Nieuwe kinderboeken onder de loep

Voor en tijdens de Kinderboekenweek komen er veel nieuwe titels op de plank. Graag breng ik een aantal titels onder de aandacht waarvan ik denk dat ze interessant kunnen zijn voor in de klas:

Jonnie – Guido van Genechten –  Uitgeverij Clavis – ISBN: 9789068227338

Het verhaal:
Jonnie is een hele lieve spin, maar niemand weet het. Alleen jij! (als je dit boek gelezen hebt tenminste) …
Juf Sanne zegt: 
Het boek Jonnie van Guido van Genechten is eigenlijk niet een nieuwe uitgave. Dit boek kwam eerder in 2000 al op de markt. Over Jonnie zei Guido van Genechten het volgende: “Jonnie is altijd een van mijn favorieten gebleven. Ook veel juffen en kleuters vinden hem een schatje. Ik ben dan ook heel blij dat het boek opnieuw verschijnt”. Jonnie is inderdaad aandoenlijk, goed te gebruiken tijdens de herfst of het thema insecten, maar ook voor een thema over verjaardag of sociaal-emotioneel. Jonnie wordt namelijk door zijn omgeving niet geaccepteerd.
Iedereen vindt wel iets over deze spin, maar dan niet in de leuke zin. Je zit het hele boek te wachten opdat het verhaal een twist krijgt en dat iemand die arme Jonnie wel aardig vindt. De clou is echter een fantastische boodschap; het begint bij jezelf. Ik lees dit boek nu in 2012 voor het eerst en ben erg te spreken over dit lieve beestje. Ik zal hem wél zoenen, mocht ik hem tegenkomen.
Trefwoorden: herfst, insecten, vriendjes, acceptatie, bang zijn, spinnen, verjaardag.

Nederland – Charlotte Dematons – Uitgeverij Lemniscaat – ISBN: 9789047704980

Het boek:
In vogelvlucht, met een arendsoog voor detail, bestrijkt Charlotte Dematons met haar éénharig penseel iedere uithoek van ons land.

Wie Nederland openslaat wordt op de schutbladen al naar open zee gevoerd, waar de Vliegende Hollander en een walvisvaarder de wateren onveilig maken. Op een heiige zomerse ochtend gaat de kijker bij het Haringvliet aan land om de rest van het jaar zijn tocht door Nederland te vervolgen. Van hagepreek tot bokkenrijders, van Madurodam tot het Achterhuis, van Koninginnedag in Marken tot bloeiende bollenvelden – historie, verhalen en kinderliedjes, tradities, eigenaardigheden en kwinkslagen, alles is in Nederland gevangen. Maar ook wat
ons land zo eigen maakt: van pensionada’s in uniseks regenjacks op de fiets tot een oma in Friesland die met haar rollator tussen de taferelen van Avercamp, Brueghel en Bosch door zwiert. En natuurlijk is de multiculturele samenleving tot in de grappigste details weergegeven.

Op elke plaat is minstens één kinderliedje te vinden, een personage uit de kinderliteratuur én een historische gebeurtenis. En – Charlotte eigen – het zoekboek wordt gecompleteerd met zeven terugkerende figuurtjes: de tweeling Sietse en Hielke met hun Kameleon, een tuinkabouter, een reiger, een geel camperbusje, de kleine kapitein met zijn Nooitlek, Zwarte Piet én de overbekende gele ballon…

Juf Sanne zegt:

27 pagina’s of prenten puur genieten, dat vind ik nou van Nederland van Charlotte Dematons. Ik heb het boek al meerdere malen bekeken en ik ben nog niet uitgekeken. Ik heb nog lang niet alle kinderliedjes ontdekt, en de gele ballon op de vuurwerkpagina, waar zittie nou! Ik ben enorm fan van de boeken van Charlotte en heb ook de minder positieve recensies in de krant gelezen. De prenten zouden te vol zijn en zo Charlotte te veel willen op één plaat door er geschiedenis elementen aan toe te voegen. Ik merk juist dat kinderen daar heel goed doorheen kunnen kijken en daar met een beetje uitleg absoluut begrip voor op kunnen brengen. Wat mijn kinderen het allerleukste vinden, is dat er diverse bekende figuren in verwerkt zitten. De boze heks van Hanna Kraan, Pinkeltje, Pluk van de Petteflet. Ze zitten er allemaal in. Ik las in een interview met Charlotte Dematons dat ze bijzonder veel plezier beleefd heeft in het maken van dit boek. Ik merk, proef, voel, en beleef dit in elke bladzijde. 27 pagina’s puur genieten, elke keer weer.

