Win Teambuilding of Dress code van Meeple Design

Een half jaar geleden mocht ik fungeren als jurylid bij de ‘Designed by Kids’ wedstrijd. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door ontwerpbureau Meeple, Heutink en het Wetenschapsknooppunt Delft. Daar maakte ik kennis met Joke Visschedijk en Els Kok van ontwerpbureau Meeple. Zij bedenken en ontwerpen voornamelijk educatieve spellen en materialen zowel in opdracht als vanuit eigen initiatief. Het leek mij heel leuk en leerzaam om deze twee dames een keer te interviewen om zo meer over het proces van productontwikkeling te weten te komen. Els en Joke doen ook graag mee aan het jubileum van juf Sanne en geven twee van hun producten weg aan bezoekers van JufSanne.com . Wil jij één van deze leermiddelen winnen? Lees dan het interview en de recensie en geef antwoord op de vragen.

Een greep uit het werk van ontwerpbureau Meeple.

Sanne: Hoe beginnen jullie met het ontwerpen van een product?

Els: Het begint meestal met een opdracht van een opdrachtgever. Deze geeft aan dat er een hiaat in het assortiment zit en wij gaan hier dan mee aan de slag. Soms vinden we zelf dat een product op de markt moet komen en benaderen wij de uitgevers. We starten met het doen van onderzoek naar het onderwerp en de bijbehorende kerndoelen. Daarna laten we dat even los en gaan we brainstormen om tot creatieve nieuwe ideeën te komen.

Sanne: Voor wie werken jullie in opdracht?

Joke: We werken voor verschillende opdrachtgevers onder andere voor Heutink, Scala Leuker Leren, Noordhoff. Soms stappen we zelf met een idee van ons naar een opdrachtgever. Vroeger hadden deze bedrijven een inhouse ontwerpteam. Dit komt steeds minder vaak voor. Tegenwoordig huren bedrijven een ontwerpbureau in en besteden ze het ontwerpen uit.

Sanne: Na het verkrijgen van de opdracht, hoe verloopt het verder?

Joke: we bedenken een aantal concepten bij het materiaal, hoe het zou kunnen. Deze presenteren we dan bij de uitgever. Daar wordt dan één concept uitgekozen. Daar gaan wij dan vervolgens mee verder en werken dat gekozen concept beter uit. We nemen deze uitgewerkte concepten mee de klassen in. We testen de spellen en leermiddelen altijd met de kinderen. Onze materialen zijn dan prototypes, dat vinden de kinderen erg mooi. Vroeger gebruikten we wel eens glinstersteentjes bij het testen. Tegenwoordig kijken we daar mee uit. Het gaat namelijk inhoudelijk om het spel en niet of het leuk glimt. De reacties van de kinderen zijn enorm belangrijk voor ons. Samen met de productieafdeling van de uitgever worden de producten getest op: kleine onderdelen, scherpe randen en hoeken, lak, radioactiviteit, en niet te lange touwtjes. Deze regels kunnen per land ook nog verschillen. Daar moet je dus bij productontwikkeling allemaal rekening mee houden.

Sanne: Steken jullie veel tijd in de verschillende concepten ook al wordt het er maar één?

Joke: Ja, dat doen we wel. Je weet maar nooit.
Els: we maken niet van alles een prototype, maar het is wel belangrijk om meerdere concepten voor ogen te houden. We praten veel met leerkrachten, we houden de doelen goed in de gaten.

Sanne: Hoe lang duurt het proces van begin tot eind?

Joke: Onze doorlooptijd is ongeveer een half jaar.
Els: Maar voordat een product uiteindelijk in de schappen ligt, dan duurt dat een jaar tot anderhalf jaar.

Sanne: Waar zijn jullie trots op?

Joke: Ik ben erg trots op de Designed by Kids wedstrijd. Kinderen van een aantal verschillende scholen bedenken een spel voor Uitgeverij Heutink uit met een bepaald onderwerp. Vorig jaar was het onderwerp topografie, het jaar daarvoor was het tafels. Het onderwerp voor het komende jaar wordt nog bekend gemaakt.  We begeleiden scholen samen met de TU Delft om tot een goed concept te komen. Dit concept wordt vervolgens gepresenteerd voor een jury. Deze kiest de beste uit en dit product wordt ook daadwerkelijk in productie genomen. Een ontzettend goeie leerschool voor de kinderen, ik werk daar met veel plezier aan.

