Nieuwe boeken onder de loep

Altijd een feestje als er weer nieuwe boeken uit zijn. Ik bespreek deze keer: Prinses Pien telt tot tien van Thais Vanderheyden, Rik en de paashaas van Liesbeth Slegers en Hooggeëerd Publiek van Els Vlieger.

Prinses Pien telt tot tien – Thais Vanderheyden – Uitgeverij Clavis – ISBN: 9789044819199

prinsespientelttottien01

Het verhaal:

Prinses Pien is een echte prinses. Ze mag alles doen wat ze maar wil. Ze heeft zelfs een eigen klasje met een eigen juf. Maar leren doet ze niet graag. Telkens als ze tijdens een spelletje met haar vriendjes moet tellen, rent ze er snel vandoor. Of ze nu verstoppertje spelen of samen gaan koken of met het ganzenbord spelen. Altijd moet Prinses Pien dringend een plasje gaan doen als er geteld wordt. Als de vriendjes dan vragen hoe dat komt, moet ze wel toegeven dat ze niet kan tellen, zelfs niet tot tien. Daar willen de vriendjes snel verandering in brengen!

Juf Sanne zegt:

Weer zo’n heerlijk boek van Thais Vanderheyden. Ik begin echt fan te worden. Op de eerste pagina maken we kennis met de personages uit het boek. Erg leuk vormgegeven, alsof je in de paleisgang loopt en alle portretten bewondert. Daarna een op het blote oog een ‘lege’ pagina maar er valt stiekem alweer wat te tellen! Het verhaal is lief, schattig met een vleugje humor. De tekeningen zijn prachtig mooie en zeer kleurrijk. Zodra je het boek gaat lezen kun je het eigenlijk niet laten en ga je op zoek naar voorwerpen om te tellen. Dit lukt erg aardig! Vandaar dat ik graag wat suggesties geef bij de pagina’s:

Lees verder om de suggesties bij dit boek en de andere boekbesprekingen te zien …

Pagina: kroontjesberg.
Hoeveel gouden strikjes heeft Prinses Pien op haar jurk?
Hoeveel kroontjes draagt ze?

Pagina: in bad.
Waar zie je één paar?
Hoeveel taarten zie je?
Hoeveel potloden tel je?

Pagina: in de klas bij de juf.
Tel de vlaggen. Van welke kleur zijn er het meest?
Hoeveel groene voorwerpen tel je in de klas?

Pagina: in de klas op tafel.
Waar zie je cijfers?
Hoeveel blaadjes zie je op de grond?
Hoeveel potloden tel je?

Pagina: in de boomgaard.
Zoek de zeven vrienden.
Hoeveel appels tel je in de boom?
Hoeveel peren tel je in de boom?
Waar zijn er meer van?
Welke kersenboom heeft meer kersen?
Hoeveel kersen liggen er op de grond?

Pagina: terug naar het kasteel.
Hoeveel bomen tel je?
Hoeveel ramen heeft het kasteel?
Welke heuvel heeft 0 bloemen?

Pagina: spelletje spelen.
Welke pion is van de prinses en hoe kun je dit zien?
Hoeveel eenden staan er op de kleding van Babs het konijn?
Hoeveel cakejes liggen er op het bord? Is dat genoeg?

Pagina: in de keuken.
Tel de snoepjes in de potten. In welke pot zit het meest?
Hoeveel eieren tel je?

Pagina: de confrontatie.
Hoeveel harten tel je op de jurk van de prinses?

Pagina: tellen is leuk!
Tel de knopen op Dikkie zijn jas.
Hoeveel instrumenten tel je?
Waar zie je cijfers?

Pagina: de hinkelbaan.
Maak een hinkelbaan met de kinderen.
Tel de potplanten.

Veel plezier met dit heerlijke telboek. En oh, let ook even op de boodschap van Thais aan het eind. Over oog voor detail gesproken! Chapeau!

