Lesmateriaal review: i-blocks

Wat heb ik deze maand ontdekt wat interessant kan zijn voor bij ons in de klas, vraag je je af? Een heel bijzonder product kan ik wel zeggen. Een product waarmee de kinderen in je klas zelfstandig aan het werk kunnen, een product waarvan ze feedback krijgen en een product waarvan ze heel, heel veel kunnen leren. Ben je al nieuwsgierig? Ik zal je nog meer vertellen, dit product is geschikt voor groep 1, 2 en zelfs voor groep 3. De RT kan in z’n handen wrijven, want ook voor hun is dit een uitermate geschikt product.

Ik zal je niet langer in spanning houden! Het gaat over i-blocks van Biggle Toys. De i-blocks is een nieuw en zeer innovatief product dat taal tastbaar en interactief maakt. Het vergroot het fonemisch én fonologisch bewustzijn van kinderen. Helder uitgesproken opdrachten en directe terugkoppeling door middel van stem, licht en geluid aan kinderen zorgen ervoor dat kinderen zelfstandig met de i-blocks kunnen werken. De geluidskwaliteit van de auditieve terugkoppeling is buitengewoon goed dankzij een ingebouwde luidspreker van zeer hoge kwaliteit.

Onderstaande video van Biggle Toys geeft een goede indruk wat de mogelijkheden zijn:
httpv://www.youtube.com/watch?v=ICxflTtZGf0

Recentelijk is er ook een boekje met rekenkundige opdrachten uitgekomen. Hiermee worden verschillende begrippen aangeleerd en gecontroleerd. Voornamelijk hoeveelheidbegrip en cijferkennis van 1 t/m 6, maar ook vormen, kleuren en maten worden behandeld. Door een boekje met cijfers toe te voegen hebben ze het product breder gemaakt en is het apparaat inzetbaar voor bijna de hele groep.

De i-blocks maken gebruik van een basisstation. Het basisstation heeft 4 knoppen waarmee je het apparaat harder of zachter kan zetten, de opdracht kan pauzeren of de opdracht kan herhalen. Overigens zijn al deze knoppen ook de ‘aan-knop’. Lekker makkelijk. Verder zie je op de houder nog acht lege vakjes. Dit zijn de vakjes waar de i-blocks in moeten. Ook heeft het basisstation een hoofdtelefoonaansluiting, een adapteraansluiting en een mini usb aansluiting.

Er bestaan 2 doosjes met i-blocks: i-blocks met letters en i-blocks met cijfers, vingers, kleuren, vormen en maten. Er bestaan 3 boekjes voor de letter-i-blocks. Daan en Roos, Daan en Roos op vakantie en Daan en Roos op de boerderij. In alle boeken zijn soortgelijke opdrachten te vinden waarvan je hieronder een opsomming vindt:

 • het naleggen van zelfgekozen woorden;
 • het zoeken van een gesproken woord en deze naleggen;
 • het leggen van een woord wat omcirkeld is op de tekening zonder visuele ondersteuning;
 • het zoeken van de letter n.a.v. een opgegeven beginklank;
 • het naleggen van een woord n.a.v. een opgegeven beginklank;
 • het zoeken van een rijmwoord en deze op auditief geheugen neerleggen;
 • het naleggen van een beginletter;
 • zelf woorden samenstellen met een aantal i-blocks;
 • woorden leggen op auditief geheugen;
 • woorden leggen op auditief geheugen op basis van een geluid van een dier;
 • een zin afmaken door een woord toe te voegen waarvan een plaatje staat afgebeeld.

De oefeningen in de verschillende boeken zijn veelal hetzelfde en er zit veel herhaling in het boek met betrekking tot de woorden. Op deze manier zouden de kinderen aan het eind van het boek door de veelvuldige herhaling de woorden moeten kunnen leggen. In één werktijd krijgen de kinderen 3, 4 of 5 bladzijdes af. In totaal zijn er 12 bladzijdes per boek, de prijs van de boekjes varieert tussen de 59 en 69 euro.

De instructies zijn helder en het kind krijgt auditieve feedback maar ook de lampjes vertellen de kinderen hoe ze het doen. Blauw betekent: je bent goed op weg. Groen betekent: goed gedaan. Rood betekent dat er iets niet goed is, de letter kan verkeerd in de houder zitten of het is de verkeerde letter. De kinderen krijgen dankzij de vriendelijke stem een complimentje of soms zelfs applaus. Ook zijn er geluiden in het boek verwerkt, zo hoor je bijvoorbeeld een kip waarna je het woord kip moet leggen. Dit maakt het boek levendig en leuk. Er zijn 8 i-blocks met daarop steeds 6 letters. Sommige letters zijn vaker afgebeeld op i-blocks, erg vernuftig gedaan door de makers. Het moet een hele puzzel geweest zijn op de letters zo op de i-blocks te plaatsen zodat je wel de woorden kunt maken.