Trefwoorden: Nederland, zoekboek


Bubbels en Bobbels: Dan zeg ik toch gewoon nee – Ilona Lammertink & Lucie Georger – Uitgeverij Clavis – ISBN: 9789044817904

Het verhaal:

Nee zeggen is niet gemakkelijk. Soms denken kinderen nee, maar zeggen ze toch ja. Dit boek helpt kinderen om nee te leren zeggen. Zo worden ze emotioneel sterker. Het scenario is geschreven door Ilona Lammertink. Zij is kindertherapeute en vanuit haar ervaring met kinderen heeft zij een herkenbaar verhaal geschreven.
De reeks ‘Bobbels & Bubbels’ staat voor sterke, emotionele verhalen waarin elke negatieve emotie (een bobbel) zoals boos, bang en verdrietig zijn op een mooie manier verwerkt wordt, zodat er weer positieve gevoelens (bubbels) ontstaan!

Juf Sanne zegt:

Al eerder heb ik verteld over de serie Bubbels en Bobbels waarin sociaal-emotionele thema’s worden besproken in een voor kinderen herkenbare en begrijpbare wijze. Daarnaast bespreekt deze serie oplossingen waar een kind houvast aan heeft. Het boek Dan zeg ik toch gewoon nee vertelt het verhaal van Jet. Ze durft nooit nee te zeggen en heeft daar echt last van in haar leven. Samen met haar moeder leert Jet dat ze het best wel kan en zeker ook mag zeggen. Heel herkenbaar, het boek leest prettig en is een goede aanvulling in de reeks Bubbels en Bobbels. Achterin het boek worden suggesties gegeven voor ouders en begeleiders.

Trefwoorden: nee zeggen. sociaal-emotioneel, opgroeien.


Quique verzamelt het alfabet – Elly van der Linden & Greet Bosschaert – Uitgeverij Clavis – ISBN: 9789044816280

Het verhaal:

Quique wil leren schrijven. Daarvoor heeft hij natuurlijk alle letters van het alfabet nodig. De Q van zijn eigen naam kent hij al. Quique vliegt stad en land af om nieuwe vogels én nieuwe letters te leren kennen. Zijn avontuurlijke tocht brengt hem ontzettend veel, ook de zesentwintig letters van het alfabet. Een klein, dapper vogeltje wil leren schrijven in dit prachtige alfabetboek voor iedereen vanaf 5 jaar.

Juf Sanne zegt:

Quique wil leren schrijven is een leuk boek. Het vogeltje Quique verzamelt alle letters van het alfabet door ontmoetingen met andere vogels. Zodra Quique nieuwe vrienden heeft ontmoet verschijnen de letters onderin een balk die met het omslaan van elke pagina voller en voller wordt. De aquarellen van Greet Bosschaert zijn kleurrijk en er valt veel te zien op een pagina.

26 letters in het alfabet, maar zo veel meer klanken. Kinderen leren lezen niet door middel van het alfabetprincipe maar door de klank-letterkoppeling te maken. In het boek wordt er verteld over ooievaar en aalscholver. Fonetisch klinkt dat dan als aa en oo, net zoals volwassenen het alfabet zouden opzeggen. Terwijl kleuterleerkrachten de kinderen opvoeden met a en o. Ook biedt het boek op de laatste bladzijde de hoofdletters aan.  Deze leren de kinderen pas eind groep 3. Ik vind het idee van het boek echt heel leuk en grappig bedacht maar ik blijf op zoek gaan naar een prentenboek dat fonetisch werkt met letters.

Trefwoorden: alfabet, samenwerken, vogels


De schoenen van de zeemeermin – Sanne te Loo – Uitgeverij Lemniscaat – ISBN: 9789047704249

Het verhaal:

Ida vindt op de laatste dag van haar vakantie iets heel bijzonders aan het strand: de schoenen van een zeemeermin. Wanneer Ida de flippers aantrekt, weet ze dat ze haar ware bestemming heeft gevonden: zij is eigenlijk een zeemeermin. Ook al begrijpen de kinderen uit de buurt haar niet helemaal, ze laat zich niet ontmoedigen. Ze maakt een schitterende zeemeerminnenstaart en gaat op zoek naar een plek waar een zeemeermin zich als een vis in het water voelt. Het duurt een tijdje, maar dan vindt ze een even verrassende als sprookjesachtige, perfecte zeemeerminnenwoning.

Juf Sanne zegt:

Een droom van een boek wordt het genoemd, en dat is het ook. Het leukste vind ik dat het boek niet ophoudt aan het einde. Op de laatste bladzijde zie je een browserscherm met in de adresbalk: www.deschoenenvandezeemeermin.nl en daar kun je verder dromen, kleuren, knutselen en andere zeemeerminnen bekijken. Het boek heeft prachtige, werkelijk bijzondere tekeningen. Het tekentalent van Sanne te Loo is buitengewoon. Prachtige platen van een onderwater tunnel en skeletten in een museum, werkelijk adembenemend. Schattig boek, prima te gebruiken bij het thema vissen, onder water of dromen.