Recensie: de kroning van onze koning

Op 30 april is de kroning van onze koning. Dit wordt natuurlijk een waanzinnig groot feest, eentje om nooit te vergeten. Uitgeverij Bubbeldebub komt met een heel bijzondere uitgave die kinderen spelenderwijs meer leert over ons koningshuis en tegelijkertijd is het een bijzonder herinneringsdocument om altijd te bewaren. In deze recensie neem ik een kijkje in het boekje …kroningkoning05

Uitgeverij Bubbeldebub

Uitgeverij Bubbeldebub zou je kunnen kennen van producten als: ‘Wat zeg je‘ en ‘Wat zie je‘, handzame boeken met praktische oefeningen om de auditieve ontwikkeling en visuele waarneming  bij voornamelijk kleuters te stimuleren. Ook wordt het materiaal remediërend gebruikt en ook logopedisten maken veel gebruik van de producten van Bubbeldebub.  Ik ben zelf ook enthousiast over deze producten. Vooral het gemak, de heldere opbouw en de diversiteit in oefeningen spreken mij vanaf het begin al aan.

Lees verder om meer te weten te komen over het boekje De kroning van onze koning …

De kroning van onze koning

Het boekje ‘De kroning van onze koning‘ begint met het verhaal over Prins Willem-Alexander. Wie is hij en hoe groeit hij op? Wat heeft hij allemaal gedaan in zijn leven als prins? Het verhaal wordt ondersteund door mooie foto’s en sfeervolle vormgeving. De kleuren springen van de pagina af! Toch is er goed rekening gehouden met kleurgebruik van de letters en het lettertype is Century Gothic. Op zich een heel helder en duidelijk lettertype waarbij misschien de letter t nog nader moet worden uitgelegd bij jongere kinderen. Deze wijkt een beetje af van de t die we de kinderen graag aanleren. Inhoudelijk is de tekst simpel gehouden. Met een beetje hulp zouden kinderen in groep 3 het boekje zelfstandig kunnen lezen. Overigens is het boekje ook voor deze jaargroep nog geschikt, de activiteiten wisselen in moeilijkheid en biedt voor alle kinderen wel iets. De illustraties zijn vrolijk en vooral goed te herkennen. De combinatie van foto en illustratie maakt het boekje speels en vrolijk en zeer aantrekkelijk.
kroningkoning02

De pagina’s met informatieve tekst worden afgewisseld met pagina’s waarop verschillende activiteiten staan afgebeeld. Al deze activiteiten staan volledig in het teken van de troonswisseling en de koninklijke familie. Ik neem graag een aantal pagina’s met je door om je een goed beeld te kunnen geven van de inhoud.

Pagina 7:

De kinderen geven de ballonnen gezellige kleuren. Ze kijken daarbij goed naar de letters die in de ballonnen staan en naar het kleurenrijtje links bovenaan de bladzijde. Vervolgens tellen ze de ballonnen en bekijken ze welke letter het vaakst voorkomt.
kroningkoning04

Pagina 8:

Op deze pagina staan de letters van de naam van de prins: Willem – Alexander. Wat een lange naam wordt er terecht opgemerkt! De kinderen proberen nieuwe woorden te maken met de letters uit de naam van de prins. Ze worden daarbij visueel ondersteund door illustraties.

Pagina 9:

Op deze pagina zie je foto’s van leden van het koninklijk huis met 4 kroontjes onder de foto’s. De kinderen klappen de namen in lettergrepen en kleuren de kroontjes om aan te geven uit hoeveel woordstukjes de namen bestaan.

Pagina 12:

Dit is best een pittige opdracht. De kinderen kijken naar een matrix waarin boven en links illustraties zijn afgebeeld. Ze zoeken vervolgens woorden die beginnen dezelfde letter als het plaatje links en eindigen met dezelfde letter als het plaatje bovenin. Vervolgens plakken de kinderen het plaatje in het hok. Ze maken hierbij gebruik van het meegeleverde stickervel.

Pagina 23:

De kinderen zoeken de letters bij het woord, ze bladeren het boekje nog eens door om de woorden te vinden.

Het boekje bevat nog veel meer leuke en leerzame activiteiten. Dit was nog maar het begin! Het eindigt met een tekenwedstrijd waarin de kinderen worden gevraagd om prins Willem-Alexander en prinses Maxima te tekenen

Juf Sanne zegt:

Ik vind ‘De kroning van onze koning’ een leuk maar vooral een leerzaam boekje. Ik heb je slechts een korte impressie van de inhoud gegeven maar het boekje bevat 28 zeer feestelijk pagina’s. Er zit zelfs een recept in het boekje om een heerlijk koninklijk smultoetje te maken! De auteurs van het boekje hebben gezorgd voor een goede afwisseling en een diversiteit aan opdrachten die bovendien erg leuk en bovenal zeer leerzaam zijn. Daarnaast vind ik het boekje uiterst leerzaam omdat het verhaal van ons koningshuis op een begrijpelijke manier wordt verteld. De kroning van onze koning is een bijzonder en mooi herinneringsdocument voor een bijzondere gebeurtenis. Ik denk echt dat het werken in het boekje een feestje zal zijn voor kinderen. Leuk detail: het boekje wordt uitgegeven als een echte Glossy.

Je kunt de boekjes kopen op de website van Uitgeverij Bubbeldebub en ze zijn per stuk, per vijf of per dertig verkrijgbaar. Let op! Het boekje is bedoeld om kinderen individueel te laten werken. Je hebt dus meerdere boekjes nodig.