Proeflessen in het Engels op basisscholen

Toen ik de titel van dit nieuwsbericht las, dacht ik dat er meer Engelse lessen gegeven zouden worden op basisscholen. Maar na het lezen van het bericht begreep ik dat er een proef komt, waarin tot zo’n 15 procent van alle ‘normale’ lessen in de Engelse taal worden gegeven. Dat is natuurlijk andere koek. Het is de bedoeling dat leerlingen zich zo deze taal beter eigen gaan maken.

Het gaat om een kleine proef, waarin duidelijk moet worden in hoeverre de wet moet worden aangepast zodat Engels gedeeltelijk in lessen kan worden gebruikt.  Het idee is afkomstig van de Onderwijsraad, die vindt dat de gemiddelde Nederlander onvoldoende vreemde talen beheerst. Voor een internationale economie als die van Nederland is genoeg talenkennis van belang volgens de Onderwijsraad.

Wat vinden jullie, is dit een goede ontwikkeling of is het de teloorgang van de Nederlandse taal?