Lesmateriaal review: Onze Wereld

Toen het product Onze Wereld uitkwam en ik het product eens goed bekeek, had ik wel een beetje mijn twijfels. Is zo’n product wel relevant voor zo’n jonge doelgroep? Snappen ze wel wat de bedoeling is en waar ze mee bezig zijn? En is dit niet veel te moeilijk? Met deze twijfels nam ik de kist mee de klas in. Lees hier mijn bevindingen van Onze Wereld.

De handleiding adviseert om alvorens het spel te spelen of te introduceren, het eerst eens te hebben over het milieu. Wat weten ze er al van? Activeer de voorkennis. We bespraken de kaartjes en eventuele onduidelijkheden konden op deze manier worden opgelost. Toen gingen we aan de slag …

Ik koos voor een groep van 4 oudste kleuters. Het was werkelijk ongelooflijk hoe snel ze van start gingen en precies wisten wat de bedoeling was. Dit had ik echt niet verwacht. De ouders van deze kinderen scheiden thuis het afval en het was duidelijk dat de kinderen dat niet was ontgaan.

Hoe werkt het
De kist bevat 80 kaartjes met diverse afbeeldingen van afval op de kaartjes. Op een tussenschot staat het recyclingsymbool in vier kleuren met daarnaast de categorie plastic, papier, kleding, glas, grofvuil en GFT. Dit tussenschot wordt in de kist geplaatst zodat deze dient als sorteerkist. Verder bevat de kist 4 controlekaarten waarin alle afbeeldingen van het afval per categorie op vermeld staan.

De kinderen maken van de kaartjes 1 grote stapel en pakken om de beurt een kaartje af van de stapel. Vervolgens kijken ze wat er op het kaartje staat en in welke categorie dat plaatje hoort. Het kind stopt het kaartje in de gleuf en dan is de volgende aan de beurt. Als je met 4 kinderen speelt mag elk kind 20 kaartjes afleggen. In de handleiding wordt geadviseerd de kaartjes te verdelen maar het maken van de grote stapel kost minder tijd. Die tijd heb je echt wel nodig voor Onze Wereld. Het leukste is natuurlijk de discussies die ontstaan waarom iets in die categorie thuis hoort. Wat het ene kind heeft thuis een plastieken eierdoos en de ander een kartonnen. En waar hoort het dan?

Als alle kaartjes zijn gesorteerd begint de controle. Elk kind krijgt van mij een controlekaart, zij mogen dan deze categorie controleren. Het leukste is om dat in de groep te doen. De kinderen kunnen dan zien wat er goed is en wat fout en dan beginnen de discussies opnieuw. “zie je nou, hij hoort toch bij het plastic!”

Er zit in de kist een plaat van een grijze aarde in 4 stukken die je in elkaar moet puzzelen. Na controle van alle afgelegde kaartjes krijgen de kinderen per 5 goede kaartjes een stuk van één van de 16 gekleurde aardestukken. De gekleurde stukken worden op de grijze aarde gelegd. Hoe meer kleur de aarde heeft, hoe beter de kinderen zijn in het sorteren van het afval!

De kist werd ook uitgeleend aan de juf van mijn dochter. Natuurlijk was ik ook zeer benieuwd wat zij ervan vond. Juf Berni Schultz zegt:

Ik vond het heel verrassend dat de kinderen al zo veel weten over afval scheiden. Een aantal kinderen wist dat er verschillende bakken zijn en dat GFT, kleding en papier hergebruikt wordt. Heel leuk was het om kinderen die er wat meer van wisten dat uit te horen leggen aan andere kinderen. Het spel heb ik in de kring uitgelegd en in de kring gespeeld.
De kinderen waren vooral heel enthousiast over de grote onderplaat met tekening van de wereld. Toen daar later de gekleurde stukken overheen gingen waren ze helemaal enthousiast! Het had iets magisch voor ze.
Op de tafel is die onderplaat wel heel erg groot, zodat je goed moet bedenken waar je kinderen met ‘Onze Wereld’ moet laten werken.
Op zich kunnen ze er na uitleg redelijk zelfstandig mee aan de gang. De eerste keer mochten ze de controlekaarten erbij gebruiken. Later hebben ze het ook zonder gedaan zodat ze echt zelf na moesten denken.
De discussies die dan ontstaan zijn wel grappig. De één vindt dat iets bij groenten hoort en een ander juist niet. Vooral vlees en “vissenbotten” zijn moeilijk. Ook of een fles plastic of glas is heel lastig. Maar het geeft niet dat sommige dingen fout zijn. Tijdens de controle zien ze wat het goede vakje was en begrijpen meestal ook waarom het fout was.
De vakjes waar de kaarten met de gleuven op moeten zou maar op één manier moeten passen. Dit gaf hier en daar wat problemen. Verder is het heel leuk materiaal wat de kinderen met heel veel plezier zijn gaan spelen.

Conclusie
Het doel van onze wereld is een stukje bewustwording. Het is niet belangrijk dat alle plaatjes goed gesorteerd worden, het is knap van de kinderen als het ze lukt. De boodschap van het spel wordt het beste verwoord in de handleiding:
“ De boodschap van dit spel is, dat mensen zorgvuldig moeten omgaan met wat ze gebruiken en hoe ze moeten omgaan met het materiaal dat ze niet meer gebruiken. Hier slim mee omgaan maakt dat het materiaal recycleert kan worden en dat is goed voor de aarde en dus ook goed voor de mensen.”

Wat een goede aanvulling op de kist zou zijn geweest vinden zowel Juf Berni als ik dat de controlekaarten groter waren zodat de kinderen bij controle de kaartjes hierop kunnen afleggen.

De conclusie van Juf Berni is:
Ik dacht in eerste instantie dat het spel te ver van de kinderwereld af zou staan, maar dat viel heel erg mee. Het is leuk om met kinderen samen te spelen en ze bewuster te laten worden van alles wat je weggooit. Het spel is aantrekkelijk voor de kinderen. Ik zou het zeker aanraden, ook voor groep 3 en 4. Ik denk dat het heel belangrijk is dat kinderen leren dat afval scheiden nuttig is. En de gesprekken die volgen over afval en milieu zijn erg leuk om te volgen.

Mijn conclusie: ‘Onze wereld’ heeft mij verrast. Ik was zeer sceptisch over dit materiaal maar toen ik zag met hoeveel plezier de kinderen aan de slag gaan en welke mooie discussies er ontstaan, begon ik er anders tegenaan te kijken. En waarom niet al vroeg beginnen met dit onderwerp? De kinderen zijn de toekomst. Een stukje bewustwording op vroege leeftijd kan dus absoluut geen kwaad. Bovendien is dit spel uitermate geschikt voor de hogere groepen. Binnen het kerndoel “oriëntatie op jezelf en de wereld” past dit spel uitstekend:

  1. De kinderen denken na en praten met elkaar over de grondstoffen en fabricage van producten;
  2. Ze onderzoeken van welke materialen producten zijn gemaakt en denken na over de gereedschappen die daarbij zijn gebruikt;
  3. Ze kunnen de materialen onderbrengen in categorieën;
  4. Ze vergelijken verschillende materialen op hun vorm, kleur, materiaal en bruikbaarheid.

Alsjeblieft. Onze Wereld is niet alleen volgens juf Sanne een leuk en leerzaam spel. Het filmpje wat op Rolf.nl staat bij onze wereld doet het product geen goed recht. Dus neem maar van mij aan, Onze Wereld is een goed product waarbij kinderen leren dat ook zij kunnen helpen om de wereld mooier te maken. Idealisme, daar hou ik van!