Boekrecensies: Leuke nieuwe titels

 

Mijn tips voor leuke nieuwe titels voor: de start van het schooljaar, herfst, lichaam, accepteren zoals je bent en dieren.

Grote Anna leert lezen en rekenen – Kathleen Amant  – Uitgeverij Clavis – Isbn: 9789044817775

Kleine meisjes worden groot, dus ook Anna. Er zijn al drie andere Grote Anna titels uitgekomen, en deze vierde titel kon voor mij niet op een beter moment komen! Mijn dochter is met Anna groot geworden en nu kan ze nog steeds genieten van de verhalen van Anna door deze nieuwe serie. Dit boek kwam voor haar precies op tijd. Volgende week begint ze in groep 3 en ze heeft al wat kriebels in haar buik. Ze vindt het erg spannend. Gelukkig heeft Anna precies hetzelfde maar maakt ze al snel vrienden in haar nieuwe groep. We doorlopen een volledige dag bij Anna op de grote school van de reken- en taalles tot het overblijven en de gymles. De tekeningen zijn heerlijk vrolijk en gezellig maar wel wat stoerder in vergelijking met de ‘gewone’ Anna boeken. Anna is immers groter dat moet ook goed te zien zijn. De reactie van mijn dochter na het lezen van Grote Anna leert lezen en rekenen? Wat vet zeg, Anna gaat ook naar groep 3! Net zoals ik! 

Op de site van Kathleen Amant staan leuke kleurplaten van Anna: http://www.amant.be/downloads

Grote Anna leert lezen en rekenen is te koop bij Bol.com voor EUR 14,95


Het tri-tra-tranenboek – Ilona Lammertink & Lucie Georger – Uitgeverij Clavis – Isbn: 9789044815818

Clavis komt met een nieuwe reeks: Bubbels en Bobbels genaamd. Een reeks die kinderen wil leren om, samen met hun opvoeders, van negatieve emoties (bobbels) positieve emoties (bubbels) te maken. Ik ben erg te spreken over dit concept. Ilona Lammertink heeft Het tri-tra-tranenboek geschreven n.a.v. haar ervaringen met kinderen in haar praktijk voor kindertherapeute. Het is niet zomaar door iemand geschreven maar door een expert met veel ervaring en verstand van zaken.

Het boek gaat over Julie, een meisje van 4. Ze heeft moeite met het controleren van haar emoties. Ze vindt dat de tranen haar in de weg zitten en wil leren ermee om te gaan. In het boek wordt ze gesteund door haar omgeving en krijgt ze handvatten toegereikt om een meisje met zelfvertrouwen te worden. Prachtig boek met een goede rustige opbouw, het zou vele kinderen wellicht bekend voorkomen en kunnen helpen. Achterin het boek staan tips voor ouders en begeleiders, hele laagdrempelige tips. Wat ik vooral goed vind, is dat het boek /  de auteur de tranen toelaat en onderscheid maakt tussen de soorten tranen. Grote dikke tranen bij heftig verdriet en stille tranen die je niet ziet maar wel voor spanning zorgen. Een heuse krachtspreuk zorgt ervoor dat het kind een houvast heeft. Het krijgen van zelfvertrouwen komt niet in 1 dag, dit boek kan een enorme steun voor jou en jouw kind. Echt een aanrader!

Het tri-tra-tranenboek is te koop bij Bol.com voor EUR 14,95

Er zijn nog andere titels in de Bubbels en Bobbels serie:

Als de maan lacht van Diane Put en Suzanne van Diederen. Thema: rouw.

Dan zeg ik toch gewoon nee van Ilona Lammertink  en Lucie Georger. Thema: nee leren zeggen.

Gijs en zijn hurzels van Ilona Lammertink  en Lucie Georger. Thema: omgaan met driftbuien.


Kever Kurt waait weg van Thaïs Vanderheyden

Leuke titel die je uitstekend in de herfst kunt gebruiken of tijdens ander seizoenen met winderige dagen. Ik vind de boeken van Thaïs lief, zoet en om op te vreten.

Kever Kurt houdt van zijn bruine pak en van elke dag hetzelfde, maar zeker niet van verrassingen. Op een dag zorgt een windvlaag ervoor dat Kurt een eind van zijn vertrouwde huisje wordt weggeblazen. Hij probeert zo snel mogelijk weer thuis te komen. Onderweg ontmoet Kurt veel nieuwe vriendjes en ontdekt hij de wereld.
Op elke plaat valt weer veel te bekijken, te benoemen en te tellen. Een favoriet boek van mijn zoon die wel een beetje lijkt op kever Kurt. We zullen dit boek nog vaak voor hem voorlezen.

