Lesmateriaal review: Circusplezier

Vorige maand heb ik met jullie een spel besproken wat meer geschikt was voor de jongere kleuter. Het spel van deze maand is ook geschikt voor een jongere leeftijdsgroep, het kan zelfs al op de peuterspeelzaal worden ingezet. Het spel is vanaf drie jaar en is een “gouwe ouwe”.

De recensie van deze maand gaat over Circusplezier.

Het doel van het spel
Door de jongleurs weer tot een geheel te puzzelen, ontdekken de kinderen hoeveelheden tot en met 6, in de vorm van stippen en maken ze op deze manier de koppeling met het cijfer. Simpel genoeg toch? Circusplezier is dan ook niet een nieuw spel. Het is een bekend spel maar dusdanig succesvol dat Magda Jacobs, het creatieve brein bij Rolf, het in een nieuw jasje heeft gegoten.

In de praktijk
Ik speel het spel met mijn dochter op de peuterspeelzaal, samen met twee andere kinderen, allen van ruim drie jaar. In totaal zijn we dus met z’n vieren. Dan duurt het best even voordat je aan de beurt bent. Maar de kinderen zijn enthousiast en zodra een ander kind gegooid heeft, willen ze ook meetellen met de stippen op de dobbelsteen. De puzzels zijn in sommige gevallen echt nog niet makkelijk en voor de hand liggend. Mijn dochter is enorm puzzelfan dus haar lukt het wel. Mijn nichtje van eveneens drie raakt wat gefrustreerd dus haar “hellepuh” we maar even. Mijn dochter Lily kent de cijfer tot en met 5, we gebruiken de stippendobbelsteen en ze telt braaf elke keer de stippen. De koppeling naar het cijfer maakt ze snel genoeg. De zes is elke keer weer moeilijk, het is een kwestie van inprenten. Twee kinderen vinden de puzzels ook niet makkelijk om te maken. En inderdaad zijn de puzzels soms echt niet voor de hand liggend. Ik vind dat zelf een positief punt.

Er zijn verschillende spelmogelijkheden om met circusplezier te werken:

Algemeen
Iedere speler kiest een puzzel en een dobbelsteen waarmee het spel gespeeld gaat worden. Haal de puzzelstukjes uit de puzzel en leg ze naast je op tafel. Elke puzzel bestaat uit 6 stukken die genummerd zijn van 1 – 6 in een bepaalde kleur. De kleur van de cijfers is van belang wanneer het spel met de kleurendobbelsteen gespeeld wordt. Kies de kleurendobbelsteen voor het spel met de kleuren, de stippen- of cijferdobbelsteen voor het spel met hoeveelheden en cijfers. Gooi steeds om beurten met de dobbelsteen. Wie het eerst zijn puzzel af heeft, wint het spel.

Spel met kleurendobbelsteen
Als er bijvoorbeeld rood wordt gegooid dan mag de speler die de puzzelstukjes heeft met de rode cijfers een stukje nemen om zijn puzzel te maken.

Spel met de cijferdobbelsteen
Gooit een speler bijvoorbeeld een 3 dan mag hij het puzzelstukje nemen met het cijfer 3 om zo zijn puzzel te maken. Heb je dit stukje al liggen gooi dan met de kleurendobbelsteen, de speler waarvan de kleur gegooid wordt mag dan het stukje met de 3 nemen als hij dat nog nodig heeft.

Spel met de stippendobbelsteen
Gooit een speler bijvoorbeeld : 2 stippen dan mag hij het puzzelstukje nemen met het cijfer 2 om zo zijn puzzel te maken. Heb je dit stukje al liggen gooi dan met de kleurendobbelsteen, de speler waarvan de kleur gegooid wordt mag dan het stukje met de : 2 stippen nemen als hij dat nog nodig heeft.

Conclusie
Circusplezier is simpel, maar leuk. De tekeningen zijn vrolijk en de puzzelstukken bevatten niet alleen het lichaam van de acrobaten maar ook een aantal voorwerpen. Het spel is niet nieuw qua opzet. Geschikt voor peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en de jongste laag van de kleuterschool.

Jonge kinderen vinden het spel leuk om steeds weer opnieuw te spelen. Je merkt dat na verloop van tijd door middel van het spel de inprenting heeft gewerkt en dan heb je toch een doel bereikt. Middels een spelletje kinderen heel specifiek iets leren dat maakt mij als moeder en als juf erg blij. De kinderen hebben er ook veel lol in en dat is het voornaamste. Leren moet leuk zijn, toch?