Lesmateriaal review: Vormenkist

Net als het Tangram legspel (de recensie van de maand juli) is ook de Vormenkist van Rolf vernieuwd. We bekijken deze maand dus eens kritisch de Vormenkist.

Omschrijving van de Vormenkist
Met Vormenkist ontdekken kinderen hoe ze met 6 verschillende vormen telkens weer op een andere manier een cirkel kunnen vormen. Vormenkist ontwikkelt kleur- en vormdiscriminatie en spiegelen, en geeft inzicht in verhoudingen en rekenkundige begrippen zoals een halve, een vierde en een achtste. De opdrachten variëren in moeilijkheidsgraad van makkelijk tot moeilijk . Het materiaal is zowel geschikt voor het werken in groepen als voor zelfstandig werken. In de handleiding worden diverse spelmogelijkheden beschreven.

In de praktijk
De Vormenkist is op zich niets nieuws. Deze bestaat al jaren. Toch biedt deze kist weer vernieuwing. In de kist zitten nieuwe voorbeeldkaarten van verschillende gradaties in moeilijkheid. De hoeveelheid sterretjes op de kaart geeft aan hoe makkelijk (1 ster) tot iets moeilijker (2 sterren) tot echt moeilijk (3 sterren) het is. De kaarten met 1 en 2 sterren laten de lijnen van de vormen zien waar de kaarten van 3 sterren deze weglaten. De kist is dus voor alle leeftijden in je kleutergroep zeer geschikt. De achterkant van de kaarten zijn blanco en de kinderen mogen daar een eigen invulling aan de kleur geven.

In de plankjes passen vier cirkels en er worden 6 plankjes meegeleverd in de kist. Het is dus zeer goed mogelijk om er meerdere kinderen tegelijk mee te laten werken. De plankjes zijn ook los bij te bestellen en zijn niet duur doch van goede kwaliteit. Wat betreft de vormen, daar wel een klein puntje van kritiek. De vormen hebben hier en daar een soort splinter. Dit is waarschijnlijk afkomstig van een fout in de productie.

Je kunt ze wel verwijderen maar het is niet de kwaliteit die ik in eerste instantie van Rolf gewend was. Ik ging met de kinderen aan de slag met de kist en kwam er pas achter toen een vorm bij een kind niet goed in elkaar wilde passen door deze ‘splinters’ (zie foto hieronder).

In de handleiding staan veel extra suggesties om met de kinderen te ondernemen. Overigens is het wel eens goed om te vermelden dat de handleidingen op de site van Rolf te downloaden zijn. Mocht je de handleiding van een product van Rolf kwijt zijn dan kan je deze dus gemakkelijk weer opduiken op de site. De handleidingen van de nieuwe producten maken allemaal gebruik van dezelfde duidelijke pictogrammen, zodat je in één oogopslag direct weet welke ontwikkelingsgebieden worden gestimuleerd.

Mijn collega noemt het ‘eindeloos materiaal’ en heeft de kist al ingepikt. Mijn dochter (van 3) is ook fan en is dus een heftige concurrent van mijn collega. In de klas werken de kinderen graag met de Vormenkist, vooral gezellig in een groep. Een enkele keer blijkt dat er dan niet genoeg vormen in een bepaalde kleur aanwezig zijn. Geef de kinderen dan juist de zwart-wit kant. De kleur maakt dan niet uit, het gaat dan alleen om de vorm.

Je kunt de strook met zwart-wit cirkels ook kopiëren: geef de kinderen oranje , paarse, groene, blauwe, gele en rode potloden. Zo kunnen ze zelf een cirkel “ontwerpen”.

Conclusie
De vernieuwde kist heeft met de kaarten en de bordjes van 4 toch iets nieuws weten te brengen in de klas. Ondanks dat we al bekend waren met het materiaal zijn we toch weer enthousiast geraakt. Vooral fijn dat je een groepje met dit materiaal kan laten werken. Wederom een aanbeveler!