Lesmateriaal review: Hamertje tik Geo

Hamertje tik is een materiaal wat in de meeste kleuterklassen niet zal ontbreken. We zijn er zelf groot mee geworden, ja toch? Toch weet de firma Rolf er nog iets nieuws, een educatief aspect aan te geven. De recensie van deze maand gaat over Hamertje tik Geo.

De kist is uitgerust met 2 kurkplaten, 2 hamers, een doosje met spijkertjes, 144 kunststof geo vormen in 6 kleuren EN (nou komt het) 15 voorbeeldkaarten aan twee zijden bedrukt.

Kinderen kunnen zo gerichter werken met het materiaal. Het is natuurlijk prima als kinderen hun eigen composities maken. De eigen creativiteit stimuleren is ook belangrijk. Maar ik vind het als leerkracht wel prettig dat de mogelijkheid er is om oudere kinderen aan een gerichte opdracht te zetten, vooral de kinderen die motorisch wat zwakker zijn.

 

De kaarten zijn, zoals gezegd dubbelzijdig bedrukt, een kant in kleur en een kant zwart wit. De kaarten zijn vierkant van vorm terwijl de kurkplaatjes een rechthoekige vorm hebben. Dat brengt voor de uitvoering van de opdracht een interessant aspect met zich mee. Want hoe verwerken de kinderen het voorbeeld op het kurkplaatje?

De kist heeft 2 vakken, een vak voor de kaarten, en een vak voor de figuurtjes, hamers en spijkers. De kurkplaten liggen bovenop de materialen. De kist is natuurlijk van de rolf kwaliteit die we al jaren gewend zijn. De zijkant is weer voorzien van een sticker zodat je de kist makkelijk kan herkennen in de kast. Een klein nadeel vind ik dat alle figuren van hamertje tik in één vak liggen. Ze liggen dus niet gesorteerd op kleur, de doos biedt daar geen mogelijkheid voor. Het zoeken is daardoor moeilijk, het oogt onrustig en voor een juf die graag wil dat de kinderen netjes met de materialen omgaan is het best storend.

Ik introduceer de kist in de klas, de kinderen zijn enthousiast! De kist wordt steeds opnieuw gekozen bij de speelwerktijd.  Vooral de kinderen die moeite hebben om zelf iets verzinnen biedt het veel uitkomst. Een extra setje figuren bestellen en misschien een extra kurkplaatje is wel een goed idee. Zeker als er twee kinderen tegelijk met de kist aan het werk zijn, raken de figuren op en kunnen de kaarten niet worden nagemaakt. Een kind uit mijn klas onderving dit probleem door een andere kleur te nemen. Goed zelf opgelost, vertelde ik haar.

Hamertje Tik is gewoon onmisbaar in een kleuterklas. Naast het stimuleren van de fijne motoriek en de creatieve ontwikkeling zijn de kinderen tevens bezig met het onderscheiden van kleur en vorm en met het ontwikkelen van het rekenen en denkvermogen. Heel wat doelen bereikt dus met dit materiaal. Er is ook nog een andere kist, Hamertje Tik Vario. Deze kist heeft geen vormen maar figuren wat de kinderen de mogelijkheid biedt een verhaaltje bij de plaat te verzinnen. Ook deze kist heeft 15 voorbeeldplaten die eveneens tweezijdig bedrukt zijn.

Ik vind dat het tijd wordt voor Rolf om zich meer in het digitale tijdperk storten! De mogelijkheid om op de computer zelf voorbeeldkaarten te maken met de kinderen, deze vervolgens uit te printen en de kinderen dan hun eigen kaarten te laten maken op de kurkplaat! Wauw, dat zal toch werkelijk te gek zijn?