Gastrecensie: Aktie Bingo

Gastrecensie door Chantal Louwers: Aktie Bingo

Dankzij de oproep van Juf Sanne op Twitter mag ik voor het eerst een nieuw materiaal recenseren. Het Aktie Bingo spel van Rolf heb ik uitgeprobeerd in mijn kleutergroep in het speciaal onderwijs.

Omschrijving van het spel
Het spel zit in een degelijke houten doos. Het spel bevat 12 bingokaarten met per kaart 6 afbeeldingen. Er zitten plastic rode kruisjes bij die kinderen op een plaatje dat geweest is, moeten plaatsen. Er zijn meer dan genoeg rode kruisjes. De kruisjes kunnen wel eenvoudig van de kaart afschuiven, maar als kinderen gewoon aan een tafeltje zitten, zal dit niet snel gebeuren. De 12 bingokaarten zijn erg stevig, de afdekplaatjes, zijn van redelijk hard plastic, maar kunnen wel gevouwen worden. Heel soms gebeurt dit ook, niet met opzet, maar meestal van de spanning.

In de praktijk
Een nieuw speciaal spel voor de hele klas, dat zette meteen de aandacht van de leerlingen op scherp. De klas bestaat uit dertien oudste kleuters in het cluster II onderwijs voor kinderen met taal- spraak en/of hoorproblemen. Ze zijn dol op spelletjes doen, maar hebben meestal nog begeleiding nodig omdat er regelmatig misverstanden ontstaan doordat kinderen elkaar niet goed begrijpen of verstaan. Daarom is een spel dat we met de hele klas kunnen doen gezellig en handig! Het is goed voor het groepsgevoel en van een beetje competitie zijn de meeste leerlingen niet vies.

We hebben de tafeltjes in carrévorm gezet (wat op onze school heel vaak gebeurd) zodat alle kinderen de juf en de plaatjes goed kunnen zien.

Voor onze groep die uit 13 leerlingen bestaat, zijn 12 bingokaarten de afgelopen weken steeds genoeg gebleken. Vaak is er wel een leerling naar logopedie of afwezig om een of andere reden. Je zou het spel ook in duo’s kunnen spelen of kaarten bij kunnen maken (kopiëren en lamineren).

Toen de kinderen eenmaal doorhadden hoe het spelletje werkte, werden ze alsmaar enthousiaster. Heb heel wat kinderen op zien springen en met hun armen zien wapperen van enthousiasme.

Als een kind zijn of haar kaart vol heeft, roept het Bingo! Maar of iemand nou als eerste of als tiende Bingo had, dat maakte niet uit. De kinderen bleven enthousiast en hadden het gevoel gewonnen te hebben als de kaart vol was. Soms was er niet genoeg tijd om door te gaan totdat iedereen zijn kaart vol had. Dan stopten we nadat we een nummer 1, een nummer 2 en een nummer 3 hadden. Dan zagen we veel beteuterde gezichtjes na afloop.

De plaatjes bevatten bekende plaatjes van bijvoorbeeld dieren, kledingstukken en vervoersmiddelen. In mijn groep heb ik ze ook kunnen gebruiken om nieuwe woorden aan te bieden. Bij een bepaald plaatje kan een kind namelijk zeggen dat het een ‘bal’ is, maar omdat er meerdere plaatjes van ballen in het spel zitten, moeten ze specifieker omschrijven (bijvoorbeeld strandbal of tennisbal). Het spel bevat bijvoorbeeld ook 2 tafels, waarvan er een rechthoekig en een ovaal is.

Het “trekken” van de bingokaarten kan op verschillende manieren: je zou de kaartjes gewoon kunnen laten zien of kunnen laten zien en daarbij het plaatje benoemen. Het kaartje laten zien en een kind het plaatje laten benoemen is ook een optie. Ik ben het al snel wat moeilijker gaan maken, door een omschrijving te geven van de afbeelding. Dit omschrijven kun je ook oefenen met de kinderen. In mijn eigen kleutergroep heb ik dat nog niet gedaan, maar wel in de groep 3 waar ik wel eens inval op onze school. Een kind mocht naar voren komen en het plaatje aan de rest van de klas omschrijven. Voor sommige kinderen was dit net zo leuk als meedoen aan het bingospel!

Conclusie
Aktie Bingo is een leuk leerzaam spel dat prima met (een groot deel van) de klas gespeeld kan worden. In de praktijk in het speciaal onderwijs (cluster II) heb ik gezien dat het spel niet alleen goed is voor het groepsgevoel maar op verschillende manieren bijdraagt aan de taalontwikkeling van kleuters. Ze breiden hun woordenschat uit en leren zelf om zonder het woord te noemen een plaatje te omschrijven. Aandacht en concentratie zijn tijdens dit spel optimaal!