Lesmateriaal review: Chef en co

Lesmateriaal recensie: Chef en co

Op de onderwijsbeurs in Utrecht had de firma Rolf een nieuw spel wat de vertegenwoordigers mij graag wilden laten zien. Eén vertegenwoordiger vertelde mij dat hij enthousiast raakte van het spel en het vernieuwde concept voor ontwikkelingsmaterialen. Want Chef en Co is net zoals Ridderrijk een spel waaraan meerdere kinderen tegelijkertijd mee kunnen doen. Inmiddels zijn wij ons de trotse bezitters van het spel en gaan wij er vol goede moed mee aan de slag. De recensie van deze maand gaat over Chef en Co.

Zo werkt het

De kinderen kiezen ieder een menukaart en gooien om de beurt met de dobbelsteen. Deze heeft 1, 2 of 3 stippen. Op het spelbord staan alle ingrediënten afgebeeld. Het kind moet de vijf ingrediënten die op zijn/haar kaart staat afgebeeld bereiken door te lopen met de pion. Het kind heeft gewonnen als hij/zij alle ingrediënten die op de menukaart staan heeft bereikt en als hij/zij een keer heeft bewogen. Als de kinderen op het plaatje van de kok komen moet er namelijk bewogen worden in de klas. Het doel van het spel is de kinderen bewust te maken van gezonde voeding en het nut van bewegen bij te brengen.

In de praktijk

Je kunt dit spel met maximaal zes kinderen spelen. Ik raad dit voor kleuters wel af. Het duurt dan erg lang voordat de kleuter weer aan de beurt is, en dat geduld kunnen de meeste kleuters niet opbrengen. Ze houden eigenlijk alleen de aandacht erbij als ze zelf aan de beurt zijn. Ik adviseer daarom om het spel met maximaal 4 spelers in de kleutergroepen te spelen. Voor de groepen 3 en 4 zal dit spel ook geschikt zijn en daar kun je gerust met zes kinderen dit spel laten spelen.

Wat mij direct opviel aan het spel, is dat de jongere kinderen het redelijk lastig vinden om hun route over het bord te plannen. Ze hebben hier vrij veel hulp en begeleiding bij nodig. De oudste kleuters hebben het na een paar keer oefenen goed door en beginnen steeds beter te plannen. Ze komen tot de conclusie dat je kunt winnen door strategisch te spelen.

Wat ook direct  opvalt is dat de kinderen het een heel leuk spel vinden. Ze vinden het leuk om een bewegingsactiviteit voor een klasgenoot te verzinnen, en dan tellen ze enthousiast mee als een kind bijvoorbeeld 10 x in de hoepel moet springen. Ook vinden ze het heel leuk dat als je hebt gewonnen dat je dan de koksmuts op mag zetten. Wij zetten dan de winnaar op de stoel met de koksmuts en zingen even een liedje voor dit kind. Het winnende kind straalt dan helemaal van oor tot oor.

Het spel trekt wel de nodige aandacht in de klas. De kinderen moeten soms een bewegingsactiviteit uitvoeren en tja, dat maakt nou eenmaal een beetje lawaai. Het maakte mijn klas wel wat nieuwsgierig naar dit nieuwe spel en deze kinderen wilde vervolgens de volgende keer ook “het koksmuts spel spelen”

Het spel is qua leergebieden rijkelijk omvat. De kinderen breiden hun woordenschat uit door o.a. het benoemen van de ingrediënten. Ze leren overleggen met elkaar door een beweging af te spreken en de hoeveelheid te benoemen. Ze moeten strategisch over het bord gaan en vooruit kunnen denken. Je probeert de kinderen bewust te maken van gezonde voeding maar ik vind het zelf prettig om dan de weet-wat-je-eet-puzzel (zie afbeelding hieronder) erbij te pakken. Naast het feit dat deze puzzel een puzzel is, kun je het ook heel goed ter illustratie laten zien. Het geeft namelijk heel goed weer waar je veel van nodig hebt, waar je minder van nodig hebt en waar van heel weinig.

De puzzel is goed te maken door de kleurenrandjes, en door op kleur te sorteren krijg je ook de hoeveelheid stukjes makkelijk in kaart. De kinderen beginnen met de meeste stukjes onderin of de minste stukjes bovenaan. De puzzel is mooi en heeft leuke plaatjes en past helemaal bij Chef en co. Ik zou de puzzel zeker aanschaffen in combinatie met Chef en co.

Conclusie

Ik ben voornamelijk enthousiast over Chef en co omdat er weinig producten op de markt zijn die zich bezig houden met voeding en bewegen. Daarnaast is het een leuk spel waarbij veel ontwikkelingsgebieden aan bod komen. Ik had eerst mijn bedenkingen, maar die zijn helemaal weg na het zien van de reacties van de kinderen, en het zelf ervaren van de hoge leergraad van dit spel.

Ik kan niet anders zeggen dan dit: Bravo!