Kever Kurt waait weg is te koop bij Bol.com voor EUR 14,95


Dat is toch heel gewoon van Thaïs Vanderheyden

Het leuke aan dit boek is dat het voor meerdere thema’s te gebruiken is. Post, huisjes, familie, dieren en beroepen komen er allemaal in voor. Nog een leuk detail is dat er ook een zoekopdracht in is verwerkt. Ik zou er geen telopdracht van maken want op 1 tekening heeft er 6 gevonden en op de volgende tekening heeft hij er maar 5 aan. Ook heeft hij op het eind miraculeus ineens al zijn schoenen. Desalniettemin vind ik het zoeken van de schoentjes een leuke manier om de plaat goed te bestuderen.

Het verhaal is enorm schattig, het gaat over duizendpoot Miel die de post rond brengt bij de bewoners van de Bonte Beuk. Een bonte verzameling dieren die allemaal een andere gezinssamenstelling hebben. Maar dat is toch heel gewoon? Het moderne gezin is een gezin in alle vormen en maten en ik vind het bijzonder goed dat er een boek uitgekomen is die dit laat langskomen. Uniek vind ik het. Fan van dit boek!

Dat is toch heel gewoon is te koop bij Bol.com voor EUR 15,95


Het Grote poepconcours van Guido van Genechten

Hoera! Er is weer een boek over poep uit. Ik kon de mol al niet meer zien, als je begrijpt wat ik bedoel. Het is misschien niet een echt smakelijk onderwerp, maar één bladzijde voorlezen is meestal genoeg om kinderen dubbel te laten liggen van het lachen.

Koning Keutel is een beetje blijven hangen in zijn kak-poep-pies-periode en organiseert elk jaar het Grote Poepconcours. Alle dieren mogen hun kunstwerkjes laten zien en de deelnemers zijn erg, uh, ‘creatief’.

Ik geloof dat ik zelf ook een beetje ben blijven hangen in mijn kak-poep-pies periode want ik heb smakelijk gelachen om dit boek. Prachtige platen. Bij Guido zijn tekeningen lijkt zelfs een krokodil nog een schattig dier.

Voor iedereen die van lachen houdt!

Het grote poepconcours is te koop bij Bol.com voor EUR 15,95


En hoe komt toch een olifant aan al die kilo’s grijs van Elle van Lieshout – Erik van Os en Alice Hoogstad

Polle gaat met zijn opa naar de dierentuin en vraagt zich steeds af: ‘hoe komt een krokodil aan zoveel tanden in zijn bek en hoe komt een neushoorn aan die neushoorn op zijn kop?’ Het boek is op rijm met veel zichtbare of verborgen humor in tekst en illustraties.

Een boek wat je goed kunt gebruiken om te filosoferen met kinderen of voor het thema dieren / dierentuin. De tekst is op rijm en de platen zijn goed gevuld. Het oog gaat gelijk naar de gekleurde objecten maar als je verder kijkt valt er veel meer te zien.

En hoe komt toch een olifant aan al die kilo’s grijs is te koop bij Bol.com voor EUR 12,95


Wie heeft de dikste billen? van Marijke ten Cate

Je slaat het boek open en er valt direct een hoop te zien. Kind en dier zijn volop bezig zich voor te bereiden voor een circusvoorstelling. Pagina na pagina zie je de tent tot stand komen en de kinderen en dieren zich ontpoppen als echte artiesten. Er zitten leuke grapjes verstopt in de platen en elke bladzijde bevat een vraag met een zoekopdracht. Op de laatste pagina worden alle antwoorden onthuld.

Leuk boek voor peuters en jonge kleuters. Marijke ten Cate biedt op haar website leuke kleurplaten aan. Neem een kijkje op haar site.

Wie heeft de dikste billen is te koop bij Bol.com voor EUR 14,95


Gewoon gek van Ingrid en Dieter Schubert.

 

Al in mijn PABO tijd was ik dol op de boeken van Ingrid en Dieter Schubert. De humor in de boeken vind ik geweldig. In hun laatste boek Gewoon Gek zit ook weer een flinke portie humor. Het is vooral een boek waarin veel te zien valt. Op elke 2 pagina’s worden tegenstellingen getoond: lief – stout, verdrietig – blij, koud – warm en natuurlijk gewoon en gek.

Een heerlijk kijkboek die je zeker kunt gebruiken bij een lesje tegenstellingen. Prachtige herkenbare tekeningen die wel vrolijker ogen dan de boeken uit het verleden. Met meer kleur komt ook meer sfeer. Een aandoenlijk boek en elke keer zien we weer wat nieuws op de platen. Knap werk!

Gewoon Gek is te koop bij Bol.com voor EUR 12,95