Lesmateriaal review: Tangram legspel

Het tangram legspel van Rolf bestaat al een tijdje. Er is nu een nieuwe versie uit, met nieuwe opdrachtkaarten in verschillende moeilijkheidsgradaties. Reden voor mij om dit materiaal eens onder de loep te nemen. De recensie van deze maand gaat over Tangram Legspel.

Achtergrond
Voordat we beginnen met de recensie krijg je eerst een stukje uitleg over het Tangram spel. Tangram komt uit China. Het is een puzzel van 7 stukjes en de regel is dat alle stukken altijd gebruikt moeten worden. De stukjes bestaan uit 5 driehoeken in 3 verschillende maten, een vierkant en een parallellogram. Van deze 7 vormen kan je altijd een vierkant, een rechthoek, of een driehoek maken maar daarnaast zijn nog veel andere vormen mogelijk: van Tangram kun je alles maken. Tangram is wereldwijd bekend en stimuleert zowel de visuele ontwikkeling als de ruimtelijke oriëntatie. Tip: er bestaan zelfs tangram-fonts voor op de computer.

Aan de slag
Terug naar het Tangram legspel. Er zijn 16 voorbeeldkaarten met het spel meegeleverd. De voorkant is in kleur en de achterkant is in 1 kleur. Er zijn voorbeeldkaarten waar de lijnen van de figuren goed op te zien zijn en er zijn kaarten waar de lijnen wegvallen. Het kind moet het figuur dan helemaal zelf puzzelen. De stukjes worden geleverd in 6 verschillende kleuren: geel, groen, blauw, oranje, bruin en paars. Er is ook steeds een kaart in één kleur, zodat het kind het gemaakte werk kan laten liggen en niet steeds stukken hoeft te hergebruiken. Dit betekent ook dat meerdere kinderen tegelijk met het materiaal kunnen werken. Maximaal 6 kinderen kunnen tegelijkertijd aan de slag.

Het mooiste van het Tangram vind ik dat je er nooit op uitgekeken raakt. Op internet staan genoeg tangramfiguren zodat je zelf nog kaarten zou kunnen maken. Ook kunnen de kinderen zelf figuren verzinnen, en je kan ook plakmozaïek bestellen van Tangram om de kinderen de kaarten na te laten plakken. De mogelijkheden zijn eindeloos met dit ontwikkelingsmateriaal. Het biedt de kinderen genoeg uitdaging, er zitten verschillende moeilijkheidsgradaties in het spel wat het spel zeer geschikt maakt voor jongere en oudere kleuters.

De doos is weer voorzien van de inmiddels bekende sticker aan de zijkant, zodat je goed kan zien welke doos er in de kast staat. De kaarten liggen vast in de doos door een handige indeling (zie foto).

Ik ben zeer te spreken over het tangram legspel. Naast al het genoemde leert het de kinderen door te zetten en doe je een beroep op hun concentratievermogen. Het materiaal ziet er aantrekkelijk uit, en breed inzetbaar in de kleuterklas.

Tips
Hier nog twee tips met dit ontwikkelingsmateriaal:

  • De kinderen kunnen ook hun eigen tangramkaarten maken. Geef ze een stuk dik papier en plakmozaïek van de tangram. Lamineer naderhand de zelfgemaakte kaarten van de kinderen en stop ze in de doos.
  • Als je een extra setje van de houten tangram stukken besteld (€13,82), dan kunnen 2 kinderen tegelijk aan de slag. Je kan er dan een soort wedstrijdelement in verwerken. Wie heeft de tangram het eerste af. Dit is wel iets voor de oudere kleuters.