Lesmateriaal review: Luisterspel

Ik ben gek op luister- en hoorspelen. Ontzettend leuk om achter een geluid te komen, ik ben daar thuis ook zo goed in. Een vreemd geklapper in de tuin kan alleen ik identificeren als de tuinstoel die door de wind wordt heen en weer geschud. Wellicht dat ik mijn identificeermanie ook heb overgebracht op mijn eigen kinderen, die regelmatig wakker worden en dan huilend “mama, ik hoor een eng geluid” roepen. Arme schatten. Gelukkig had ik weer eens een leuk idee om ze ervan af te helpen:

Rolf heeft een nieuw luisterspel op de markt. MET CD! Een werkelijke primeur! In het verleden bestonden er natuurlijk ook luisterspellen zoals Luistervink en Luistertaal maar die werken nog met cassettebandjes. Dit spel heeft dus een cd en is zelfcontrolerend.

Hoe werkt het
Luisterspel bestaat uit 4 grote platen met een tafereel erop; het strand, het bos, het orkest of thuis. Het zijn mooie gekleurde platen maar er staan ook telkens 10 zwarte silhouetten op de taferelen. Dit geeft aan dat dit een geluid is wat de kinderen moeten koppelen. Bij de plaat hoort ook een kaart met 10 lege vakjes erop. Op deze kaart worden de kaartjes met de afbeeldingen van de missende geluiden afgelegd natuurlijk in de volgorde van hoe de kinderen het gehoord hebben.

In de klas spelen de kinderen dit spel erg graag. Ze vinden het ook enorm leuk om klassikaal te spelen en zonder hulpplaat. Die plaat maakt het wel beter te doen vooral de jongere kleuters hebben hier veel steun aan. De kinderen moeten vooral erg lachen om het snurkgeluid wat te horen is bij de thuisplaat. Vooral als ze zien dat er op het plaatje geen man maar een vrouw lekker ligt te snurken in bed.

Als alle plaatjes op de strook zijn geplaatst kun je met de controlestrook controleren of de je de kaart goed hebt gedaan. Het is soms lastig te zien, de balletjes hebben allemaal dezelfde kleur en verschillen soms maar heel weinig in maat.

Reacties van een andere juf
Juf Berni zegt:

In eerste instantie leek het mij nogal omslachtig. Je hebt heel veel nodig op tafel. En die tafeltjes zijn al niet zo groot. Een CD speler, grote plaat, kleine plaatjes, kruisjes, verzamelkaart,  controle stroken en de doos moet ook nog ergens staan. Natuurlijk toch gaan gebruiken, en ondanks dat het erg vol is op de tafel is er heel fijn gewerkt met het materiaal. Bij het bos tafereel ging het goed. Bij de volgende kaarten waren er wel meer problemen. De geluiden van de branding, de vlieger waren erg moeilijk. Bij ons in de klas kende helemaal niemand de ijswagen, die bestaat bijna niet meer in onze omgeving.

Een aantal instrumenten waren moeilijk.  De geluiden van thuis gingen weer beter. De grasmaaier en de boormachine werden wel door elkaar gehaald.Het controleren met de strook was ook nog moeilijk. Een aantal kaartjes lag scheef en daardoor leek het niet te kloppen. De kinderen hadden er hulp bij nodig. Het zou makkelijker zijn als er in plaats van verschillende maten cirkels verschillende figuren of kleuren gebruikt waren. Na afloop is het leuk om nog een keer te luisteren als alles goed ligt zodat ze weten wat de geluiden nu echt zijn.

We hebben het spel ook klassikaal gedaan en het was leuk om de discussie te horen: “Nee joh, moeders snurken niet, alleen vaders!” en “Welke boot maakt dat geluid, ze hebben allebei toch een motor!”

Conclusie
Een leuk materiaal, waar kinderen samen maar ook alleen mee kunnen werken. Fijn dat er een “let op” geluidje tussen de verschillende geluiden in zit. Een klein nadeel is de hoeveelheid spullen die nodig is. Met een kaart ben je best snel klaar en tussen de verschillende taferelen in hebben de kinderen (nu nog) veel hulp nodig om verder te kunnen. Wellicht wordt dit minder met een goede instructie en veel herhaling. Fijn dat het een cd is, wellicht een idee om e.e.a. ook als digitaal bestand aan te bieden?