Lesmateriaal review: Kinderboeken muziekwinkel

Zoals jullie weten houd ik jullie graag op de hoogte van interessante zaken m.b.t. materiaal, ideeën en suggesties op het gebied van onderwijs. Ik heb nu toch een goede tip voor je!

Ik heb een site ontdekt die lesbrieven en korte liedjes schrijft die betrekking hebben op een kinderboek. Laatst wilde ik werken in mijn klas rond het boek Mannetje Jas. Dus wat doe je dan als juf, je formuleert je doelen en gaat op zoek naar bruikbare materialen. Ik stuitte op een site met de titel kinderboekenmuziek.nl en dat beloofde wat!

De site heeft een alfabetische lijst met een zeer gevarieerd en gevuld aanbod voor zowel peuters als kleuters. Toen ik de site ontdekte waren net de Nationale Voorleesdagen bezig en kon je op de website een liedje luisteren over het boek “Fiet wil rennen”. Ik klikte op het liedje en ik vond het super! De tekst was eenvoudig, evenals de melodie maar juist die eenvoud is wat je zoekt voor kleuters. De volgende dag probeerde ik het liedje uit met de kinderen en die waren direct enthousiast. In de middag hoorde ik uit diverse hoeken het lied van Fiet nog eens, en nog eens….

Ik ging eens verder neuzen op de site en kwam toen op het materiaal wat ik zocht. Een lesbrief en wel 2 liedjes over het boek “Mannetje Jas”. Een klein nadeeltje is dat je het niet van tevoren kan beluisteren als je de lessen los bestelt. Je bestelt dus op goed geluk, maar ik heb gelezen dat als je een abonnement neemt dat je dan de lessen direct kan downloaden en dan kan je ook alle lessen binnen het abonnement downloaden. Zo bestelde ook ik op goed geluk maar het viel absoluut niet tegen! Zodra je jouw bestelling hebt gedaan, krijg je een email met een nummer erin. Dit vul je in bij de downloadpagina. Let wel op dat je in de goede balk je gegevens invoert. Jouw bestelling staat dan direct klaar. Een eerste les kost 8 euro maar alle lessen daarna kosten 2 euro per stuk.  Dus voor twee lessen betaal je dus 10 euro , voor 3 lessen 12 euro enzovoorts. Ik heb daarom goed nagedacht en gelijk lessen besteld die de komende tijd handig zijn om mee te werken. De lesbrieven zijn leuk en uitgebreid met diverse suggesties.

Toen het project rond Mannetje Jas losbarstte in onze klas en ik begon met het lezen van het boek en het daarna uitwerken van het boek, merkte ik dat dankzij de lesbrief en de liedjes ik steeds meer geïnspireerd raakte en leuke andere creatieve ideeën had rond het boek. Ik werk graag rond een boek, het breekt even van de gewone standaard projecten of methodes en je werkt er hooguit een week of twee mee. Precies goed voor even tussendoor.

Toen ik mijn collega de site van kinderboekenmuziek.nl liet zien werd zij helemaal wild. Ook al wil je een project / boek niet helemaal uitwerken zoals ik heb gedaan bij Mannetje Jas. Zij heeft de afgelopen periode gewerkt rond het thema Carnaval, en juist boeken gepakt die met dit thema te maken hebben. Zo is de les n.a.v. het boek Anna viert Carnaval zeer geschikt om je thema mee te beginnen. De lesbrief van Anna is gevuld met leuke suggesties en de cd van kinderboekenmuziek.nl biedt daarbij nog meer mogelijkheden. Zo wordt er in deze lesbrief een expressieve activiteit besproken. Er worden op diverse muziekjes verschillende karakters uitgebeeld.

Sowieso zijn alle lesbrieven goed gevuld met suggesties. Ze refereren vaak naar een cd en daarom is het wel handig om deze cd aan te schaffen. Maar in feite kan je een heel jaar werken met de suggesties en muziek van kinderboekenmuziek.nl dus in mijn ogen is het absoluut de moeite waard om hier in te investeren! Ook als je werkt met een methode zoals Piramide of Schatkist dan vind je hier genoeg boeken en suggesties die je kunnen ondersteunen bij de diverse thema’s.

De liedjes zijn kort maar aanstekelijk, makkelijk aan te leren en bovenal telkens weer een succes bij de kinderen. De site helpt je op weg door alvast een selectie te maken voor een thema wat in het verschiet ligt. Dus nu staat er een lijst op de voorpagina met lenteboeken en kikker i.v.m. de kikkertiendaagse. Dat vind ik ook zo vreselijk goed van deze site. Met het oog op diverse boekpromo activiteiten zoals de kikkertiendaagse, de kinderboekenweek of de nationale voorleesdagen komen er altijd nieuwe liedjes en lesbrieven beschikbaar. De service in het geval van problemen is goed. Via de mail krijg je hulp bij moeilijkheden of onduidelijkheden.

Ik denk een goede tip voor je te hebben ontdekt, www.kinderboekenmuziek.nl is een mooie uitbreiding op je muziekonderwijs. Met veel variatie in titels en goede ondersteunende lesbrieven echt waardevol te noemen.