Lesmateriaal recensie: KG & Rolf Wat komt erbij

Regelmatig kun je productrecensies lezen op JufSanne.com. Ik doe dit al jaren met als doel jullie (mijn collega’s) op de hoogte te houden van nieuw materiaal dat net op de markt is uitgekomen. Deze keer is dat Wat komt erbij” van KG & Rolf.

Productomschrijving:

In de aanloop naar het aanvankelijk lezen en spellen spelen visuele vaardigheden een belangrijke rol. Er is de visuele discriminatie, het verschil tussen letters en/of woorden kunnen zien. De visuele analyse, het herkennen van losse letters in een woord en de visuele synthese, losse letters kunnen samenvoegen tot een woord.

‘Wat komt erbij?’ is een uitstekend hulpmiddel om de visuele discriminatie te oefenen. Het is belangrijk om deze vaardigheid op tijd te oefenen zodat je problemen op dit vlak kan signaleren en voorkomen. Neem telkens een reeks van 4 kaarten met daarop hetzelfde voorwerp. De voorwerpen op de kaarten lijken erg op elkaar, maar als je goed kijkt zie je telkens kleine verschillen, er komt telkens iets bij. Rangschik de kaarten in chronologische volgorde op de staander zodat je ziet dat er telkens iets bijkomt en het voorwerp uiteindelijk volledig is. Het lesmateriaal is geschikt voor 2 kinderen vanaf 4 jaar.

Aan de slag:

De kist is handzaam en voorzien van een handige sticker aan 2 zijkanten zodat we deze makkelijk in de kast kunnen vinden. We maken de kist leeg en bekijken de plaatjes. Zijn er plaatjes die bij elkaar horen, die er bijna hetzelfde uitzien? Ja? Dan gaan we deze bij elkaar zoeken. Mayra van 4 jaar en 9 maanden heeft een bewonderenswaardige werkhouding, een zeer ijverige en leergierige kleuter. Deze kist is wel aan haar besteed.

Na de vraag om dezelfde kaartjes bij elkaar te zoeken gaat ze dan ook gelijk aan de slag. Na een kleine 10 minuten ligt alles gesorteerd op tafel. Ik vraag haar om één stapel plaatjes te pakken en deze voor haar neer te leggen zodat ze er goed naar kan kijken. Ik vraag haar of alle plaatjes echt hetzelfde zijn. Ze komt al snel tot de conclusie dat dit niet zo is. Ik vertel haar dat er iemand begonnen is om een tekening te maken en op elk plaatje heeft de tekenaar er iets bij getekend. Weet ze welk plaatjes de eerste is? Zet deze maar op de standaard. Al snel begrijpt ze het doel van het spel en gaat ze zelfstandig aan de slag. Na het neerzetten van alle plaatjes vertel ik haar dat ze elke keer zelf kan kijken of ze het goed heeft gedaan. Als de houder wordt omgedraaid zie je een trapezium van groot naar klein gaan. Dan weet je of de opdracht goed gemaakt  is. Een groot voordeel is dat de trapezium boven de houder valt en daardoor goed te bekijken is. Je hoeft dus niet nog eens de plaatjes om te draaien. Mayra bedacht zelf een slim trucje. Ze liet telkens de kaarten van de spelhouder af glijden en vormde zo nette rijtjes. “Dat scheelt weer wat werk” zei ze wijs.

De kist bevat 72 kaarten en 2 houders en je kunt er makkelijk 2 kinderen tegelijk mee aan het werk zetten. De plaatjes zijn mooi en duidelijk. Sommige kaartjes zijn echt pittig en daar moet het kind echt goed zijn best doen om de kleine verschillen te kunnen onderscheiden. Des te leuker vinden ze het als ze het kleine verschil hebben gevonden. Het zien van kleine verschillen is, zoals gezegd, een belangrijke vaardigheid voor het leren lezen. Straks moeten de kinderen de verschillen tussen p – d – q – b – of t – f ook goed kunnen onderscheiden. Deze kist een perfecte voorloper van om deze vaardigheid al vroeg op een speelse wijze te kunnen oefenen in de klas.

Conclusie:

De kist “Wat komt erbij” is een mooie aanvulling in het assortiment van Rolf. De kinderen werken met veel plezier met deze kist. Ik zie absoluut de meerwaarde van deze kist in en ik ben daarin niet alleen. Een collega heeft ook een tijdje met de kist gewerkt en zij zegt:

“Wat een geweldig werkje is dit weer. De kinderen vinden het erg leuk om er mee te werken. Zeker de eerste keren hebben ze wel begeleiding nodig omdat je echt wel heel goed moet leren kijken wat er bij gekomen is.  De controle aan de achterkant is ook duidelijk voor de kinderen. Ik vind dat het niet nodig is om alle reeksen te maken, er zijn kinderen die hier veel te lang over doen. Ik laat ze de reeksen uitzoeken die ze zelf het leukst vinden om te doen. Ik heb daarbij geen rekening gehouden met de moeilijkheidsgraad. Grappig was wel dat een kind echt heel diep zat te zuchten en zei: Ze zijn echt hetzelfde hoor, er is NIET bij getekend! Pas toen we samen gingen kijken zei hij: O. toch wat erbij. Mooi en aantrekkelijke kist, goed te hanteren. Er zouden van mij wel 4 staanders bij mogen zitten.”

Wat komt erbij is verkrijgbaar bij KG & Rolf. Er zitten 2 spelhouders in de kist en deze zijn ook los te bestellen. Kijk op de website van KG & Rolf voor meer informatie.