Boekrecensie: Eén maatje meer

Juf Maike heeft een boekrecensie gemaakt voor het boek ‘Eén maatje meer’ van Kris Flameng & Katrien Eyckerman. Juf Maike is een enorm enthousiaste juf en heeft zelf een website met lesideeën en een blog, waarin ze haar belevenissen met haar klas deelt. Dank je wel Juf Maike voor deze leuke recensie! We hopen dat er nog meer recensies volgen …

 


‘Juffrouw, wat is dat voor een mooi, nieuw boek?’ vraagt een leerling me als ik ‘Eén maatje meer’ op mijn tafel zet.

Snel pak ik het boek erbij. Kinderen die geprikkeld worden door de omslag van een boek, daar moet ik natuurlijk meteen op in gaan. En nog beter, ik leer ze er meteen een lied uit. ‘Eén maatje meer’ is namelijk een boek vol leuke peuter- en kleuterliedjes.

Het boek, Eén maatje meer

Mijn reactie toen ik het boek onder ogen kreeg, was hetzelfde als die van mijn leerlingen. Wat een mooi vormgegeven boek! De clown op de voorkant die de cd met liedjes vast houdt prikkelt om het boek open te slaan.

Het boek begint met een uitgebreid voorwoord waarin verteld wordt waarom muziek maken met kinderen zo belangrijk is. Er staan bijvoorbeeld conclusies in uit een onderzoek naar de effecten van muziek op de leerprestaties. Ook vind je tips om toch met muziek aan de slag te gaan, als je jezelf niet muzikaal vindt.

Je vindt een duidelijke uitleg over de gebruikte akkoorden in het boek. Je zou jezelf de akkoorden dus kunnen aanleren.

De liedjeskalender

Het boek is opgedeeld in de cyclus van het jaar met haar seizoenen en feesten. Je kunt dan zelf een keuze maken uit de liedjes die je wilt aanleren.

Het jaar rond

Na de liedjeskalender kom je bij de liedjes, die op volgorde van de festiviteiten in het boek staan. Het lied bestrijkt twee pagina’s. Op de linker pagina vind je lestips, creatieve opdrachten, bewegingsspelletjes en activiteiten om thuis te doen in het thema van het lied. Op de rechterpagina staat het lied met muzieknotatie en de tekst. Duidelijk in de hoek staat welke track van de cd je moet hebben. Bij het liedje op de rechterpagina staan ook twee of meer versje die bij het onderwerp horen.

Het boek start bij het begin van het schooljaar met ‘Terug naar school’.

Voor jonge kinderen is dit een spannende gebeurtenis. Je hebt een lange vakantie gehad en je komt weer terug op school. Wat weet je er nog van? Zou het gezellig zijn in de klas? Is de juf er nog steeds en is ze aardig?
In het boek vind je mooie tips om de eerste dag goed te laten verlopen. Heel handig voor (startende) leerkrachten. Je eerste dag kun je zo starten met de leuke lestips. Alle activiteiten die je zou kunnen doen door de hele dag, staan beschreven.

Van het terug naar school-gebeuren, gaat het boek over naar de herfst. Allerlei feesten worden behandeld, zoals Halloween, Sinterklaas, Kerst en Carnaval.

Muziekles

Het boek gaat na het hele jaar over naar een deel waar muziek en muziekinstrumenten behandeld worden. Deze liedjes gaan over zingen, dieren, muziekinstrumenten, muziek maken met je lijf en muziek uit apparaten. Ook hier staan leuke lestips die passen bij het lied.

Eventjes rust

Na alle muziekactiviteiten is het tijd voor wat rust. Aan het einde van het boek staan liedjes beschreven die over rust inbouwen gaan. De zintuigen worden aangesproken, om terug te gaan naar de basale beleving van het jonge kind. Er staan ook mooie wiegeliedjes in die je goed kunt zingen voordat de kinderen gaan slapen.

Wat vinden de kinderen en ik van het boek?

Ik vind het boek prachtig vormgegeven. Er worden mooie, vrolijke kleuren gebruikt. Elk thema, zoals de liedjeskalender, de muziekles en eventjes rust, heeft zijn eigen kleuren. De illustraties van Kathleen Amant zijn heel leuk. Ze spreken de jonge kinderen zeker aan. De kinderen moeten er vaak om lachen en ze komen erover in gesprek.

De liedjes zijn vrij eenvoudig. Dat is handig voor mij als leerkracht, ik ken de liedjes snel, maar ook zeker voor de kinderen. De muziek en de tekst zit snel in hun hoofd, waardoor ze veel plezier beleven aan het zingen van het lied. Als ik een lied van het boek en cd heb aangeleerd, dan hoor ik het de hele dag, soms zelfs een aantal weken terug. En als ik vraag welk lied de kinderen willen zingen, dan komen vaak de liedjes van dit boek terug. Ze kunnen het goed onthouden!

De activiteiten zijn ook erg leuk. Ze zijn makkelijk uitvoerbaar, zonder al te veel voorbereiding en materialen. Ze spreken de kinderen aan. De activiteiten zijn ook altijd op meerdere gebieden beschreven, zoals creatief, taal en rekenen. Ze passen dus goed in je themalessen.

 

 Uitspraken van de kinderen over het boek

Als ik de kinderen vraag om uitspraken over het boek, beginnen ze spontaan de liedjes eruit te zingen. Vooral de liedjes over sneeuw en de kerstboom zingen ze uit volle borst. Wat uitspraken uit de klas:

‘Het is mooi en leuk, het zijn mooie liedjes.’
‘De liedjes zijn erg leuk, je kan er lekker op dansen.’
‘Ik vind het heel leuk om elkaar een hand te geven (bij het lied over Nieuwjaar).’
‘De liedjes zijn grappig.’
‘Ik vind het lied over Sneeuw het leukste.’
‘De plaatjes zijn heel mooi.’
‘Ik vind de Kerstman grappig!’

Conclusie

Ik vind het boek een aanrader! De liedjes zijn eenvoudig, makkelijk aan te leren, de kinderen pikken het snel op. De cd met het gezongen lied en de karaokeversie erachteraan, geeft veel steun bij het leren van het lied. Het vergt weinig voorbereidingen. De kinderen vinden het boek mooi en zijn blij als je het er weer bij pakt om een lied aan te leren. Het zou in elke boekenkast van de juf en de leidster moeten staan.

Eén maatje meer, Kris Flameng & Katrien Eyckerman
Illustraties: Kathleen Amant
Abimo uitgeverij
ISBN: 9059327683