De Schatkist Leerkrachtassistent

Vorige week ben ik tijdens een informatie-avond op de school van mijn dochter ingelicht over de leerkrachtassistent van Veilig Leren Lezen, de methode van Zwijsen. Dankzij een collega op mijn school was ik er al bekend mee, en vooral hoe enthousiast en blij de leerkrachten zijn met dit instrument. Het is voor deze collega’s een bijna onmisbaar element geworden in de klas. Er is werkelijk paniek als de stroom een keertje uitvalt! Ik moet daar altijd hard om lachen en zeg dan: nu moet je het weer ouderwets doen! Wat was het een verrassing om te horen dat Zwijsen ook met een leerkrachtassistent voor Schatkist kwam. Ik neem het programma eens onder de loep:

Inloggen

Als alles financieel is geregeld krijg je van een uiterst behulpzame dame van Zwijsen de inloggevens toegestuurd. Je moet direct het wachtwoord wijzigen. Dit vind ik erg prettig aangezien je tegenwoordig al 6000 wachtwoorden moet onthouden. Gelijk maar aanpassen in eentje die je goed kan onthouden. Daarna kun je vrij direct aan de slag. Je zit in de leerkrachtmodule waar je ook de beschikking hebt over Digiregie, hiervoor heb ik al eens eerder een recensie geschreven. Je kiest de Schatkist leerkrachtassistent en dan …

Nou werkelijk, je weet bijna niet waar je moet beginnen de eerste keer als je inlogt.  Kijk zelf maar:

Routine

Je komt binnen op de startpagina waar je kunt kiezen voor de ankerpunten of de routine activiteiten.
De routine activiteiten bestaan uit de liedjes die je ook op de cd van het Li-La-Liedjesboek kunt vinden. Maar de mogelijkheden zijn veel groter op het digibord. Het liedje wordt gezongen, je kunt kiezen voor een animatieversie of voor de tekst met ondersteunende plaatjes. Ook kan je kiezen voor een instrumentale of gezongen versie. Door op de Zwijsen etui te klikken schuift er een toolbar uit, deze toolbar is beschikbaar op alle schermen. Het verjaardagsliedje is extra leuk. Als een kind in je klas jarig is vul je simpelweg de naam van het kind in en je klikt op de bereikte leeftijd. Pompom zingt daarna een liedje, speciaal voor het jarige kind. Een leuke touch!

De ankers

Duik je in de Ankers dan begint het feest pas echt! De opbouw is voor alle ankers hetzelfde: links staan de activiteiten die direct te maken hebben met het ankerverhaal en de vier ankerpunten. Zo kun je het ankerverhaal direct op het digibord afspelen. Ik zeg blijf vooral voorlezen, maar om het ankerverhaal op de manier te herhalen is dit een leuk element. Je kunt de platen ook op het bord zetten en ervoor kiezen om zelf voor te lezen en het geluid uit te zetten. Een klein nadeel vind ik zelf dat de platen nog redelijk klein zijn en niet scherm vullend. Het is in ieder geval wel groter dan het boek op je schoot. Al blijft dat natuurlijk ook zijn voordelen hebben.

Er zit ook een onderdeel ‘woordenschat’ bij alle ankerverhalen. Op elke bladzijde staan diverse cirkels. Wanneer je op zo’n cirkel klikt popt er een klein venster open waarin een foto staat van het woord, soms speelt er een kleine animatie, vooral in het geval van werkwoorden. Vervolgens klik je op de luidspreker en krijg je het woord te horen. In sommige gevallen krijg je ook nog het geluid (b.v. van een dier) te horen of een hele zin. Handig voor de pre-teaching activiteiten met de taalzwakke kinderen.

