Basisscholen vervangen schoolboeken laat

Ik kom net wederom terug van de NOT en lees dit bericht op nu.nl:

UTRECHT – Bijna de helft van de leermethoden die basisscholen gebruiken, is ouder dan negen jaar. Vooral bij de hoofdvakken lezen en taal zijn de boeken verouderd.

 Dat blijkt uit onderzoek van DUO Market Research, dat zaterdag tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs werd aangeboden.

Leermethoden worden als verouderd beschouwd, als zij al langer dan acht jaar meegaan. Vergelijking met onderzoek in 2004 tot en met 2006 leert dat de situatie weinig is verbeterd. Veel scholen blijven oude lesmethoden gebruiken.

Het artikel gaat verder over het budget van scholen en de vraag waar het geld dan blijft. Ik moet je bekennen dat ik dat af en toe ook weleens denk! Dat geld wat de overheid altijd extra uittrekt voor basisscholen, merken die scholen daar wel wat van?

Het hebben van de meest recente methodes is wel prettig maar in de praktijk blijkt het vaak onmogelijk. Er wordt bij ons op school één methode per jaar vervangen. Vaak zijn dat zulke uitgaves dat er verdere vervanging niet meer mogelijk is. De niet voor de hand liggende methodes zoals techniek, muziek, handvaardigheid en andere creatieve vakken komen op sommige scholen helemaal niet voor. Men kiest in dat geval toch liever voor het vervangen van de meest gebruikte methodes.

Hoe zit dat bij jou op school? Is het geld altijd op of kopen jullie juist regelmatig nieuwe methodes. Heb je je op de NOT goed laten informeren? Speelt prijs van een methode een rol bij het kopen, geeft dat de doorslag of juist niet? Klets je met me mee?