Lesmateriaal recensie: ik ben verdrietig

Ik schrijf regelmatig recensies van ontwikkelingsmateriaal om je op de hoogte te houden van nieuwe, handige en bijzondere producten. Deze keer wil ik het graag met je hebben over een wel heel bijzonder product van Heutink. Het heet: ik ben verdrietig; thema dood. Het is een prachtige doos vol materialen om kinderen op een speelse manier over de dood te laten praten maar ook vooral om ze te informeren. In deze recensie beschrijf ik het product en mijn ervaringen.

ikbenverdrietig01

Klik op lees verder om de rest van de recensie te lezen.

Het materiaal:

De materialen zitten in een stevige houten kist waarvan de deksel tevens een manier is om de platen te tonen. De 5 dubbelzijdige praatplaten zijn gemakkelijk in de deksel te schuiven. Ze passen ook in het verteltheater dat Heutink apart levert. De platen vertellen een verhaal. Aan de ene kant wordt een verhaal verteld over het overlijden van een familielid door ziekte en aan de andere kant het verhaal van een ongeluk en overlijden van een huisdier. Daarnaast wordt er een handpop van een dalmatiër bijgeleverd, 2 puzzels en een lottospel. Ook zit er een handleiding bij het materiaal.

In de praktijk:

Ik heb de leerkrachten die ermee in de klas gingen werken eerst het filmpje laten zien. Mijn advies is dat je dit filmpje ook bekijkt voordat je verder leest:

Voordat ik het filmpje had bekeken dacht ik, handig zo’n kist voor als er iemand overleden is op school of in de omgeving van het kind. Maar na het kijken had ik een andere mening. De kist is niet alleen handig voor als hij nodig is. Hij is eigenlijk altijd bruikbaar. Waarom zou alleen met kinderen over zo’n ingrijpende gebeurtenis praten op het moment dat het aan de orde is. We bereiden en begeleiden  kinderen op alle fronten voor op het groter groeien, alles is bespreekbaar. Daar hoort de dood helaas ook bij.

De leerkracht die het eerst met de kist aan de slag ging had in eerste instantie haar bedenkingen. Ze vond het een mooi product maar was bang dat het te zwaar zou zijn. Ik moet daar even bij vertellen dat de week ervoor een kind van school was overleden na een langdurige ziekte. We spraken af dat ze een klein groepje zou nemen met kinderen waarvan zij het gevoel had dat ze er nog mee zaten. Ik vond het belangrijk dat de kinderen met hun eigen leerkracht aan de slag gingen en ik heb het gesprek geobserveerd.

De leerkracht begon met 4 kinderen en neem één voor één de platen met de kinderen door. Ze vertelde erbij en gaf antwoord op vragen van kinderen. De kinderen waren erg betrokken bij het gesprek en gaven achteraf aan dat ze er emotioneel van werden. De leerkracht gaf ruimte voor dit gevoel en kijkt terug op een mooi gesprek met de kinderen. Opvallend was dat alle kinderen aanwezig in de klas erg nieuwsgierig waren naar het materiaal. De leerkracht nam zich voor om het materiaal gauw met een aantal andere kinderen uit de groep te bespreken. Wil je meer lezen over de ervaringen van juf Berni met het materiaal? Lees hier het volledige verhaal.

Juf Sanne zegt:

Ik ben bijzonder onder de indruk van dit product. Eigenlijk zou elke school, kinderdagverblijf, naschoolse opvang of uitvaartonderneming deze kist in gebruik moeten nemen. Een enorm sterk punt van het materiaal is in mijn mening de handleiding. Zeer compleet doch niet langdradig met bijzonder veel handige informatie. Zo kun je o.a. alles lezen over de rouwtaken (de fases in het rouwproces), staat er informatie in over rouwen in andere culturen en wordt er aandacht besteed aan signalen bij gedragsverandering. Als je als leerkracht voor het eerst in aanraking komt met het overlijden van een (groot)ouder of kind op school dan is het vaak zoeken naar materialen en de juiste benadering. Ik ben verdrietig helpt je hierbij en geeft je naast veel informatie ook nog eens tips tot creatieve verwerking. Een waardevolle toevoeging in de handleiding zou een ouderbrief kunnen zijn waarin wordt aangegeven dat er aandacht wordt besteed aan dit thema. Zo zijn ouders voorbereid op eventuele vragen of kunnen ze thuis verder gaan met het onderwerp.

De kist is van uitstekende kwaliteit met mooie en vriendelijk ogende materialen. Ik vind het een bijzonder sterk punt dat de kist zo compleet is met een spel en puzzels om de kinderen spelenderwijs om te laten gaan met het onderwerp. Nogmaals, we doen dit met elk ander onderwerp ook, dus waarom niet over de dood. Belangrijk punt daarbij is dat het kind wel moet willen. Accepteer het als dit niet het geval is. Mijn complimenten aan José Janssen die de kist heeft bedacht. Zij heeft een praktijk voor rouw- en verliesbegeleiding en ontwikkelde het materiaal voor Heutink. Ze heeft ook een speciale zakdoek ontwikkeld. De “ik en mijn 1000 tranen zakdoek” is verkrijgbaar op haar site: www.praktijkverlorenverleden.nl

Het materiaal ‘Ik ben verdrietig, thema dood’ is te bestellen bij Heutink. Ik hoor graag jouw reactie n.a.v. deze recensie of jouw ervaringen met het materiaal.