Tips voor het stimuleren van de woordenschat

Ik krijg vaak de vraag van ouders: “Heb je oefeningen of werkbladen om de woordenschat van mijn kind te stimuleren, Juf Sanne?” Herken je als juf of meester deze vraag? Dan heb ik goed nieuws: ik heb een verzamelpagina gemaakt met handzame tips voor thuis en op school voor het vergroten van de woordenschat.

Woordenschat is de basis van alles: van begrip, van mondelinge taalvaardigheid en zelfs van zelfvertrouwen. Een rijke woordenschat zorgt voor goed taalbegrip. Jonge kinderen leren veel in een rijke taalomgeving die wij, de volwassenen, ze moeten bieden. Taal geeft ons de mogelijkheid om ons uit te drukken, onze wensen kenbaar te maken en informatie over te brengen aan anderen. Maar vanzelfsprekend dat jonge kinderen taal leren is het niet. Ze hebben daarbij een voorbeeld nodig waarvan ze kunnen leren.

Op deze pagina kun je tips vinden over zoek- en kijkboeken, (rollen-)spellen, voorlezen, spellen en luisterboeken. Er staan algemene tips per leeftijd en een aantal concrete tips met materialen. De pagina is geschikt voor gebruik op school, maar juist ook voor ouders thuis. Succes!

koekjesbakken01