Lesmateriaal review: de Metriekfabriek

Na mijn recensies die voornamelijk gericht waren op de onderbouw, wilde ik eens kijken naar ‘ontwikkelingsmateriaal’ voor de bovenbouw. Dat is best lastig als je zelf les geeft in de onderbouw, maar het is gelukt. Ik heb gekozen voor de Metriekfabriek van de Stempelfabriek & Jegro uit Groningen.

Waar gaat het spel over?

In de Metriekfabriek worden aantrekkelijke producten gefabriceerd zoals ijsjes, koekjes en chocola. Tijdens het spel doen kinderen gevarieerde realistische opdrachten in de context van de fabriek. Het spel bevat 90 opdrachtkaarten, die onderverdeeld zijn in drie categorieën: inhoud, gewicht en oppervlakte. Er zijn vier pionnen en een dobbelsteen. De kinderen zetten het aantal ogen dat gegooid is op het bord en beantwoorden een vraag in de kleur waar ze op beland zijn. Een rode vraag is oppervlakte, een groene vraag is inhoud, en een blauwe vraag is gewicht. Er staan ook witte vakjes op het bord. De afspraak was dat de kinderen van te voren afspraken wat de functie van het witte vakje was. Soms mocht je nog een keer en andere keren was het juist een beurt overslaan. Voor elke goed beantwoorde vraag krijgen de kinderen water in hun maatbeker. Er zijn eenvoudige, moeilijkere en moeilijke opdrachten. Voor de eenvoudige opdrachten krijgen de leerlingen 100 ml water, voor de moeilijkere 150 ml water en de voor moeilijkste 200 ml water voor hun maatbeker.

Aan de slag met groep 8

De kist ging als eerste naar groep 8. De leerkracht had plek vrij gemaakt op de gang waar steeds vier kinderen om de beurt aan de slag gingen met het spel. De spelregels waren geplastificeerd. Niet geheel onverstandig omdat er af en toe toch met water wordt gemorst. De spelregels waren duidelijk, dus de kinderen gingen aan de slag. De leraar van groep 8 had de kinderen de opdracht gegeven de sommen uit hun hoofd te doen. Je kon de hersens letterlijk horen kraken! Voor sommige kinderen bleken de sommen zonder kladblaadje te moeilijk. Het is trouwens ook een suggestie om alleen de kaarten met makkelijke opdrachten (beloning 100) te gebruiken, en de moeilijke(re) kaarten uit de stapel te halen.

Het leukste van het spel vonden ze allemaal dat je echt water in je maatbeker moest doen. Wat ze er niet zo leuk aan vonden? Dat er volgens hen echt hele moeilijke vragen tussen zaten. Wel gaven ze allemaal aan dat dit spel spelen een leukere manier was om te leren en om te gaan met het metriekstelsel dan een gewone rekenles. Eén enthousiasteling bedacht nog een spelregel. Mocht je de vraag fout hebben beantwoord, dan ging er juist water uit de maatbeker.

Van groep 8 kreeg de Metriekfabriek een gemiddeld rapportcijfer van een 8-.

Aan de slag met groep 7

Van deze juf mochten de kinderen wel een kladblok gebruiken. De juf was erg enthousiast en blij met het materiaal. Wat haar betreft is leren door middel van een spel de beste manier en zij maakt graag gebruik van ontwikkelingsmateriaal voor de bovenbouw. In groep 7 waren alle kinderen zeer enthousiast en ze waren oprecht teleurgesteld dat het spel zo snel was afgelopen. Dat was hun grootse klacht. Sommige vragen daar kon je veel water mee verdienen en het kan in 3 rondes afgelopen zijn. Ook hier hadden de kinderen verzonnen dat er water moest worden ingeleverd als een vraag verkeerd was beantwoord.

Eén kind gaf aan dat hij soms erg lang moest wachten totdat een medespeler een antwoord had uitgerekend. Wat kan helpen is om de andere spelers te laten meerekenen. Als de speler die aan de beurt is het antwoord fout heeft dan krijgt de volgende een kans om het water te verdienen. Ook zou een klein zandlopertje een suggestie kunnen zijn om een maximum denktijd in te lassen die voor elk kind gelijk is. Een slechte verliezer gaf aan dat een extra spelregel moest zijn dat de winnaar het gewonnen water over zich heen moest gooien! Dat geeft op zich al een klein gevaar aan. Het spelen met water is leuk maar zonder genoeg controle kan het leiden tot een waar waterballet of gevecht. De meeste groepen hebben zich echter in de praktijk prima gedragen.

Van groep 7 kreeg metriekfabriek een gemiddeld rapportcijfer van een 8 ½ .

Tips

  • Speel het spel op een feestdag met limonade of zelfs frisdrank;
  • Maak teams en speel het spel met een buzzer, welk team als eerste het goede antwoord geeft krijgt de hoeveelheid water;
  • Laat de kinderen het opdrachtnummer en hun antwoord noteren op een blaadje die ze later bij de leerkracht inleveren. Je kunt dan controleren of de kinderen de antwoorden goed hadden;
  • Benoem eventueel één kind als scheidrechter. Dit kind speelt niet mee maar controleert of het spel wel eerlijk verloopt.

Conclusie

De Metriekfabriek is een leuke aanvulling en verwerking van de opgedane kennis rond het metriek stelsel. De kinderen genieten zichtbaar en de verandering ten opzichte van werken in een schrift is ook weleens leuk. Er zijn genoeg vragen om de kinderen een tijd bezig te houden en het werken met water werkt stimulerend. Zo kunnen ze concreet elkaars voortgang in de gaten houden.

De Metriekfabriek is in meerdere groepen te gebruiken, de kinderen hebben weinig begeleiding nodig maar het kan geen kwaad om de kinderen af en toe te controleren. Het materiaal is degelijk, vrolijk en kleurrijk al oogt het spelbord wat saai. De Metriekfabriek is voor de bovenbouw echt een ontwikkelingsmateriaal te noemen. Een welkome afwisseling van het normale lespakket. Op onze school zouden de kinderen graag meer van dit soort spellen uitproberen. En dat is een goed teken, niet waar?