Bobo leerwereld

Als kleuterjuf blijf je altijd je ogen open houden voor leuke leerzame materialen voor de klas. Ik vind het dan leuk om deze nieuwe ontdekkingen met jullie te delen. Dus vandaar dat ik jullie graag iets vertel over mijn nieuwste ontdekking: Bobo Leerwereld!

Bobo, hetzelfde konijn waar ik vroeger ook al het blad van las, is tegenwoordig op televisie. De meeste kinderen kennen dat programma wel. Nu ontdekte ik dat er ook een leeromgeving gemaakt is voor in de klas, Bobo Leerwereld. Het is een vrolijk programma dat je op het digibord kunt gebruiken, maar dat ook op de computers kan draaien. Mijn kleuters vinden het geweldig om ermee aan de slag te gaan, omdat ze Bobo herkennen van de televisie. Ze leren er ondertussen ook nog veel van, omdat er heel veel oefeningen inzitten die aan de tussendoelen werken, en dus perfect aansluiten bij de kleutermethodes. En omdat de thema’s ook aansluiten bij de gebruikelijke kleuterthema’s, kun je Bobo Leerwereld precies aan laten sluiten bij het thema dat je net in de klas behandelt.

Een paar voorbeelden van oefeningen die ik tegenkwam toen ik het programma bekeek:

Kijken en luisteren waarin de kinderen informatie krijgen over het betreffende seizoen of onderwerp in de vorm van foto’s of in verhaalvorm met Bobo.

Zoeken. Hierin zitten, de titel zegt het al, verschillende zoekopdrachten verwerkt. De kinderen moeten kritisch kijken, kleine verschillen of overeenkomsten kunnen zien. Dit is een belangrijk onderdeel voor de latere leesontwikkeling. Bij kleuters begint dit met plaatjes.

In op een rij brengen de kinderen volgorde aan. Ze oefenen onder andere dat ze altijd links moeten beginnen.

In tellen en rekenen zijn er verschillende oefeningen die het getal- en hoeveelheidbegrip oefenen. In het eerste niveau worden de hoeveelheden gekoppeld aan handen met het zelfde aantal vingers.

In welke is het moeten kinderen verbanden leggen. Welke plaatjes horen bij elkaar, of juist welke horen niet bij elkaar.

In letters en klanken zijn er veel oefeningen om de beginnende geletterdheid te stimuleren. Veel audio oefeningen met begin en eindklank en rijmen Super pluspunt is dat de letters fonetisch worden uitgesproken. Het kind rolt over de letters en hoort de klank. Hij heeft dus niet per se letterkennis nodig om de oefening te maken.

In speurneusopdrachten worden de kinderen beloond voor het harde werken met een kleurplaat, een memoryspel, en in een sommige categorieën met nog meer grappige spelletjes.

Eigenlijk is Bobo Leerwereld zo ontwikkeld dat het kind het idee krijgt dat hij leuke spelletjes zit te doen. De stem van Bobo ondersteunt de kinderen bij de opdrachten en geeft ze leuke complimenten aan het eind van een oefening. Als de kinderen een opdracht fout doen, krijgen ze na 3 keer een fout antwoord hulp geboden. Handig! Ze kunnen ervoor kiezen om de opdracht nog eens te doen. De vragen worden dan geshuffeld. Herhaling is altijd goed voor kleuters.
Wat ook handig is, de kinderen kunnen op een bal klikken aan het eind van het spel. Deze bal brengt ze automatisch naar een ander spel dat ze nog niet gedaan hebben. Je kunt overigens heel goed zien welke oefeningen al gedaan zijn. Bobo steekt binnen de categorieën na het voltooien van de oefening zijn duim omhoog om aan te geven dat de oefening is volbracht. Dat werkt stimulerend!

Natuurlijk kun je Bobo leerwereld ook uitstekend op het digi- of kleuterbord gebruiken. Na een oefening met concreet materiaal kun je ter afsluiting naar het platte vlak van het bord. Een voorbeeld. Neem het materiaal tel tot 20 van Rolf. Oefen met de kinderen de sommen en ga daarna naar de Bobo Leerwereld voor een oefening Maak de som op het bord. De kinderen brengen hun kennis van het concrete materiaal direct naar het bord en maken met veel plezier de sommen van deze oefening. Of na een kringspel met concreet materiaal met klanken of woordstukjes zet je de kinderen die de smaak te pakken hebben aan het werk in de leerwereld om dit nog eens extra te oefenen. De kinderen vinden het prachtig!

Bobo Leerwereld heeft nu een speciale aanbieding. Je kunt het 2 maanden gratis proberen. Je kunt daarna besluiten een abonnement te nemen. Je betaalt dan 199,- voor een heel jaar. Dit is voor de scholenversie; waarmee de hele school toegang heeft tot Bobo Leerwereld. Ik zou zeggen probeer het in ieder geval eens voor die twee maanden. Je zult zien dat de kinderen met veel plezier met Bobo Leerwereld aan de slag gaan. En als leerkracht kun je met een gerust hart de kinderen met dit programma laten werken. Kijk op leerwereld.bobo.nl voor meer informatie en word net zo enthousiast als ik!