Nieuwe kinderboeken voor de kerst en de winter

Kerstmis en de winter komen er weer aan, daarom hierbij een paar kinderboek recensies. In deze review lees je meer over Wit, Boelies kerstplan, Grote Anna leert skiën, en Vos en Haas: Waar is het ijs

Wit – Cees Kranen & Paula Gerritsen – Uitgeverij Lemniscaat – ISBN: 9789047705154

wit

Het verhaal:

Op een mooie koude ochtend stormt prinses Titia naar buiten. De wereld is wit, haar lievelingskleur! In de paleistuin botst ze tegen een grote sneeuwman op. Ze worden vrienden en spelen de hele winter lang samen. Dan wordt het lente…

Verstild en verrukkelijk, een winters verhaal over vriendschap. Het is een verhaal van alle tijden, dat deze winter in een nieuw jasje wordt gegoten: dat van vriendschap, liefde en verlies.

Juf Sanne zegt:

Wat een bijzonder boek, wat een mooie platen en wat een sfeer. Het verhaal is een simpel en herkenbaar idee, want welk kind vindt het nou niet zielig als een sneeuwpop alleen buiten moet blijven staan. Dit boek is uiterst bruikbaar in de klas en zal je helpen om heerlijk te filosoferen over de winter met de kinderen. Echt een aanrader.

Boelies kerstplan – Mathilde Stein & Chuck Groenink – Uitgeverij Lemniscaat – ISBN: 9789047705055

Het verhaal:

Sinds Boelie verhuisd is naar het bos, lijkt het wel of de Kerstman hem helemaal is vergeten. Dan bedenkt Boelie een plan waardoor de Kerstman zijn stalletje wel moét vinden. En het werkt! Alleen… wat moet Boelie nu met een kapotte slee, vermiste pakjes en een Kerstman die helemaal van slag is?

Juf Sanne zegt:

Schattig boek met sfeervolle illustraties. Ik geniet vooral van bladzijde 2 & 3 waar het verhaal over voorgaande jaren verslag doet en de illustraties in een stripverhaalachtige setting weergegeven wordt. Of de bladzijde waar Boelie als een razende het probleem van de gestrande Kerstman oplost en wel zeven keer op de bladzijde te vinden is. Leuke nieuwe titel voor de kerstdagen.

 


Grote Anna leert skiën – Kathleen Amant – Uitgeverij Clavis – ISBN:Het verhaal:

Grote Anna gaat op vakantie naar de bergen. Daar zal ze leren skiën. Anna heeft er veel zin in. Ze heeft haar skikleren en skischoenen al aan en een skihelm op haar hoofd. Skileraar Seppe zal Anna en de andere kinderen leren hoe ze kunnen glijden zonder te vallen en hoe de skilift moet nemen. Het is hard werken en soms valt Anna weleens in de sneeuw. Maar dan staat ze gewoon weer op, en oefent ze verder!

De beroemde en eigenwijze Anna is groot geworden. In deze serie probeert de kleuter allerlei leuke hobby’s uit of komt ze in nieuwe situaties terecht. Grote Anna vertelt een grappig en kleurrijk verhaal, waar je bovendien een heleboel van opsteekt.

Juf Sanne zegt:
Ik vind de grote Anna serie echt leuk en leerzaam. “Gewone” Anna daar groeien kinderen thuis mee op en deze boeken zijn voor de kleuters minder geschikt. Kathleen Amant heeft daarom de Grote Anna reeks bedacht. Anna groeit met de kinderen mee. De herkenbare stijl van Kathleen, de simpele en strakke figuren, ik ben er dol op. Deze titel zal zeker niet misstaan op jouw wintertafel. Bovendien ken ik niet veel titels die gaan over skiën en wintersport. Een aanrader dus!


Vos en Haas: Waar is het ijs? – Sylvia Vanden Heede & Thé Tjong-Khing – Uitgeverij Lannoo – ISBN: 9789401404341

Het verhaal:
Ping Wing komt uit het land van ijs. Ze is geen eend. En ook geen uil. Ze is een pinguïn. Dat is een raar beest. ‘Ik vind haar niet raar’, zegt Ever. ‘Ik vind haar leuk en lief.’ Ever heeft het zwaar te pakken. Maar Ping Wing ziet hem niet staan. Dan heeft Ever een sluw plan. Een plan voor Neef….. en Jak. Als dat maar goed gaat!

Juf Sanne zegt:
Vos en Haas boeken zijn het einde, geweldig, ik heb ze in mijn hart gesloten. Ik vind het zo knap, met weinig woorden toch een ijzersterk verhaal neerzetten en dan ook nog met een bijzondere portie humor. Chapeau voor Sylvia Vandenheede. De tekeningen zijn inmiddels zo herkenbaar en niet meer weg te denken bij de boeken van Vos en Haas. Ik ben blij dat er op elke bladzijde illustraties te vinden zijn, dat is niet elk boek zo. Dit maakt het voorlezen en samen lezen tot een waar feest. Vos en Haas, Waar is het ijs is een leuk, spannend verhaal wederom vol humor met een verrassend einde. Alles loopt anders…

 


De kerstwens van Raffie – Annemieke Pecht, Julie van Zessen en Mieke Driessen – Uitgeverij Clavis – ISBN: 9789044818239


Het verhaal:
Het muisje Raffie droomt van een echt kerstfeest. Maar de andere dieren lachen hem uit. Raffie houdt vol en overtuigt de anderen om aan de slag te gaan. Met afgedankte spullen die ze op de vuilnisbelt vinden, bouwen ze samen een kerstboom. Dan komt er een bijzondere man een kijkje nemen. Uiteindelijk krijgt Raffie een echt kerstfeest!

Juf Sanne zegt:
Bijzonder boek met de vraag: Wat is kerst eigenlijk en hoe vier je het? Bijzondere tekeningen en veel aanvullende lesideeën zijn mogelijk met dit boek. Soms zijn de zwarte letters op de diep donkerblauwe pagina’s lastig te lezen. Sfeervol en gezellig boek.