Op nu.nl zag ik vandaag dit bericht:
Gebruik nieuwe media op basisscholen toegenomen
Het gebruik van nieuwe media op basisscholen is dit jaar fors toegenomen. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Schooltv naar het mediagebruik op scholen.Behalve dat er Schooltv-programma’s worden bekeken, blijken steeds meer scholen gebruik te maken van educatieve websites als Teleblik, Kennisnet en de Schooltv-beeldbank.
Maakte vorig jaar nog 15 procent van de scholen gebruik van programma’s via internet, dit jaar is dat gestegen naar 26 procent. Op bijna de helft van de scholen wordt in groep 8 dagelijks gebruik gemaakt van internet.
Op 91 procent van alle scholen wordt gebruik gemaakt van Schooltv en wekelijks kijken er circa een miljoen leerlingen naar.
(bron: nu.nl)
Nu ben ik benieuwd hoe dat bij jullie op school is. Op de school waar Juf Sanne les geeft is het gebruik van nieuwe media en computers zeer beperkt, zeker bij de kleuters. Pas in de hogere klassen wordt het Smartboard gebruikt, worden wat websites bezocht, maar dat is alles. Echt intensief gebruik van het internet zie ik nog niet veel gebeuren. Wellicht komt dat ook door het gebrekkige aanbod van bruikbare websites.
In andere landen zoals de VS zijn nieuwe media veel bekender en worden ze intensiever gebruikt. Ik denk dat de reden voor deze voorsprong ligt in de taal: Engels is op het internet natuurlijk de voertaal, en veel interessante websites voor schoolgebruik zijn dus Engelstalig. Ook is ‘homeschooling’, het thuis opleiden van je kind veel gebruikelijker, dus is er meer behoefte aan online (interactief) lesmateriaal.
Ik ben benieuwd wanneer er in Nederland meer bruikbare websites zoals kennisnet of teleblik ontstaan. Als ik ze tegenkom, zal ik er hier bij JufSanne over vertellen!