Sinterklaasboeken

Sinterklaasje, kom maar binnen met je knecht: het is weer Sinterklaastijd! Heerlijk druk maar wel super gezellig. Ik heb diverse titels voor de Sinterklaasperiode bekeken die ik graag even onder de aandacht breng:

Oh, kom er eens kijken – Jan Jutte met liedjes van V.O.F. de Kunst – ISBN: 9789000314393 Uitgeverij: Van Goor

De sinterklaastijd wordt dit jaar extra feestelijk met dit kleurrijke boek vol muziek van VOF De Kunst en illustraties van Jan Jutte. Van ‘De zak van Sinterklaas’ en ‘O, kom er eens kijken’ tot ‘Zie de maan schijnt door de bomen’ en ‘Dag, Sinterklaasje’: tien bekende en vijf nieuwe sinterklaasliedjes nodigen de lezertjes uit mee te lezen en te zingen met de bijgevoegde cd. Een genot voor jong en oud!

Juf Sanne zegt:

Sfeervol boekje met de teksten van Sinterklaasliedjes. Ik vind het heel goed bedacht om bekende liedjes af te wisselen met nieuwe liedjes. Je kunt dit cd’tje gerust opzetten tijdens de Sinterklaasviering. Veel klassiekers staan erop in licht andere versies dan we gewend zijn. Ik ontdekte tijdens het luisteren een westernachtige versie van De zak van Sinterklaas en Zwarte Piet ging uit fietsen begon met wat Caribische klanken. in andere liedjes proefde ik een blues, flamengo en Spaans-achtige klanken. Ik vond het wel wat!

Ik moest erg lachen om het lied Hij tomt, hij tomt. Nee nee, het is geen typefout, Sinterklaas maakt gebruik van TomTom volgens dit lied. Grappig! Andere nieuwe liedjes heten: Pietje Precies, ik wil mijn schoen terug, De stoute jongen, en Spanje. De tekeningen van Jan Jutte zijn, zoals altijd, weer heel bijzonder, en met hier en daar een hintje humor. De bekende stemmen van VOF de Kunst voelen vertrouwd. Een leuke, hippe uitgave voor zowel thuis als op school.

 


De Spiekpietjes – Thais VanderHeyden – ISBN: 9789044818468 – Uitgeverij Clavis:


De Sint moet zich goed voorbereiden om naar ons land te komen. Hij wil weten welke kinderen braaf zijn en welke ondeugend. Daar heeft hij zijn Spiekpietjes voor. Het zijn kleine Zwarte Pieten die zich bij kinderen in huis of in een klasje verstoppen. Ze bespieden de bewoners en brengen verslag uit bij de Sint met hun mobiele telefoontje. Op 5 december worden alle Spiekpietjes op de rug van een zwerm mereltjes weer naar Spanje gebracht. En dan begint de lange schoorsteentocht van Sinterklaas en de grote Pieten …

Bij dit boek zit een pop: jouw eigen Spiekpietje! Spiekpietjes zijn lief, klein, handig en snel. Ouders en leerkrachten mogen het Spiekpietje elke avond helpen een nieuwe uitkijkpost te vinden in hun huis of klas. Liefst een beetje verstopt ergens in de hoogte en elke avond op een andere plek. Zo kan het Spiekpietje de kindjes perfect bespieden.

Juf Sanne zegt:
Ik vind het concept van het spiekpietje ontzettend leuk bedacht! Het boek blijft leven door de aanwezigheid van het spiekpietje. Je kunt ‘m gerust verplaatsen als hij ontdekt is. Het begint een spel te worden om het spiekpietje te ontdekken. Er is veel aandacht besteed aan het concept. Zo zit het pietje in een leuke doos waarop veel informatie voor ouders, leerkrachten en grootouders is te vinden. En zo heeft het spiekpietje een heuse Facebook pagina! Er gebeurt nog niet heel veel op deze pagina, maar wellicht wachten ze op jouw foto’s?

