel, het bestaat echt! Je kunt alles over het ontstaan lezen op de site. In het luisterboek zijn de twee boeken over het muizenhuis opgenomen: Het Muizenhuis – Sam & Julia en Het Muizenhuis – Sam & Julia in het theater. Het wordt voorgelezen door Dieuwertje Blok en mede door haar en de muziek en geluiden van Floor Minnaert komt het Muizenhuis tot leven. Ik ben benieuwd of er ooit een superposter van het Muizenhuis uitkomt waarbij kinderen weg kunnen dromen terwijl ze luisteren naar de belevenissen van Sam en Julia. Wat zou dat geweldig zijn!

muizenhuis01

Groep 4: De mooiste verhalen van de sprookjesverteller.

Dit luisterboek is meesterlijk! Kees Hulst leest bekende en minder bekende sprookjes voor, 14 klassieke sprookjes opgeschreven door Thé Tjong King. Van ‘De wolf met de zeven geitjes’ tot ‘Blauwbaard. Twee cd’s met totaal 14 sprookjes en 120 minuten luisterplezier. Ideaal voor tijdens het melk drinken in de klas, elk verhaal duurt ongeveer 8 minuten. Je kunt een leuke quiz verzinnen om de kinderen te stimuleren extra goed te luisteren naar het luisterboek. Geef de kinderen vooraf een luistervraag en laat ze deze vraag aan het eind opschrijven. Bijvoorbeeld: wat waren de drie wensen? of wat wilde vissersvrouw als derde van de vis? De sprookjes zijn niet te lang en niet te kort. Zeer spannend en likkebaardend wens ik meer! Dus wanneer komt deel 2 uit?

sprookjes01

Groep 5: Mees Kees op kamp luisterboek.

Mees Kees is natuurlijk waanzinnig populair, zodanig dat er zelfs een film van uitgekomen is. In Mees Kees op kamp vertelt Tobias (de ik-figuur) over de avonturen die groep 6 met Mees Kees beleven tijdens de kampweek. Van een meester die het nog moet leren kun je natuurlijk de gekste dingen verwachten zeker als je de vorige boeken kent. Van de directrice moest het vooral een leerzame week worden. Laat dat maar aan Mees Kees over! Mirjam Oldenhave leest haar eigen boek voor en ik vind dat absoluut een pluspunt. Ze doet dit met veel humor en waarschijnlijk precies zoals ze het zelf voor ogen had. Voorlezen is een kunst die niet iedereen beheerst, maar Mirjam Oldenhave beheerst dit op en top. Geen saai moment in je klas als je dit luisterboek opzet. 

meeskees01

 

Groep 6: Winterdieren voorgelezen door Toon Tellegen (Bibi Dumon Tak).

Bibi Dumon Tak won een gouden griffel voor haar boek ‘Winterdieren’ in 2012. Een luisterboek kon natuurlijk niet uitblijven. Voorgelezen door Toon Tellegen wordt je maar liefst 2,5 uur meegenomen in de wereld van de winterdieren. Interessante feiten met spannende muziek voeren je mee en houden je in de greep. De diversiteit van dieren zorgen ervoor dat je elk hoofdstuk weer vernieuwde interesse hebt. Erg leuk om na aanleiding van het luisterboek een quiz in je klas te organiseren. Geef elk kind een winterdier en laat het kind n.a.v. het luisterboek plaatmateriaal verzamelen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

winterdieren01

Groep 7: Het leven van een loser – Vette pech.

Het leven een loser – vette pech is deel 2 uit de serie geschreven door Jeff Kinney. In deze serie lezen we de belevenissen van Bram uit zijn dagboek. Waanzinnig! Wat gaaf! Krom van het lachen. Absoluut een aanrader om in je klas te luisteren met de kinderen. Het leven van een loser vette pech wordt voorgelezen door Job Schuring die maar liefst alle personages voor zijn rekening neemt. Bovendien bevat de 128 minuten durende cd gave geluidseffecten. Echt een luisterboek waar veel kinderen hard om zullen lachen en wellicht een beetje steun uit kunnen putten. Super tof!

loser01

Groep 8: Kinderen van Nederland.

Deze 4 cd’s met wel 3,5 uur luistertijd behandelt de Nederlandse geschiedenis in grote sprongen. Maar zoals de titel al zegt, wordt de geschiedenis beschreven vanuit de kinderen uit die tijd. Zo is het eerste verhaal vanuit het veenmeisje uit Drenthe en beschrijft de tijd van de bewoners in Nederland rond de start van de jaartelling en gaat via de Romeinen en Willem van Oranje als jongen van 11 naar de Tweede Wereldoorlog. Natuurlijk met hier en daar wat tussenstappen. De verhalen worden goed en duidelijk verteld en voorgelezen. Er wordt een hoop informatie gegeven over hoe de dag werd doorgebracht, en wat er bijvoorbeeld werd gegeten. Kinderen krijgen hierdoor een beter beeld van hoe het was om in die tijd te leven.

kinderennl01

Het luisterboek wordt aangeraden vanaf 10 jaar en kan een goede afwisseling of aanvulling zijn voor de geschiedenislessen. Ook de inleiding, geschreven door Aukje Holtrop, is zeer goed om de kinderen te laten horen. Het legt helder uit wat nou eigenlijk geschiedenis geschiedenis maakt, en hoe het komt dat we sommige dingen wel, en andere weer niet weten, of denken te weten.

Verder is dit luisterboek natuurlijk een uitkomst voor kinderen die niet graag lezen, of van non-fictie houden. Koppel luistervragen aan de verhalen om een  uitdagende factor voor de kinderen te creëren. Een perfecte en leuke aanvulling op de geschiedenislessen.

De prijsvraag

De winnaar is …… Cindy  van Paassen! Haar school heeft het luisterpakket gewonnen! Uitgeverij Rubinstein en Juf Sanne wensen haar en de hele school veel plezier met het pakket.

Wil jij het schoolpakket winnen? Dat kan! Geef antwoord op de volgende vraag en stuur deze voor 28 april naar dit adres: sanne@jufsanne.com

Wie heeft dit jaar het Luisterboekgeschenk geschreven? Het antwoord is te vinden op de site van Uitgeverij Rubinstein

Vergeet niet het adres van jouw school te vermelden! Je kunt natuurlijk ook meedoen voor de school van uw kind of kleinkind.