Gastrecensie door Bianca van Lespakket: Knip de knutselkip

Als ik in een vriendenboekje van één van de kinderen op moet schrijven wat mijn lievelingsvak is, zet ik daar standaard ‘knutselen’ neer. Dus toen Sanne me vroeg een map met knutselideeën te recenseren, dacht ik: dat is iets voor mij! In deze gastrecensie bekijk ik: de Doemap Knip, de knutselkip van Uitgeverij Abimo.

knip_de_knutselkip_groot De doemap:
Knip, de knutselkip is een stevige map vol met knutselideeën. De ideeën zijn verdeeld over 10 verschillende thema’s, waaronder de 4 seizoenen en diverse feesten. De knutselactiviteiten zijn bedoeld voor kinderen van 7 tot 14 jaar. Elk idee wordt beschreven op 1 A4 en ondersteund met foto’s. In het tweede gedeelte van de map vind je van elke activiteit een kopieerblad. Dit kun je kopiëren en aan de kinderen geven; hierop staat het stappenplan dat ze moeten volgen tijdens het knutselen. De stappen zijn getekend, wat ervoor zorgt dat kinderen snel kunnen zien wat ze moeten doen, en in welke volgorde.

In het voorwoord, waarin de schrijfster van de map het woord richt aan de ouders, de leerkrachten en de knutselaar, worden goede tips gegeven voor de organisatie van de activiteiten. Welke knutselmaterialen heb je nodig, hoe kom je er aan, hoe berg je ze op en hoe begeleid je de kinderen? Ook als je wat minder van knutselen houdt, kun je met deze beschrijvingen uit de voeten.

Uitproberen in de klas

Ik kies een activiteit uit die ik met mijn groep wil doen. Aangezien het lente is, kies ik voor de hangvogeltjes die beschreven staan bij het thema Lente. Ik besluit het kopieerblad niet te gebruiken, maar ik realiseer me wel dat ik op deze manier de kinderen met een kortere uitleg zelfstandig aan de slag had kunnen zetten. Ik voer de activiteit uit in groep 3, maar omdat de kopieerbladen getekend zijn, kunnen deze kinderen daar ook mee werken.

In de instructie staat dat de kinderen een vogel moeten tekenen met behulp van een rond voorwerp. Nu heb ik niet voor alle 31 kinderen een rond voorwerp, en bovendien vind ik het wel leuk als de vogels allemaal verschillend worden. Dus praten we eerst wat over de vorm die vogels hebben, en vervolgens tekenen de kinderen hun eigen vogel op een dubbelgevouwen papier. Het voordeel hiervan is dat we 31 verschillende vogels krijgen!

De map zegt ook dat we veren nodig hebben om de vogels mee te versieren. Veren heb ik niet op school, maar natuurlijk wel knutselpapier. Ik vertel de kinderen dat ze met papier zelf hun vogel mogen versieren. Snavels, pootjes, vleugels, de kinderen weten precies hoe dat moet!

knutselknip03

Er wordt flink geknutseld, en als we klaar zijn, hangt de klas vol met vrolijke lente-vogeltjes!

Juf Bianca zegt:

Al bladerend door de map, viel het me op dat veel activiteiten gebruik maken van materialen die je niet standaard op school of in huis hebt. Bij het voorbereiden van een activiteit moet je even goed kijken welke materialen nodig zijn, en of je misschien alternatieven nodig hebt. Als je zelf niet zo creatief bent, kun je de instructies nauwgezet volgen om tot een leuke knutsel les te komen. Ben je wel creatief, dan zijn de lessen snel genoeg aan te passen aan je wensen. Hierdoor is de map ook door minder creatieve leerkrachten en ouders goed te gebruiken.

Wat me verder nog opviel, is dat in deze map vooral minder gangbare knutselsuggesties staan. Door het gebruik van bijzondere knutselmaterialen, die niet altijd standaard aanwezig zijn op school, word je ook eens op andere ideeën gebracht.

Tot slot nog dit: de activiteiten verschillen erg van elkaar als je let op benodigde tijd en niveau. Dit vraagt dus wel enige voorbereiding van een leerkracht, omdat je toch wilt inschatten hoe lang je les duurt en of de opdracht niet te moeilijk of te makkelijk is. Mijn tip is dan ook: probeer de opdrachten altijd zelf even uit, zodat je weet waar je tegenaan kunt lopen! Op deze manier kun je veel plezier hebben aan deze knutselmap.

De Doemap: knip de knutselkip is verkrijgbaar bij Uitgeverij Abimo.

Deze recensie is geschreven door mijn fantastische en creatieve internetcollega Bianca Oldenbeuving van www.lespakket.net. We kennen elkaar al jaren en ik vond het bijzonder leuk en fijn dat zij een bijdrage op de site wilde leveren. Ik hoop dat ze het nog eens zou willen doen. Je kunt Bianca volgen op Twitter: @lespakket,  Facebook en Pinterest.