Je legt alle blokken in de houder bij het begin van elke bladzijde en het apparaat geeft aan welke blokken je wel of niet nodig hebt. De letters worden fonetisch uitgesproken. Het kind kan zo de klanken horen en daarbij de koppeling naar de letters maken. Er zitten veel opdrachten in waarbij de kinderen woorden moeten naleggen maar eveneens veel oefeningen waarbij de kinderen zelf de woorden moeten vormen. Daardoor is enige letterkennis wel noodzakelijk bij deze boekjes. Er zitten nog te weinig opdrachten in de boekjes voor de wat jongere kleuters.

Maar gelukkig is er sinds kort ook een boekje uit waarin voornamelijk telopdrachten aan bod komen. Wederom een opsomming van de opdrachten:

 • hoeveelheden of getalherkenning t/m 6;
 • ontbrekende cijfer in getalrij plaatsen;
 • constantie van een hoeveelheid herhalen in verschillende structuren;
 • het naleggen en afmaken van een vormenreeks;
 • opdrachten met meer en minder;
 • maatvergelijking.

Het rekenboekje is leuk en de opdrachten gevarieerd. De meeste bladzijdes vereisen wel enige cijferkennis. Helaas wordt er minder gebruik gemaakt van de i-block met de vingers. Want kinderen die cijferkennis tot 6 hebben vinden de opdracht meestal te makkelijk, en voor de kinderen die nog geen cijferkennis hebben maar wel hoeveelheidsbegrip, zijn de opdrachten waarbij alleen het cijfer gevraagd wordt nog best moeilijk. Ze gebruiken dan de i-blocks als een controlemiddel; ze leggen de i-block net zolang in de houder tot het antwoord goed is.

Hieronder nog een video van Biggle Toys met ervaringen ‘uit het veld’:

Ik denk zelf dat als je een verandering aanbrengt in de volgorde van het boekje dat het logischer wordt. Als je begint met bladzijde 9 waarbij er steeds een constantie van een cijfer gevraagd wordt, is dat een betere oefening dan het doelloos neerleggen van de dobbelsteen totdat je eindelijk het juiste cijfer hoort.

Wat ontzettend belangrijk is, is dat de kleuter een goede luister- en werkhouding heeft. In feite zijn de i-blocks een juf die constant instructies geeft. Het kind moet een dusdanige luisterhouding hebben dat hij deze concentratie kan opbrengen om constant naar de i-blocks te luisteren. In een klassensituatie kwam al gauw naar voren dat de i-blocks het meest geschikt zijn voor groep 2 kinderen. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen waarbij een ijverig groep 1 kind ook in aanmerking komt om met de i-blocks te werken. Ook heb ik de i-blocks door groep 3 kinderen laten testen die auditief zwak waren, daarbij waren de i-blocks ook een hit. De i-blocks wekken bij de meeste kinderen al direct nieuwsgierigheid. En terecht, de i-blocks zijn leuk en leerzaam.

Conclusie

De i-blocks zijn absoluut een aanvulling in je klas maar ook een RT’er mag ontzettend blij zijn met dit apparaat in zijn werkkamer. De RT’er is ervan verzekerd dat een auditief zwak kind geregeld individueel kan oefenen in de klas. In een volle klas met kinderen schiet extra oefenen met een kind er helaas nog weleens bij in. Begrijpelijk, want de juf heeft het druk. Werken met de i-blocks is een goed en verantwoord alternatief.

Wat mij ook opgevallen is terwijl ik de kinderen met de i-blocks liet werken, is dat ze enorm veel van elkaar kunnen opsteken. Ze ondersteunen, helpen en complimenteren elkaar.

Ik kan ontzettend veel over de i-blocks vertellen, want ik ben enthousiast over het product. Maar ik heb een paar andere collega’s ook met de i-blocks laten werken en dit waren de reacties:

Reactie van een collega uit groep 1/2:

“Het werkt echt perfect en het is prachtig om te zien hoe ze samenwerken. Ik had in duovorm de opdracht gegeven dat ze om de beurt een woordje moesten maken en niet mochten voorzeggen of helpen bij de letters, maar het wel mochten zeggen als het blok verkeerd om lag (met streep niet aan de onderzijde). Het bakje, dat ik had ingezet voor de blokjes die niet gebruikt worden, is een aanrader, want anders gaan de leerlingen die blokken er toch bij pakken.

Als kinderen instructiegevoelig zijn werkt het prima. Kunnen ze de korte en zeer duidelijke opdrachten/aanwijzingen niet volgen, dan is het lastiger om met de i-blocks zelfstandig te werken.”

Reactie van een collega uit groep 3:

“Ik heb een zeer taalzwak kind in de klas. Hij heeft het helemaal zelfstandig met de koptelefoon gedaan tot de derde bladzijde. Hij was zeer gemotiveerd, zelfstandig en geconcentreerd bezig. Ik zag ook dat hij de letterklanken herhaalde in zijn hoofd door de mondbewegingen. Ik ben onder de indruk van dit product!”

Een compleet i-blocks pakket is te koop via de website van Biggle Toys voor € 350,- .