Lesmateriaal review: Top vorm

Top vorm is een nieuwe uitgave van de firma Rolf. Het vervangt het oude Vormo en dat was wel nodig. Het beertje was wel wat gedateerd. Top vorm is er voor de jongste van de kleutergroep of de oudste van de peuters. De recensie van deze maand gaat dus over Top vorm.

Top vorm bestaat uit:

 • 18 dubbelzijdig bedrukte kunststof kaarten = 36 oefeningen met diverse opdrachten;
 • 144 kunststof vormen in 4 kleuren. De vormen bestaan uit cirkels, vierkanten, of helften daarvan en stokjes;
 • handleiding.

Vormo, de voorganger van Top vorm, is oorspronkelijk door Friedrich Wilhelm August Fröbel in de 19e eeuw ontwikkeld. Dit  materiaal had tot doel de kindertekening te vervangen. Aangezien het kind niet in staat is een lijn geheel recht of een cirkel geheel rond te tekenen, ontwikkelde Fröbel hiervoor de ringen en stokjes. Tegenwoordig wordt het tekenen gezien als expressiemogelijkheid en niet als oefening in het trekken van lijnen of reproduceren van vormen. Daarom wordt Vormo / Top vorm nu gebruikt als materiaal voor de ontwikkeling van de fijne motoriek, vormwaarneming en het structureren en synthetiseren van figuren.

Het materiaal

De opdrachtkaarten van Top vorm hebben meerdere opdrachten:

 1. Opdrachtkaarten met gezichtjes
  De kinderen leggen de vormen op de kaart en maken zo de gezichten na.
 2. Opdrachtkaarten met stippellijntjes
  In de figuren zitten een aantal vormen verborgen. Een stippellijntje zet je op weg om te ontdekken welke vorm je moet zoeken. Deze worden vervolgens op de opdrachtkaarten gelegd.
 3. Opdrachtkaarten met witruimte in de kleuren.
  In deze figuren werden de te zoeken vormen open gelaten. Als je de juiste vorm op de witruimte legt wordt de figuur helemaal ingekleurd.
 4. Opdrachtkaarten met een middellijn en een vorm in stippellijnen.
  De kaarten worden in spiegelbeeld nagemaakt.
 5. Opdrachtkaarten met een cirkel links onderaan.
  Leg op de opdrachtkaart telkens een cirkel rond de figuren zodat je hetzelfde beeld krijgt zoals in de cirkel is afgebeeld.

In de contourversie van deze opdrachten leggen de kinderen telkens een vierkant rond de kip die in dezelfde richting kijkt, rond hetzelfde driehoekje, rond het lachende gezichtje.

Het is een materiaal gericht op de jongere kinderen in de groep maar de opdrachtkaarten bieden zeker ook mogelijkheden voor de oudere kleuters. Je kan het materiaal ook nemen om reeksen te maken met de oudere kinderen.

In de praktijk

De kinderen vinden het heel leuk om met dit materiaal te werken. De voorbeeldkaarten zijn vrolijk en  het daagt de kinderen direct uit. Ze kunnen bijna zonder instructie aan de slag. In mijn klas werken de kinderen op een mat en werken ze de kaarten individueel af. Ze zijn zo gemotiveerd dat of de mat zo goed als vol ligt aan het einde van de speelwerktijd. Je kan ook twee kinderen tegelijkertijd met het materiaal laten werken. Eén kind maakt een voorbeeld en het andere kind maakt het na.

Het materiaal is van buigbaar plastic, duurzaam , Rolfkwaliteit. De kist is weer voorzien van de inmiddels bekende sticker zodat de kist in de kast makkelijk te herkennen is. Dit materiaal is eigenlijk al prima te gebruiken in de peuterspeelzaal. De startadviesleeftijd is dan ook 3 jaar.  In de speelzaal kan je de kist gerust op tafel zetten en meerdere kinderen tegelijkertijd laten werken. Misschien is het in dat geval wel raadzaam om meer figuren te bestellen. Er is een aanvulset beschikbaar.

Conclusie

Top vorm heeft een metamorfose ondergaan maar is qua inhoud ook verbeterd. De opdrachtkaarten zijn divers en uitdagend. Bovendien eindigen de mogelijkheden niet bij de voorbeeldkaarten, er zijn nog eindeloze toepassingen mogelijk met het materiaal. De vormen zijn in diverse maten aanwezig, het schattend vermogen wordt op die manier goed ontwikkeld bij de kinderen.

Ik vind het een prettig feit dat is dat het materiaal zowel voor peuters en kleuters geschikt is. Aangezien een groot deel van een heterogene  kleuterklas uit jonge kleuters bestaat was dit materiaal voor mij en voor de kinderen een waardevolle aanvulling. Wellicht valt dit nieuwe materiaal ook te bewonderen bij de stand van Rolf op de NOT. Je komt toch vast ook even langs?