Kinderboekenweek 2011: boekrecensies thema superhelden

Het thema van de kinderboekenweek 2011 is Superhelden. Ik vond het een leuk maar ook lastig thema. Hoe zorg je dat je niet te veel vervalt in de Superman, Batman en The Incredibles, zeer commercieel allemaal! Het echte thema is natuurlijk moed, en gelukkig zijn er genoeg boeken die dit naar voren brengen. Hier een aantal suggesties:

Superalbert
Thierry Robberecht & Philippe Goossens, Uitgeverij Clavis, ISBN: 9789044840981

Het boek  gaat over Albert, een jongetje dat op een satelliet woont. Elke dag gaat hij op missie, en daar heeft hij het als superheld maar druk mee. Fantasiemonsters gevangen nemen, sterren poetsen, kinderen op aarde geruststellen en dan ook nog zorgen dat je op tijd op de ruimteschool komt! Super-Albert is een leuk boek, vol fantasie en grappige details in de prenten die overigens aandoenlijk overkomen. Zeer geschikt voor tijdens de kinderboekenweek omdat Super-Albert dan wel moedig is, maar zelf ook nog bang is af en toe. Zo moet zijn vader ook onder het bed kijken om te kijken of daar geen monsters zijn. Dit zal herkenbaar zijn voor veel kinderen. In de periode van 1 september tot 1 december kost dit boek maar €7,95 i.p.v. €14,95 bij Bol.com .

Superbeesje is al onderweg
Guido van Genechten, Uitgeverij Clavis, ISBN: 9789044815986

Leuk boek voor de wat jongere kleuter of oudere peuter. Superbeesje redt dieren in nood. Niets is hem te veel , een slang in de knoop, een walvis op het droge, een olifant in de modder. Superbeesje redt ze allemaal. Op de laatste bladzijde zie je het superbeesje in zijn bed liggen. Zijn cape en masker hangen aan de waslijn. Leuk verzonnen, mooie tekeningen , weinig tekst.

Temmer Tom
Tjibbe Veldkamp en Philip Hopman, Uitgeverij Lemniscaat: ISBN: 9789047702412

Tom is een avontuurlijke jongen, zijn vader is enorm bang voor dieren en komt daarom het huis niet uit. Daarom kan zijn vader nooit naar Tom zijn voorstellingen komen kijken. Tom verzint een slim plan om zijn vader ongemerkt met dieren te laten kennis maken. Uiteindelijk heeft Tom het voor elkaar en komt zijn vader naar elke show van Tom en zijn duizend dieren circus. Waanzinnig leuk boek met mooie illustraties waar veel op te zien valt. Uitermate geschikt voor de tijdens de kinderboekenweek.

Jasper vliegt in een helikopter
Jörg Hartmann – Andreas Dierben, Uitgeverij de Vier Windstreken, ISBN: 9789051161700

Een stoer boek over Jasper die een wandeling maakt met zijn ouders in de Bergen. Tijdens deze wandeling valt zijn vader en hij moet naar het ziekenhuis worden afgevoerd. Maar dat gebeurt wel op een hele bijzondere manier. Jasper mag met zijn vader mee in een helikopter! Leuk boek voor stoere jongens en meiden.

Klein-Mannetje helpt een vriend
Max Velthuijs, Uitgeverij de Vier Windstreken, ISBN: 9789055791736

Klein-mannetje vindt een fles met een briefje erin. Op het briefje staat HELP! Maar wie heeft er hulp nodig? Iedereen biedt uiteindelijk hulp en zo redden de dieren in het boek hun vriend.  De moraal: ook al is het moeilijk een vriend
laat je niet in de steek. Zeer herkenbare personage komen voor in dit boek en het thema maakt het boek zeer geschikt voor de kinderboekenweek 2011.