Boekrecensie: Polle Proeft van Jeska Verstegen

Woensdag 7 oktober is het weer zover! Dan begint de kinderboekenweek van 2009 met het thema: Aan tafel! – Eten en snoepen in kinderboeken. Reden voor JufSanne.com om je wat boekentips te geven voor een gegarandeerd succes, thuis of op school.

Ik ben op zoek gegaan naar leuke en misschien minder bekende titels zodat ik je wat meer kan verrassen. Bij sommige boeken geef ik lessuggesties om je op gang te helpen. Veel leesplezier! De eerste recensie gaat over het boek “Polle Proeft” van Jeska Verstegen …

Waar gaat het over?
Op een dag besluit Polle uit te zoeken wat het aller-lekkerst is. “Zou het drop zijn, of poffertjes?” vraagt Polle aan Sproet, de teckel. Polle en Sproet gaan naar een restaurant, het bos en de dierentuin en proeven van alles. Maar nog steeds weet Polle niet wat het aller-lekkerst smaakt.

Juf Sanne zegt over dit boek …
Ik begin gelijk met mijn favoriet uit de selectie. Het boek Polle proeft is vooral leuk door de grappige tekeningen en gebeurtenissen die vooral op de achtergrond plaatsvinden. Er is veel te zien op een bladzijde en de tekeningen zijn ruimtelijk en zeer aantrekkelijk te noemen. Soms zijn 2 pagina’s één verhaal, soms wordt het verhaal gedeeld op twee pagina’s. Het verhaal eindigt met een dosis fantasie. Ik verklap het niet! Het is leuker als je het zelf leest.

Lessuggesties n.a.v. het boek “Polle proeft”
Er zijn veel suggesties mogelijk n.a.v. dit boek. Zo kan je natuurlijk met de kinderen bespreken wat zij het liefste eten. Maak daarvan een lijst en begin met turven als meer kinderen hetzelfde antwoord geven.

Laat de kinderen ook diverse dingen proeven die ze nog niet zo specifiek kennen. Je kan de kinderen bijvoorbeeld vijgen, sardientjes of augurken. Ga met de kinderen in op de smaken zout, zuur en zoet. Maak weer een lijst en begin met turven. Wie vond de zoute smaak het lekkerst en wie de zoete of de zure?

Maak na het lezen van het boek een lijstje / boekje. Doe een beroep op het geheugen van de kinderen. Wie vond het lekker om nootjes te eten? Wie vond het lekker om een aardbeientaartje te eten?

De laatste pagina’s van het boek waar de dieren zich als een toren opstapelen is uitermate geschikt als telactiviteit. Hoeveel apen, flamingo’s, beren en giraffen zijn er? Klopt dat aantal op de volgende bladzijde nog steeds? En op de bladzijde daarna? Ok, het heeft wel niet zo veel met eten te maken. Maar het is wel een leuke activiteit!

Polle Proeft is te koop bij Bol.com voor € 13,95