De verhaallijn activiteiten zijn bedoeld om de leerlingen het ankerverhaal in eigen woorden te laten vertellen en visueel te ondersteunen. Bovendien moeten ze de platen in de juiste volgorde aan de lijn hangen. Er is geen controle element, dit zit trouwens nergens. Ik heb begrepen dat Zwijsen hier bewust voor gekozen heeft om juist interactie in de groep te stimuleren. Lees hier het document van Zwijsen: tips bij de spelletjes.

De ankerpunten

Als je in ankerpunt induikt krijg je een fotoverhaal, de tekst wordt niet uitgesproken maar vouwt uit en kan worden voorgelezen. Je kunt samen met de kinderen een verhaal bij de foto’s bedenken of bespreken wat ze zien. Op deze manier proberen ze de echte wereld binnen te halen. De kinderen zullen de situaties herkennen uit hun eigen leven. Ook hier is de Zwijsen etui weer beschikbaar met de eerder genoemde opties.

De Pompom spelletjes

Alle ankers zijn voorzien van spelletjes met Pompom, deze bestaan altijd uit dezelfde elementen: Liedje, letterversje, ankerversje, telspel, meetspel, letterspel en een woordspel. Het anker begint met het liedje van het seizoen en het letterversje en het ankerversje. De spelletjes zijn in elk anker vergelijkbaar. Kinderen kunnen zelfstandig aan de slag maar krijgen geen feedback, ook daar is bewust voor gekozen door Zwijsen, lees ik in dit document.

De help-functie in het programma is zeer uitgebreid en neemt je stap voor stap mee. Zeer prettig omdat niet alles voor zich spreekt. Soms luistert het nogal nauw waar je een plaatje in een spelletje vastpakt.

Mening van een andere gebruiker:

Juf Jorieke heeft tijdelijk ook met de leerkrachtassistent gewerkt en zei er het volgende over:

“Ik vond de lay-out heel erg leuk en aantrekkelijk voor de kinderen. Ik was erg enthousiast over het programma en de kinderen ook. Vooral het opruimliedje werkte erg goed. De kinderen hebben stiller dan ooit opgeruimd! De verschillende liedjes die de kinderen al kenden van de cd, werden op deze manier nog leuker en goed visueel gemaakt. Op deze manier konden de kinderen de liedjes nog beter meezingen.

Het verhaal navertellen door middel van de platen in de juiste volgorde zetten vond ik erg fijn. Ook was het prettig dat je het ankerverhaal kon laten voorlezen, op deze manier konden de leerlingen het verhaal nog eens naluisteren op de kindercomputers. De kinderen die bijvoorbeeld ziek waren, of het gewoon nodig hebben om het verhaal nog eens te luisteren.

De ankerpunten waren duidelijk verdeeld over het digibord programma. Je kon verschillende activiteiten aanklikken. Helaas was voor mij bij een aantal ‘spelletjes/ oefeningen’ onduidelijk hoe je bijvoorbeeld de plaatjes in de goede doos kon slepen. Naar mijn mening mogen er nog meer verschillende soorten oefeningen bij en mag het nog uitgebreider.”

 

Conclusie

De Schatkist Leerkracht assistent is een waardevolle aanvulling bij de methode. Het maakt veel visueel en zeer aantrekkelijk voor de kleuter. Het ankerverhaal kan goed verankerd worden door de mogelijkheid om te herhalen en de woordenschatoefeningen binnen het programma. Ik vind het programma bijzonder goed gevuld en over het algemeen praktisch te gebruiken. De uitgebreide help-functie maakt het programma zeer toegankelijk, ook voor leerkrachten die minder ervaren zijn met computer of digibord. De animaties met Pompom zijn ontzettend leuk en een absoluut favoriet van de kinderen. Ik kan de leerkrachtassistent van harte aanbevelen, het maakt werken met Schatkist leuker en eenvoudiger. Dikke complimenten voor Zwijsen!

Wil je meer weten over de leerkrachtassistent? Klik dan hier.

 Alle foto’s zijn geplaatst met toestemming van UItgeverij Zwijsen te Tilburg.