Lesmateriaal review: Rolf inkijk-puzzels

Ik ontdekte geweldig leuke puzzels bij Rolf. Het zijn inkijkpuzzels met 2 lagen en beide lagen zijn verschillend qua stijl. Op de bovenste laag, die lusvormig is, wordt de hele afbeelding gepuzzeld met de buitenkant van het voertuig en de omgeving. De onderste laag heeft minder stukjes en is ook niet lusvormig: 2 soorten puzzels in één. Het onderwerp van de puzzels is vervoer. Je kijkt aan de buitenkant naar een schip en de onderste laag geeft de binnenkant weer. Verder is er nog een vliegtuig en een trein in deze set. Totaal hebben de puzzels 60 stukjes; onder 25 stukjes, boven 35 stukjes.

 

 

De recensie van deze maand is eigenlijk meer een interview. Ik spreek met Merel Baas, productontwikkelaar bij Rolf. Merel is voornamelijk verantwoordelijk voor de puzzels bij Rolf. Ik ben heel nieuwsgierig hoe zo’n puzzel wordt ontwikkeld, want ik heb echt geen idee. Gelukkig mocht ik op visite komen om Merel te interviewen:

 

Als je een puzzel maakt waar begin je dan mee?

Bij het maken van een puzzel begin je met de vraag: voor welke doelgroep moet de puzzel ontwikkeld worden? Of: welk thema is interessant om een puzzel van te maken? Als je de doelgroep en thema hebt bepaald, ga je verder. Er moet dan eerst een formaat gekozen worden voor je aan de illustratie begint. Ook wordt het aantal puzzelstukje vooraf bepaald en welke taferelen binnen het thema verbeeld worden. Als dit allemaal bekend is dan kan het schetsen beginnen.

Waar krijg je het idee van de puzzel?

Meestal begint het idee voor een puzzel met een thema. Dit thema-idee kan komen van dingen die je zelf op straat ziet, thema’s die veel voorkomen in methodes en het leerjaar of uit het nieuws al dan niet rondom het onderwijs.

Hoe wordt de puzzel vervaardigd?

In het kort ziet dat er als volgt uit: Eerst heb je een houtenplaat die van de illustratie wordt voorzien. Eerder werden al onze puzzels gezeefdrukt (dit is een soort stempelen waarbij elke kleur apart gestempeld/gedrukt wordt). Tegenwoordig worden steeds meer van onze puzzels digitaal geprint. Als tweede stap worden deze platen gelakt, zodat de illustratie beter beschermd is. Ten slotte worden de platen tot puzzels gelaserd en in hun lijst geplaatst. Natuurlijk komt er ook nog het nodige schuurwerk en andere afwerking bij kijken.

Waar besteed je veel aandacht aan bij het maken van een puzzel?

Bij het maken van een puzzel let je er vooral op dat de taferelen op de illustratie kloppen. Want ook een puzzel is leermateriaal voor kinderen. Een afbeelding wordt met fantasie al snel een verhaal: de eekhoorns op de bospuzzel (herfst-winter) zijn druk bezig met het aanleggen van een wintervoorraad om zo niet te vaak de kou in te hoeven, terwijl de egel in de bladeren is weggekropen en een winterslaap houdt.

Hoeveel puzzels maak je voordat deze echt te koop is?

Voordat een puzzel in productie gaat, worden er eerst de nodige proefdrukken gemaakt. Hiervan wordt nog eens kritisch bekeken of dit inderdaad precies is wat we in gedachten hadden. De kleuren kunnen nu ook goed bekeken worden, want het is toch altijd anders dan op het scherm. Vaak worden er dan ook nog kleuren bijgesteld en volgt een tweede drukproef. In veel gevallen worden er ook gebruikerstesten uitgevoerd met de proefdrukken. Er wordt dan gelet op of de illustratie wel aanspreekt bij de doelgroep, maar nog belangrijker, of de moeilijkheidsgraad dan ook aansluit bij deze gewenste doelgroep. Het aantal stukjes zegt namelijk niet altijd genoeg. De vorm en het type illustratie op de puzzel bepalen ook een groot deel van de moeilijkheidsgraad. Alles bij elkaar ben je al snel vijf puzzels verder!

Wat is het moeilijkste van het ontwerpen van een puzzel?