Els: Ik ben ook trots op de producten die we maken voor TNT, het Kids Moving the World spel en de Planet Me Game. Ik adviseer je de website kidsmovingtheworld.nl eens te raadplegen. Dit is echt een goede tip voor leerkrachten. De doelstelling van deze organisatie:

De Stichting Kids Moving the World richt zich op bewustwording van kinderen in Nederland ten aanzien van bepaalde wereldvraagstukken. Via verschillende educatieve modules maken kinderen spelenderwijs kennis met onderwerpen als armoede, honger en klimaatverandering. Het uitgangspunt bij alle modules is dat de kinderen zelf op een actieve manier aan de slag gaan.

De modules bestaan uit een voorbereiding in de klas met een lespakket en een gastles door een Game Guide. De Game Guide is een vrijwilliger van Kids Moving the World die met de kinderen enkele aspecten van het lespakket op een actieve manier uitwerkt. Dit gebeurt bijvoorbeeld met behulp van een interactief bordspel of een leskist.

Productrecensies

Team building:
Een kist, waarmee kinderen écht met elkaar samen moeten bouwen. Twee kinderen spelen met elk een eigen kleur blokken en vier kinderen spelen met elk een eigen vorm blokken. Zo wordt het ruimtelijk inzicht en de kleur- en vormwaarneming geoefend. De kinderen maken de zes kabouterhuizen op de grondplaten en leggen de platen aan elkaar in een kabouterstad. Gebruik de vrolijke kabouters en bomen voor creatief spel! Samenwerken is erg belangrijk in dit spel.

 Juf Sanne zegt:
Wat ik vooral leuk vind aan dit spel is dat het uitnodigt om ermee te spelen. Het materiaal is voorzien van kaarten en blokjes die de kinderen moeten namaken. Bij de set zitten kabouters en bomen zodat de kinderen na het maken van de opdracht lekker hun fantasie kunnen gebruiken. Het ziet er prachtig uit en door de 6 afzonderlijke kaarten kun je er steeds een ander ‘dorp’ bouwen. Van mij hadden er meer van de groene kaarten bij gemogen om steeds grotere dorpen te kunnen bouwen. Ook leuk om de kinderen elkaar te laten nabouwen of dat ze aan elkaar moeten vertellen wat er gebouwd moet worden. Het idee om de kinderen samen te laten bouwen komt bij dit materiaal volledig tot zijn recht. Zeer aantrekkelijk en uitnodigend materiaal. De kinderen vonden het echt leuk en bouwden vooral graag zelf de meest prachtige dorpen. Team Building kost €72,- is verkrijgbaar bij Heutink.

Dresscode:

Dresscode is een origineel spel rondom het thema kleding. Al spelend worden het logisch denken en het probleem oplossen geoefend en leren kinderen werken met kenmerken en eisen. Ze leggen de juiste kledingsetjes naast de opdrachtkaart op de onderlegger en controleren zichzelf.

Juf Sanne zegt:
Ik ben zeer enthousiast over dit spel. De kinderen moeten kledingstukken uitsluiten om tot de juiste oplossing te komen. De kaarten lopen op in moeilijkheidsgraad en zijn zelf controlerend. In de klas bleek dat dit materiaal zeer populair was onder de meisjes. De kinderen kunnen zonder al te veel instructie aan het werk.
Stap 1:
Je legt een kaartje op de denkwolk. Je ziet waar het kind aan denkt; schoenen en geen gele kleding. Je legt het de kaartjes van de outfits ernaast.
Stap 2:  Vervolgens draai je het kaartje met de denkwolk om. Zo kunnen de kinderen controleren of ze het goed gedaan hebben:
Dresscode is in mijn ogen een concrete versie van Denkstap. Ik vind het een zeer waardevolle aanvulling in een kleutergroep. Een materiaal waar er niet veel van zijn voor een zeer betaalbare prijs. Dresscode kost slechts 55 euro en is te bestellen bij Heutink.

Prijsvraag

Wil jij één van deze mooie materialen winnen? Dat kan!
Beantwoord deze vragen:
1.Welk materiaal zou jij willen winnen? Dresscode of Team building
2. Wat is de fout op één van de foto’s?

Stuur je antwoorden voor 10 december 2012 naar sanne@jufsanne.com . Vergeet daarbij niet je adres te vermelden!

10/12/2012: De prijsvraag is afgelopen, meedoen is niet meer mogelijk.
Els en Joke zijn altijd op zoek naar nieuwe ideeën en proberen hiaten in de markt op te vullen. Ze zijn daarom erg benieuwd naar jouw ideeën hierover. Heb jij behoefte aan een specifiek product of een leuk idee? Mail dit dan naar Juf Sanne: sanne@jufsanne.com