Recensie KG & Rolf: Woord aan boord

Wederom een materiaal recensie op JufSanne.com. Je kunt dit product een beetje zien als op de opvolger van de Leesrups. Maar woord aan boord doet meer dan de Leesrups. Hoe? Dat zal ik je in deze recensie haarfijn uitleggen.

Het product: 

In dit spel ontdekken kinderen woordbeelden en maken ze op speelse wijze kennis met woordjes. Twee kinderen leggen samen een reeks kaartjes, zodat ze ook daadwerkelijk met elkaar in gesprek kunnen gaan.
In een bootje zit een visser met een vislijn. Helaas vangt hij eerst een heleboel woordjes tot de vis uiteindelijk toehapt. De woordjes die de visser vangt, vind je op de ‘woord & beeldkaart’. Als de visser een bal opvist, dan kijk je op je ‘woord & beeldkaart’ bij de afbeelding van de bal welk woord erbij staat. Zoek dat woord tussen de andere woorden op de kaartjes. Heb je het woord gevonden? Leg dan het kaartje aan en ontdek wat de visser vervolgens vangt. Zoek ook dat woordje op je ‘woord & beeldkaart’ en leg aan. Ga zo door tot de vis bijt.

De beukenhouten kist met deksel bevat reeksen kaarten met:

• 2 reeksen van 11 kaarten met rijmwoorden…eindrijm

• 6 reeksen van 12 kaarten en 6 ‘woord & beeldkaarten’

• 2 reeksen met woorden met dezelfde beginklank

• 4 reeksen met woorden met dezelfde middenklank (kort of tweeteken)

 

woordboord07

Bij het gebruik van de ze kist ben je met de volgende ontwikkelingsgebieden bezig:

– taalbewustzijn

– relatie tussen gesproken en geschreven taal

– leggen van de foneem – grafeemkoppeling

Aan het slag:

Met deze kist kun je gerust met meerdere kinderen aan de slag. Ik werk met een groep 1 kind, ze kan al een beetje kan rijmen, een groep 2 kind en een groep 2 kind dat al enigszins een woordje kan lezen. De kinderen hebben in het begin een beetje hulp nodig om later zelfstandig verder te kunnen. Je kunt in principe alle kinderen die aan het werk gaan tegelijkertijd instructie geven. Kies de juiste reeks uit voor het kind. De kaarten zijn onderaan herkenbaar aan het patroon. Alle kinderen beginnen met het plaatje van de visser in de boot. Daarnaast zoeken de kinderen een plaatje waarbij ze ofwel het rijmwoord of de begin- of middenklank moeten vinden.

woordaanboord05

De rijmreeksen:
Wat ik bijzonder vind aan de rijmreeksen is dat ze zeker niet allemaal de standaard rijmwoorden bevatten bijvoorbeeld: kegel – egel, sneeuw – meeuw of hout – bout. Dat maakt wel dat de kinderen lastiger het woord vinden en daarom in de meeste gevallen begeleid moeten worden.

De beginklankreeksen:
De beginletter is gekleurd om aan te geven dat dit om de beginklank gaat. De kinderen kunnen gebruik maken van de beeldkaart om de woorden te vergelijken. Daarbij is het belangrijk om niet alleen naar de beginletter te kijken. De reeksen zijn zo opgebouwd dat er bijna elke keer een letter 2 x voorkomt: arm – appel, vos – vlag, bijl – bed, pop – pet.

De middenklankreeksen:
Er zijn 4 middenklankreeksen; 2 met korte klank; a – e – i – o – u en 2 met lange klanken aa – uu – oo – ee of tweetekenklanken ui – oe – ie – ij – ou. Ook hier gaat het wel weer om de klank maar het totale woord moet goed worden bekeken. Zo zitten er kaartjes bij die erg op elkaar lijken en daardoor makkelijk voor fouten kunnen zorgen. Er zitten bijvoorbeeld ook kaartjes die ook nog eens met elkaar rijmen! Peer lijkt op veer en rijmt daar ook op, maar vuur lijkt weer op veer en rijmt dan weer op muur. Kinderen moeten goed weten wat er van ze verwacht wordt, de hulpkaart is een essentieel onderdeel van deze kist. Kinderen die al een aardig woordje kunnen lezen zouden het natuurlijk ook zonder deze kaart kunnen proberen.

woordaanboord03

 Juf Sanne zegt:

Woord aan boord is absoluut een verbetering ten aanzien van de Leesrups. Waar de Leesrups 6 x hetzelfde trucje deed zit er in deze kist een goede opbouw en bijzonder veel uitdaging. Mijn advies zou zijn om de kist in de kring te introduceren en met kinderen die eraan toe zijn het materiaal te bespreken.
Een compliment voor Magda Jacobs, de productontwikkelaar bij Rolf, die met dit materiaal ook rekening heeft gehouden met eventuele dyslectie. De woorden op de hulpkaarten zijn blauw tegen een gele achtergrond omdat uit onderzoek is gebleken dat dit beter leesbaar is en daarom de waarneming ondersteunt.
Leuk vormgegeven en mooi materiaal dat met het kind meegroeit. In mijn omgeving hoor ik zeer enthousiaste verhalen en ik kan het alleen beamen. Woord aan Boord is een favoriet in de klas.