 


Hoe komt het dat Sinterklaas nooit koude voeten heeft? Annemieke Pecht, Julie van Zessen & Mieke Driessen – ISBN: 9789044815771 – Uitgeverij Clavis

Sinterklaas komt aan in de haven waar Stinkie woont. Stinkie is een lieve straathond die in een vuilnisemmer woont. Als Stinkie hoort dat de Sint alleen maar wat lekkers brengt als je je schoen zet, is hij eerst heel verdrietig.
Maar wanneer hij vlakbij zijn vuilnisemmer de allermooiste schoen vindt die hij ooit gezien heeft, zet Stinkie dolblij voor de eerste keer in zijn hondenleven zijn schoen. Uiteindelijk blijkt het niet zomaar een schoen te zijn, maar de verloren pantoffel van …. Sinterklaas zelf. Zo krijgt Stinkie niet alleen wat lekkers maar ook een nieuw baasje dat de allermooiste pantoffels van de hele wereld heeft. Een mooi sprookjesachtig verhaal over Sinterklaas en een lieve straathond.

Juf Sanne zegt:
Leuk boek met zeer grappige tekeningen. Sinterklaas adopteert een straathond, wat schattig!  Er zijn zeker tel- rijm en zoekopdrachten mogelijk met dit boek. Heb je een thema Sinterklaas / schoenenwinkel in de klas? Ook dan is het boek leuk om te gebruiken.

 


Zie de maan schijnt door de bomen – Mies van Hout – ISBN: 9789047703990 Uitgeverij Lemniscaat

 

Na het succes van Daar buiten loopt een schaap en Op een grote paddenstoel slaat Mies van Hout weer toe. In haar kleurrijke, vrolijke platen zien we hoe de dieren door de bomen naar het sinterklaasfeest kijken, en het daarna op hun eigen manier meevieren. Aan de hand van twaalf klassieke sinterklaasliedjes wordt het verhaal van de komst van Sinterklaas verteld en gezongen, van ‘Zie ginds komt de stoomboot‘ tot ‘Dag Sinterklaasje‘.

Iedereen, van heel jong tot hartstikke oud zal genieten van de prenten en meezingen met de cd. Met een kriebel in de buik omdat ieder moment aan de deur geklopt kan worden … Het mooiste cadeau voor in iedere schoen!

Juf Sanne zegt:
Mies van Hout had ontzettend veel succes met haar prachtige boeken Daar buiten loopt een schaap en Op een grote paddenstoel . En terecht, de sfeervolle prenten koppelen aan klassieke kinderliedjes vond ik een goede zet. Ik ben daarom ook blij dat er een boek is uitgekomen waar de klassieke Sinterklaasliedjes gekoppeld worden aan mooie platen waarbij je veel reden hebt om met de kinderen te praten. Ook zit er een cd bij waarop de liedjes met eenvoudige begeleiding te beluisteren zijn. De zang is prettig, rustig en lekker mee te zingen. Absoluut geschikt voor op school maar ook zeker op de peuterspeelzaal of kinderopvang.

 


Fien en Milo vieren Sinterklaas – Pauline Oud – ISBN: 9789044816242 –  Uitgeverij Clavis


Fien en Milo staan met vlaggetjes te zwaaien in het park: Sinterklaas is in het land! Fien en Milo bereiden alles voor: ze maken een mooie tekening, en zoeken naar het juiste schoentje voor bij de kachel. Wanneer ze iets lekkers klaarleggen voor het paard, gaat het bijna mis. Zou de Sint vannacht wel komen?

Juf Sanne zegt:
Mijn zoon is dol op Fien en Milo, en ik eigenlijk ook. Fien is de brave en Milo is ondeugend, er zijn altijd keuzes te maken in de boeken van Fien en Milo. Elk boek is anders en toch weer heerlijk herkenbaar. Ik ben erg gecharmeerd van de technieken die Pauline Oud gebruikt bij het tekenen van Fien en Milo. De printjes en stofjes zijn altijd “echt”, alsof Fien een echt gebreide trui aan heeft. Superleuk boek voor kinderen vanaf 2 jaar.