Clavis recensies

Er zijn weer nieuwe boeken uit de Wille Wete serie uit. Ik ben dol op deze serie, ze zijn zeer leerzaam, veel variatie en altijd met prachtige illustraties. De boeken zijn zeer bruikbaar voor de kleutergroepen! Ontdek ze zelf:

Dinosaurussen, Jozua Douglas & Barbara van Rheenen, Uitgeverij Clavis ISBN: 9789044815856

De opbouw van de Wille Wete serie is altijd hetzelfde. Dat werkt echt prettig, in het midden een grote uitvouwplaat, achterin een mini quiz en suggesties voor knutsels en liedjes en versjes. Het nieuw  boek in de Wille Wete serie uit de categorie Natuur Dinosaurussen heeft een leuke begrijpelijke tekst en is ingedeeld in duidelijke indeling. Een aantal soorten worden besproken, het voedsel, de uiterlijke kenmerken, maar ook hoe we dingen over dino’s te weten komen. Het boek is geen opsomming van de ene moeilijke dinonaam na de andere, maar een begrijpelijk, uitdagend, intrigerend boek voor kinderen die meer wille wete. De leuke onderbrekingen hier en daar met een stripverhaal en grappige weetjes maken het boek toegankelijk voor jonge kleuters tot kinderen in groep 4. Het natuurhistorisch museum Naturalis heeft geholpen bij de totstandkoming van het boek. Prachtige illustraties. Een aanwinst voor je boekenkast!

Te koop bij Bol.com voor EUR 15,95


Piraten, Suzan Boshouwers & Marjolein Hund, Uitgeverij Clavis ISBN: 9789044815207

In de categorie Geschiedenis komt Clavis met de titel Piraten. Op zich een jongenstitel zou je denken. Het verhaal begint met een jongen en een meisje die samen Piraatje aan het spelen zijn. Een figuur om zichzelf mee te identificeren zitten er dus voor beide sekses in. Het verhaal is sterk in opbouw, het begint met een geschiedenisverhaal en beantwoord de vraag: wat is een piraat eigenlijk? Daarna worden de verschillende attributen besproken, en op de grote plaat in het midden kun je een kijkje nemen aan de binnenkant van het schip. Mijn dochter vroeg zich alleen af waar de trap toch was. Wederom gevuld met knutselsuggesties, liedjes en versjes en de miniquiz. Ik ben vooral de spreken over de prachtige illustraties. Heel sfeervol, duidelijk, overtuigend maar toch in kinderstijl. Goede aanvulling in de categorie geschiedenis!

Te koop bij Bol.com voor EUR 15,95


Grote uitvindingen, Jozua Douglas & Margot Senden, Uitgeverij Clavis ISBN: 9789044816419

Eveneens in de categorie Geschiedenis, het boek Grote Uitvindingen. Briljant! Ik las dit boek aan mijn dochter voor. Ze viel van de ene verbazing in de andere! “Leefden mensen vroeger in grotten?” “Hadden ze vroeger geen wc?” En bij de vraag wat werkt allemaal op stroom ging ze de kamer door op zoek naar stekkers. Een ware openbaring voor mijn 5-jarige kan ik je vertellen. Ik vond het fantastisch om te zien en wat ben ik blij met Wille Wete en dit boek in deze reeks. Het boek begint in de oertijd en legt kinderen de reden uit van de diverse uitvindingen. De belangrijkste uitvindingen worden besproken en hier en daar even aandacht voor de uitvinder zelf. Van elektrische apparaten, naar boekdrukkunst, het wiel, en stoommachines. Het wordt allemaal besproken. In een grappig stripje waarin een kind een uitvinding doet kreeg mijn dochter het idee dat uitvinden niet alleen voor “volwassenen” is. De grote plaat neemt je mee door de tijd, waarvoor ik mijn complimenten wil uiten voor de illustratrice. Dat zou geen makkelijke klus geweest zijn. Ook leuk is de pagina met de 2 huizen erop. Een huis van vroeger en een huis van nu waarop de verschillen gezocht kunnen worden. Leuke, mooie en soms grappige illustraties met begrijpelijke en enthousiaste tekst. Waarom waren deze boeken er niet toen ik een kind was!

Te koop bij Bol.com voor EUR 15,95


Rikki in de tuin van opa, Guido van Genechten, Uitgeverij Clavis ISBN: 9789044816792

Een nieuw boek in de Rikki serie. Deze is vooral leuk in lente- en zomerperiode. Rikki gaat op bezoek bij zijn opa die Rikki van alles leert over zijn groentetuin. Heel leuk voor in de kleutergroep, op één plaat zijn er al 7 verschillende kriebelbeestjes te ontdekken. En de bordjes met daarop de namen van de groente, daar kunnen we ook leuke activiteiten met verzinnen. Het proces van zaden wordt goed beschreven en achterin het boek nog wat handige extra informatie om de kinderen te vertellen. Er valt veel te zien op de platen, ze zijn warm en herkenbaar. Leuk boek voor de klas, bruikbaar voor de lente en zomer.

Te koop bij Bol.com voor EUR 14,95


Anna en haar groentetuintje, Kathleen Amant, Uitgeverij Clavis ISBN: 9789044816174

Anna is terug en dit keer staat ze klaar om zaadjes te planten. Het proces van zaden en oogsten wordt zeer duidelijk besproken. Kathleen Amant heeft altijd van die mooie heldere platen die peuters zo aanspreken. Ik vind dit boek vooral leuk omdat het jonge kinderen duidelijk maakt waar groenten vandaan komen en dat ze dit zelf ook zouden kunnen ondernemen. Sommige peuters denken echt dat wortels bij de supermarkt groeien! En de laatste zin in het boek is echt waar! Dat zegt mijn dochter tenminste: “groente die je zelf hebt gezaaid zijn het allerlekkerst”.

Te koop bij Bol.com voor EUR 12,95