Lesmateriaal review: Tel tot 10

Rolf is de laatste jaren bezig met een vernieuwing. Er komen nieuwe producten uit en verouderde producten worden in een nieuw jasje gestoken. Eén van de meest bekende rekenmaterialen van Rolf is toch wel Telwel en deze keer was Telwel aan de beurt om vernieuwd te worden. Het is het materiaal Tel tot 10 geworden. De eerste recensie van het schooljaar gaat over Tel tot 10.

Wat direct opvalt is dat de kist een stuk kleiner is dan zijn voorganger. Er zitten standaard 4 spelborden in die grijs bedrukt zijn en waarop wordt verklapt welk materiaal er op de vakjes moeten komen. Het materiaal is gedeeltelijk hetzelfde als Telwel. Er zitten eveneens dopjes, pionnen, vingerkaarten en blokken in de doos. Nieuw zijn de dobbelsteenkaarten en de eenden. Hoewel deze wel aanwezig waren bij het soortgelijke telstart. Het lijkt er op telwel en telstart zijn samengevoegd tot één materiaal.

Aan de slag

Als je met een kind begint te werken dan pak je als eerste de vierkante kaartjes met dieren erop. Dit is namelijk het enige maatje wat past in het eerste vakje. Het is de bedoeling dat je als leerkracht de kaartjes in de juiste volgorde legt van aantal dus van 1 t/m 10. Het kaartje heeft een ongestructureerd aantal en ze leggen dit linksboven op het spelbord. Ze gaan door met het vingerkaartje die ze direct daarnaast leggen. Daarna een blokkenstapel, de dobbelsteenkaartjes, de hoeveelheid op een lijn, zowel abstract als concreet, de eendjes in een vijfstructuur, de dopjes in het kwadraatbeeld en afsluitend komt het cijfer er aan te pas.

Ze werken de kaart van links naar rechts af, een goede structuur en tevens een goede voorbereiding op het vervolg in groep 3. Daar wordt er volop op gehamerd om steeds links te beginnen. Natuurlijk kun je dit bij de kleuters al aanleren en daarom is het extra fijn dat de ontwikkelingsmaterialen daar nu ook rekening mee houden. Een groot verschil met Telwel waar over het algemeen steeds begonnen werd met het cijfer. Maar daarna mocht het kind het zelf uitzoeken waar hij / zij mee doorging.

Ik vind het een groot voordeel dat er veel meer structuur wordt aangeboden bij Tel tot 10. Het werken van links naar rechts en boven naar onder werkt ook rustig voor kinderen. Bovendien is er goed nagedacht over de verschillende structuren waarin een getalhoeveelheid kan worden aangeboden. Een hoeveelheid wordt steeds tien keer herhaald op één spelbord. Bij Telwel waren dat er 8. Weer een verschil ontdekt.

Wat ook opvalt met het werken van Tel tot 10 is dat voor veel kinderen de plaatjes van de vingers en de blokken op het spelbord lang niet altijd duidelijk is. Ik heb veelal met jonge kinderen met de kist Tel tot 10 gewerkt. De belangrijkste reden hiervan is dat de materialen in de kist gauw op raken. Als je 10 en 9 doet met een kind, dan houd je maar 1 eendje, pion of blok over. Natuurlijk kun je alle materialen er af halen en weer opnieuw beginnen. Ook kun je de blokken van Modulair gebruiken om door te werken. Moet je dit materiaal natuurlijk wel in je klas hebben. Op de site van Rolf wordt niet verwezen naar een set van losse materialen voor Tel tot 10. Hopen dat dit in de toekomst wel gaat gebeuren. Ik had al een meisje dat het eendje zo schattig vond, dat ze er graag eentje mee naar huis nam. Op deze manier is je kist snel leeg!

Nog een reden waarom ik graag met jongere kleuters met de kist werk, is omdat de nadruk vooral ligt op de hoeveelheid. Dat klinkt een beetje vreemd, ik weet het. Bij Telwel begon je met het cijfer en de kinderen koppelde daar een aantal aan vast. Het cijfer wordt bij Tel tot 10 als laatste geplaatst en je controleert nu juist hoeveelheidsbegrip ipv getalbegrip. Het werkt in mijn ogen dus even net andersom. Jongere kleuters leggen ook vaak nog een 1-1 relatie. Ze gaan het kaartje af en tellen aan de andere kant mee en controleren op deze manier of ze evenveel hebben.

Tel tot 10 is mooi materiaal. De kist is kleiner, tevens weer voorzien van een sticker aan de buitenkant van de kist, deze keer aan 2 kanten. De structuur die wordt aangeboden is super, evenals de doelen die bereikt worden door het gebruiken van de kist. Als je Tel wel in je klas hebt dan zal ik het niet weg doen. Je kunt de materialen uit de kist goed gebruiken zodat je wel 7, 8, 9 en 10 kan neerleggen op het spelbord.

Conclusie

Dan komt de grote vraag, is Tel tot 10 dan wel een verbetering, een goede vervanger van Tel wel? Tja, het materiaal Tel wel bestaat al zo lang! Ik krijg nu ouders die beweren dat ze er vroeger ook mee gewerkt hebben! Het is dus niet makkelijk om zo’n geliefd materiaal in onderwijsland te vervangen. Maar ik denk wel dat het gelukt is. Ik durf zelfs te zeggen dat het materiaal geperfectioneerd is. Het aanbrengen van de verschillende structuren en de opbouw van de teloefening zijn in mijn ogen enorme pluspunten van Tel tot 10. Een tip voor Rolf, de kleuterjuffen van tegenwoordig zien 12 als het nieuwe 10. Wie weet komt er over een aantal jaar een Tel tot 12 versie uit!