Prijsvraag: Het Telfeest van Stippie

Alette Lanting is een bekende naam in de wereld van reken- en wiskunde in Nederland. Ze is afkomstig uit het onderwijs en heeft als auteur meerdere titels en materialen op haar naam staan. Voor KG & Rolf maakte ze de kist  Het Telfeest van Stippie, een kist voor groep 1 t/m 3 om het structurerend tellen aan te leren. Jij kunt deze kist ter waarde van EUR 236,- winnen op JufSanne.com! Hoe? Lees de review:

De materialen:

De materialen in de kist ‘Telfeest van Stippie’ zijn gericht op de ontwikkeling van tellen en getalbegrip met specifieke aandacht voor structureren en representeren bij tellen. ‘Stippie’ wil aansluiten bij de leefwereld, natuurlijke nieuwsgierigheid en exploratiedrang van kinderen en is bedoeld voor de stimulering van de rekenontwikkeling.

De kist bevat:

  • Verschillende spelkaarten, dominokaarten, memoriekaarten
  • Kralen en rijgveters
  • Houten eierhouders en houten kralen die als eieren dienen
  • Dobbelstenen
  • Bronnenboek met rekendidactiek, doelen, lessen en toepassingen
  • Stippie lieveheersbeestje

Voorbereiding:

Voor je aan de slag gaat met Stippie is het aan te raden het bijgeleverde bronnenboek goed door te lezen. Er staan bijzonder veel suggesties in die je goed op weg kunnen helpen. Bekijk ook de inhoud van de kist en controleer of alle kaarten wel goed in de kist zitten. In de handleiding zit een handig plaatje waardoor je de kist goed kunt inrichten:

In de praktijk:

Ik ga met een klein groepje aan de slag.Ik heb het bronnenboek goed doorgelezen en de mogelijkheden van de kist bekeken. De kist is bedoeld om kinderen het structureren aan te leren, een vaardigheid die in verdere groepen zeer noodzakelijk is. Je kunt deze kist ook op vele andere manieren inzetten in jouw klas, maar hij is ontwikkeld voor de doelgroep eind groep 2 / begin groep 3.

De kist is zeer rijkelijk gevuld met kaartjes en diverse telmaterialen. Dit heeft als effect dat als de deksel open doe, de kinderen direct verkocht zijn. Ik laat ze even snuffelen en alle materialen bekijken. Daarna leg het spel uit en gaan we aan de slag. We beginnen met het spel Maak een straat. De kinderen krijgen een set kaartjes met daarop de dobbelsteenpatronen, vingerbeelden, eierdoos en getalkaarten. Ze gooien daarna met de dobbelstenen en pakken het kaartje dat evenveel is. Ze proberen op deze manier hun straat vol te krijgen. Ik kan je vertellen, de kinderen worden er bloedfanatiek van! De rekentermen vliegen om je oren, de kinderen zijn spelenderwijs bezig met het rekenen maar in hun ogen zijn ze bezig te winnen! Je moet van tevoren even goede afspraken maken want ze hebben de neiging om het voor te zeggen. Pure enthousiasme natuurlijk. Alle kinderen vinden het spel fantastisch en willen nog een keer.

Na dit spel gaan we door met een spel uit het bronnenboek Het luizenspel. Daarvoor moet je op de site van Rolf een bloemblad downloaden dat bij dit spel nodig is. Je kunt natuurlijk ook zelf even een bloemblad knippen, dat heb ik gedaan. Ook hebben we voor dit spel Stippie nodig:

Elk kind heeft een bloemblad met daarop 12 ongestructureerde bladluizen liggen. Het kind sluit de ogen. Stippie het lieveheersbeestje is dol op bladluis en ‘snoept’ er steeds een paar van het blad. Hoeveel luizen heeft Stippie opgegeten? Als het kind het goede antwoord weet krijgt hij er zijn bladluizen weer terug met 1 extra. Leuk! Ook hier willen de kinderen maar niet stoppen, maar met steeds 1 bladluis extra wordt het steeds moeilijker naarmate het spel vordert. Dit spel is zeker ook in een grote kring uit te voeren.

Conclusie:

Structureren is een belangrijke deelvaardigheid in het rekenen. Structurerend tellen is een vorm van handig tellen, bijvoorbeeld per twee of per vijf. In groep 3 wordt er veel geoefend met structurerend tellen, denk maar aan het rekenrekje waar er 5 kralen rood en 5 witte kralen staan. Kinderen leren dat je niet steeds opnieuw dat 5 hoeft te tellen want je weet al dat het 5 is. De kist van Rolf heeft veel voorbeelden van al bekende structuren: vingers, dobbelsteen, eierdoos en turven. Uit onderzoeken is gebleken dat kleuters veel baat hebben met het werken van deze structuren omdat ze daardoor inzicht krijgen in getalrelaties. Dit is nodig voor onder andere de tafels, optellen en aftrekken, kortom voor het rekenen.

De kist is goed gevuld en het bronnenboek biedt in het begin veel inspiratie. Al gauw voel je je bekend met de inhoud van de kist en geef je je eigen draai eraan. Je kunt wel 100 spellen verzinnen bij deze kist die het structurerend tellen bevorderen bij kinderen. Ik kreeg deze kist in de laatste weken van het schooljaar en ik verheug me erop om er weer mee aan de slag te gaan. Ik kan ‘m ook voor remedial teachers hartelijk aanbevelen. De kist is zo compleet dat een RT’er met alleen deze kist en de downloads al een heel jaar bezig zou kunnen zijn. Je kunt de kist ook regelmatig even pakken om te gebruiken voor een 5-minutenspelletje. Ik vind deze kist een waardevolle aanvulling in de klas. De kinderen vinden de kist erg aantrekkelijk en werken er graag mee. Dat is eigenlijk het belangrijkste, toch?

Wil jij het Telfeest van Stippie winnen?

Dat kan, maar niet zomaar. Daar moet je echt wel wat voor doen …

1. Geef aan waarom jij de kist zou willen winnen en plaats dat op onze Facebook pagina. Wees creatief, je kunt foto’s, gedichten maken of een verhaaltje schrijven met je klas.

OF …

2. Heb jij JufSanne materiaal in gebruik in jouw klas? Maak daar een foto van en plaats dit op onze Facebook pagina.

Meedoen kan tot 5 oktober 2012. Succes!

Op de site van KG&ROLF zijn er diverse downloads bij Het Telfeest van Stippie beschikbaar.