Bij het ontwerpen van een puzzel is er niet één specifiek onderdeel dat het moeilijkst is. Er zijn meerdere aandachtpunten die er samen voor zorgen dat het een goede puzzel wordt. Uiteindelijk heeft elke puzzel wel een aandachtspunt waar het meeste energie ingestoken is, maar dit punt verschilt dus per puzzel. Aandachtspunten zijn bijvoorbeeld het goed vertalen van het idee naar de illustrator, zodat de puzzel de juiste informatie en uitstraling krijgt, die je in gedachten had. Ook moet je zorgen dat de illustratie zo is ingedeeld dat er bij de stukjesverdeling op elk stukje een kenmerk te vinden is, waardoor ze aan elkaar te puzzelen zijn. Ook moet je goed letten op de vorm van de stukjes: deze mogen natuurlijk niet te klein of te scherp zijn. Daarnaast kijk je naar het juiste aantal stukjes zodat de moeilijkheidsgraad aansluit bij het thema en de doelgroep. Als er met al deze punten rekening gehouden is, heb je de grootste valkuilen vermeden.


Merel Baas

 

Wat vinden de collega’s van de puzzels? 3 juffen hebben de afgelopen tijd met de puzzels in hun klas gewerkt. Ik vraag naar hun mening over de inkijkpuzzels:

 

Juf Anneke:
Waarom zijn deze puzzels erg goed en leuk voor de kleuters? De voorstellingen van de puzzels spreken erg tot de verbeelding van de kinderen. Het zijn platen van voertuigen. Dit is al super stoer en ze zien er zo echt uit. De bovenste puzzellaag met grote puzzelstukken is goed te doen. De tweede laag is een onwijs mooie ontdekking voor de kinderen omdat hier de doorsnee van zo’n voertuig uitgebeeld wordt. Deze puzzelstukjes zijn anders van vorm en alleen van het voertuig zelf.

 

Hierdoor wordt de puzzel, die toch best pittig is, een stuk overzichtelijker omdat deze puzzelstukjes anders zijn. Voor mijn kinderen waren deze puzzels favoriet en werden vaak uit de kast gehaald. Vooral voor de jonge kinderen hebben deze puzzels een aantrekkingskracht vanwege de mooie afbeeldingen. Ik heb een kind met een grote zorg die veel moeite heeft met werkjes. Op het moment dat hij ‘vastloopt’ en niet verder kan, pakt hij vaak één van deze puzzels. Hij wordt dan helemaal rustig en kan ze zelf maken. Rustig een paar puzzels achter elkaar of dezelfde een paar keer. Voor hem een stukje veiligheid. Heel bijzonder.

 

De puzzels zijn nu in een andere klas. Ik vind dat dit soort puzzels een grote aanwinst in de klas is. De afbeeldingen (die erg mooi zijn) en de prachtige onderlaag die een doorsnee van het voertuig laten zien maakt de puzzel af. De kinderen leren daarnaast ook nog veel van de platen. Ik weet wel wat ik ga bestellen als we nieuwe puzzels mogen aanschaffen!

 

Juf Lucy:
De eerste keer dat de kinderen de puzzel gingen maken, schrok ik, omdat ik niet had verwacht dat de binnenkant andere vormen had. De kinderen vonden het heel leuk en hadden de puzzels snel door. Ik vind het leuke en uitdagende puzzels, zelfs kinderen die puzzelen niet zo leuk vinden, pakten wel deze puzzels. Ik hoop dat er nog meer nieuwe uitvoeringen van komen.

 

Juf Berni:
Ze zijn geweldig. In eerste instantie leek hij mij erg moeilijk. (Ik ben zelf geen puzzelaar) Maar de kinderen hadden heel snel door hoe het moest. Er ontstaan leuke gesprekken over de trein, wie er in heeft gezeten, waar naar toe, maar ook over de rails, spoorbomen enz. Eigenlijk is de puzzel een lesje over de trein op zich. Het viel mij op dat zelfs vrij jonge kinderen snel doorhadden dat je eerst de binnenkant van de trein maakt, die ook moeilijker is en dan de bovenste laag erop. Ik heb de kinderen wel verteld dat je goed kunt zien welke stukken bij welke puzzel horen en dat het makkelijk is om ze eerst te sorteren. Ik vind hem werkelijk geweldig!