Lesmateriaal review: Lang als een slang

Al tijden bespreek ik materiaal en producten op JufSanne.com om je te informeren over leuke, leerzame en nieuwe ontdekkingen in onderwijsland. Ik doe dit met een recensie. Het materiaal wordt uitvoerig getest en verschillende meningen worden verzameld. In deze recensie bespreek ik ‘Lang als een slang’, een nieuw ontwikkelingsmateriaal van Rolf.

Lang als een slang komt een grote kist met sticker aan de zijkant van de doos. Deze stickers maken de doos eenvoudig te vinden in een kast waar veel dozen op elkaar gestapeld staan. In de doos zitten 72 stukken van een slang in lusvormige puzzelstukken. Puzzelen is niet het doel van het materiaal want alle stukken passen. Nee, het doel van dit materiaal is meten!

In de praktijk


Wauw, een nieuwe doos in de klas. Wat zou het zijn? We bekeken de doos en deksel uitvoerig en ‘m vervolgens open te maken. Het is een puzzel, nee het is een slang. Het is een slangenpuzzel! Alle stukken werden uit de doos gehaald en bekeken. Zijn alle stukken hetzelfde? Nee, was de conclusie. En nu? Wat moeten we doen met de stukken? Eén kind had wel een idee, hij begon de stukken van dezelfde kleur aan het hoofd van de slang te leggen. Kun je ook andere kleuren gebruiken was de vraag. Nee, was zijn resolute antwoord. Een ander kind dacht daar anders over en mocht een eigen slangenhoofd pakken om vervolgens een nieuwe slang te maken. Hij pakte alle kleuren door elkaar en warempel, alle stukken pasten! Een ander kind kwam er bij en begon als een speer ook een slang te maken. Na een paar minuten kregen alle kinderen kregen een staart en was de slang compleet. Wie heeft nou de langste slang? Dan moet je meten juf, was het antwoord.

Maar ja, de slang is immers altijd kronkelig en nooit recht, hoe kan je de slang dat het beste opmeten? In de kist zitten 2 verschillende lengtes touw en verschillend gekleurde wasknijper. Al gauw kreeg een kind het plan om het touwtje te gebruiken. Een liniaal bleek immers slecht te werken bij zo’n kronkelige slang! Om een slang op te meten legde een kind het touw voorzichtig op de witte lijn in het midden van de slang. Dit is een secuur klusje, de kinderen deden dit steeds uiterst voorzichtig met het puntje van de tong uit de mond. Uiteindelijk plaatste het kind een knijper op het touwtje, vervolgens werd hetzelfde touwtje meegenomen naar de volgende slang. Ook daar eindigde een knijper. Bij de laatste slang was het al snel duidelijk, de 2e slang was het langst.

Wat ik zo geweldig vind aan dit materiaal is dat het uitermate geschikt is voor een groepsactiviteit. De kinderen blijven er geboeid en doen van tevoren al zinvolle voorspellingen en uitspraken: “Die van Guiliano is het langst, want hij begon eerder. Nee hoor, Joshua heeft de langste want hij ging toch sneller?”.

Een product waar er niet veel van zijn. Perfect om het kerndoel meten aan bod te laten komen, divers omdat je steeds weer nieuwe slangen kunt maken. Geen les hetzelfde. In de handleiding staan goede suggesties voor diverse lessen en mogelijkheden met het materiaal. Een dikke tien voor Lang als een slang!