 


Rik en de Paashaas – Liesbeth Slegers – Uitgeverij Su Kids & Digits – ISBN: 9789002250705

rikendepaashaas01

Het verhaal:

Het is bijna Pasen! Rik maakt een paasmandje in de klas en schildert eieren in mooie kleuren. En dan… komt de paashaas! Hij stopt alle paaseieren in zijn mand en verstopt ze in de tuin van Rik. En als Rik ze allemaal heeft gevonden, is er een groot paasfeest! Ook Sam de poes is van de partij. Maar zoals altijd heeft hij zich weer goed verstopt. Achterin het boek zitten twee bouwplaten met uitdrukbare figuren. Met een beetje lijm en wat voorwerk zit alles zo in elkaar. Het resultaat is een leuk paastafereel met alles erop en eraan: paaseieren, een mand, de paashaas en nog veel meer!

Juf Sanne zegt:

Dit boek is een zoekboek maar wel met een +! Het is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar en er is ontzettend veel te doen in dit boek. De pagina begint met een opdracht want Sam de poes verstopt zich werkelijk in elke pagina. De hoofdopdracht, een in elke boek terugkerende opdracht, is de poes Sam te vinden. Daarnaast zijn er andere zoekopdrachten verwerkt met hier en daar leuke en leerzame feiten. Elke pagina begint met een kort verhaaltje, de tekst is simpel en aansprekelijk. Het nodigt uit om te zoeken op de pagina en laat dat nou precies de bedoeling zijn. Bij de term zoekboek verwacht je misschien druk en vol maar dit is bij Rik en de Paashaas nou weer niet het geval. Er valt genoeg te zien maar niet zoveel dat je hoofd ervan tolt. Precies goed voor deze leeftijdsgroep is mijn mening. Het boek is zelfs voor kleuters een aanrader, er zijn genoeg opdrachten te verzinnen. Je kunt naast tellen ook rijm of klankspelletjes verzinnen. De laatste pagina biedt de antwoorden op alle vragen die het boek aan het kind gesteld heeft. En dit boek heeft nog iets extra’s. een leuke bouwplaat om samen gezellig samen te knutselen! Ondertussen klets je wat af en stimuleer je de woordenschat enorm! Lezen, zoeken en knutselen samengebracht in een prachtig boek. Een pluim voor Liesbeth Slegers. Ik vind dit boek absoluut een aanrader voor peuters en jonge kleuters.

Wil je doorgaan met tellen? Hier vind je genoeg suggesties.

 


Hooggeëerd publiek – Els Vlieger – Uitgeverij De Vier Windstreken – ISBN: 9789051163001

hooggeeerdpubliek01

Het verhaal:

In het circus is van alles te zien en te beleven: een wolf loopt over een koord, twee beren balanceren op een bal, drie schapen vormen een toren van wol… Zo kunnen kinderen vrolijk én gemakkelijk tot tien leren tellen. Op iedere pagina van dit bontgekleurde prentenboek staat bovendien een kort gedichtje over het cijfer.

Juf Sanne zegt:

Leuk! Weer eens een boek in een circus thema! Dat was mijn eerste reactie. Als ik het boek opensla kom ik er al snel achter dat het om een telboek gaat, een telboek op rijm. Elke pagina heeft vier regels tekst waarbij het getal zeer duidelijk naar voren komt. De platen zijn simpel maar toch op een speciale manier gemaakt. Het tellen van de dieren op de pagina is de hoofdopdracht. Je zou ook nog sommen kunnen maken door te vragen hoeveel dieren staan er op de ene pagina en hoeveel op de andere? Hoeveel is dat samen? Aan het eind komen alle dieren nog eens op in de piste en valt er genoeg te zien om alles nog eens goed te bekijken. Doordat het boek weinig andere telopdrachten biedt, is het in mijn mening zeer geschikt voor peuters en jongere kleuters. Prima te gebruiken bij het thema circus en tellen en ook bij het thema dieren zou het boek niet misstaan.

Zoek je nog ideeën bij het thema circus? Klik dan hier.