Recensies van nieuwe kinderboeken

Er zijn weer leuke nieuwe kinderboeken op de markt. In deze recensie is er aandacht voor De ontvoering van Mona Lisa, Aagjes grote speelreis, De Voetballer en De Ballerina.

De ontvoering van Mona Lisa – Maayken Koolen & Nickie Theunissen – Uitgeverij Clavis – ISBN: 978904481757Het verhaal:

Vijf boeven ontvoeren Mona Lisa uit het museum in Parijs. Agenten Rat en Wolf zetten de achtervolging in. Maar de boeven zijn slim en snel. Ze vluchtten naar Berlijn, Rome, Londen, Barcelona en Amsterdam. De ijverige agenten doorzoeken elke hoek en steeg van Europa. Zullen ze de boeven vangen? En vinden ze Mona Lisa terug? Knal, boem! Laila en Blindemol zijn tegen de Eiffeltoren gebotst. De prinses zoekt de kikkerkoning die haar bal gestolen heeft. Als je goed kijkt, ontdek je allerlei verhalen. Over bankrovers, voetballers en een muzikant op zoek naar succes. Kun jij ze allemaal vinden?

In Europese wereldsteden is heel veel te zien. Ontdek het zelf op deze stedentrip voor jong en oud! Met aparte boekenlegger die je helpt om alle personages makkelijker terug te vinden.

Juf Sanne zegt: 

Kijkboeken zijn erg in tegenwoordig. Ik vind de meeste fantastisch en er worden vaak meerdere verhalen in het boek verteld, zo ook in De ontvoering van Mona Lisa.  Ik had dit in het begin nog niet zo in de gaten totdat de kinderen mij hierop attendeerde. Ik was enorm verrast. Wat ontzettend opviel is dat de kinderen echt heel lang in het boek blijven turen en samen werken om elke boef en de Mona Lisa te vinden. Ik vind het idee van diverse wereldsteden en de toeristische trekpleisters echt goed gevonden. Het boek leent zich goed voor diverse opdrachten en zal een harde hand in een kleutergroep goed kunnen doorstaan aangezien het een kartonnen boek is. Leuk en spannend boek, want de boeven moeten natuurlijk wel gepakt worden!

 


Aagjes grote speelreis – Tineke Meirink – Uitgeverij Clavis – ISBN: 9789044818222

 

Het verhaal:

Aagje verveelt zich. Waar vindt ze een vriendje met wie ze kan spelen?  Nou, waar dan ook. Want overal in de wereld spelen kinderen! Toch? Reis mee met Aagje en ontmoet op elke pagina een nieuw vriendje uit een ander werelddeel. Ken jij de spelletjes die ze spelen? Als je goed kijkt, ontdek je nog veel meer. Help je mee zoeken en raadsels op te lossen?

Juf Sanne zegt:

Aagje neemt je mee naar verschillende continenten en culturen waar je kennis maakt met haar internationale vrienden. Middels tekst worden er zoekopdrachten gegeven. Een leuk en leerzaam zoekboek zeer geschikt voor de jongere kinderen t/m 6 jaar. De platen geven genoeg reden voor leuke gesprekjes maar zijn niet overvol. De tekst stoort mij lichtelijk omdat er constant wordt gepraat over busje, kindje, haantje. Dat kun je natuurlijk zelf aanpassen tijdens het lezen. Ook is de tekst op elke bladzijde hetzelfde met uitzondering van de kaart van Aagje. Op elke bladzijde geeft zij aanvullende zoekopdrachten en informatie over het continent waar ze is aangekomen. Op de laatste pagina komen we terecht in het dorp van Aagje. Het nieuwsgierige aagje is weer thuis!

 


De voetballer – Liesbet Slegers – Uitgeverij Clavis – ISBN: 9789044818246
De ballerina – Liesbet Slegers – Uitgeverij Clavis – ISBN:  9789044818253

Het verhaal van de voetballer:

Een topvoetballer traint elke dag om in topvorm te blijven. Hij speelt vaak oefenwedstrijden. Hij moet ook heel gezond leven. Als er een belangrijke wedstrijd is, zit het stadion vol met supporters. De scheidsrechter let goed op. Wie fouten maakt, wordt gestraft met een gele of rode kaart. Goal! De ploeg die wint, krijgt de beker.

Een spannend informatief boek op kleutermaat over de voetballer

Het verhaal van de ballerina:

Een prima ballerina oefent elke dag heel hard. Ze moet ook heel gezond leven. Ze heeft heel wat maillots, tutu’s en beenverwarmers. Met speciale schoentjes – pointes – kan ze op haar tenen dansen. Als ze moet optreden, stijgt de spanning. Ze maakt zich klaar in de kleedkamer. Het rode doek gaat open. Wat een daverend applaus!

Juf Sanne zegt:

Ben je al bekend met de beroepenserie van Liesbet Slegers? Ik ben er dol op! Titels als: de bakker, de tandarts, de postbode, de politieagent, de juf, de kapper, de brandweerman, de astronaut, de boer, de archeoloog, de dierenarts, de piloot, de autocoureur, de verpleegster en de vuilnisman, ze zijn zo ontzettend bruikbaar in een kleutergroep! Het informatieve karakter van de boeken spreekt mij zeer aan en de kinderen zijn weg van de herkenbare tekeningen. Er zijn twee nieuwe titels uit. Best slim, je zou het kunnen zien als één titel voor de jongens en één voor de meisjes. Maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Werkelijk alles komt aan bod in deze boeken. Van posities tot materialen en voeding, de boeken bieden ontzettend veel informatie. Van mij mag Liesbet Slegers nog lang doorgaan met deze serie. Ik kan nog wel 10 titels bedenken: de groenteman, de bloemist, de aannemer, de bibliothecaris, de dirigent, de fietsenmaker, de koning(in), de molenaar, de clown en de boswachter. Welke titel zou jij nog graag willen toevoegen?